19.01.2008. / 09:37

Autor: Igor Ćutuk

SLUČAJ KOSTELIĆ

Janica neistinama produljila najam gradskog stana u Zagrebu

Mediji otkrili da je najbolja hrvatska sportašica potpisala neistinitu izjavu da ne posjeduje nekretnine u Hrvatskoj kako bi produžila najam gradskog stana u zagrebačkom Borovju

Janica Kostelić našla se u središtu medijske pozornosti nakon što je otkriveno da je nedavno izjavila kako na području Hrvatske nema stan, kuću ili vikendicu, čime si je osigurala produljenje najma gradskog stana u Zagrebu za još tri godine. Da Janica nije govorila istinu jasno je uzme li se u obzir kako u Rijeci posjeduje čak tri stana. U jednom živi, u drugom radi, a treći je u fazi gradnje.

Nakon povlačenja iz vrhunskog sporta najbolja hrvatska sportašica preselila se u Rijeku gdje je prije nepune dvije godine otvorila kozmetički salon. Osim poslovnog prostora na riječkom Korzu, Snježna kraljica posjeduje i stan u etaži urbane vile na putu prema Marčeljevoj dragi, u kojem živi s dugogodišnjim dečkom Borisom Ivančićem. O trećem Janičinu stanu posljednjih se mjeseci mnogo pisalo, jer se gradi u sklopu novog luksuznog zdanja u najužem središtu Rijeke i jedan je od tzv. pametnih stanova.

Iako sve to nije tajna, jer su mediji opširno izvještavali ne samo o njezinu poslu u Rijeci, nego i privatnoj idili, Janica je pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavila da nema stan, kuću ili vikendicu u kojoj bi mogla živjeti, na osnovu čega joj je zagrebačko Gradsko poglavarstvo kao zaslužnoj sportašici produljilo najam stana od 75 kvadrata, koji mjesečno plaća samo 885 kuna.

Taj podatak ostavlja loš dojam u javnosti uzme li se u obzir da je cijena podstanarstva u Zagrebu za takav stan trenutačno oko 2.000 kuna. Usto, prema gradskom pravilniku, da se Janičin stan dodjeljuje kakvoj siromašnoj obitelji, u njega bio gradski oci smjestili čak sedam osoba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će, po uzoru na povjerenstvo koje je nedavno ispitivalo koriste li udruge i stranke gradske prostore u skladu sa zakonom, pokrenuti i povjerenstvo za ispitivanje zakonitosti korištenja gradskih stanova.

Današnji Večernji list piše kako Janica nije jedina koja koristi gradski stan. Na popisu se nalaze brojni sportaši, političari, znanstvenici, glumci. Većina ih je vjerojatno opravdano dobila stanove, a neki se možda već plaše najavljene revizije. Neće im pomoći ni da prepisuju druge nekretnine na roditelje, supruge ili djecu jer ako oni imaju stanove u kojima se može živjeti, gradski stan moraju vratiti. No Zagreb će, upozorava Večernjak, teško popisati sve korisnike svojih stanova. Njihovim ritmom rada za 5.000 stanova trebat će im godine da provjere tko u njima stanuje i ima li na to pravo. S druge strane, već se priprema prodaja tih stanova, trebala bi krenuti prije ljeta, a stanari će imati pravo prvokupa.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika