20.01.2008. / 11:08

Autor: Igor Ćutuk

PREDSTAVA ZA GUINNESSA

Stilske vježbe proslavile četrdeseti rođendan

Dvadesetminutnim pljeskom publika je sinoć u kazalištu Gavella odala priznanje sudionicima najdugovječnije predstave na svijetu, koja je jučer uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda

Stilske vježbe, najdugovječnija predstava na svijetu s istim glumačkim sastavom, sinoćnjom su svečanom izvedbom u Dramskom kazalištu Gavella obilježile četrdeset godina uspješnog izvođenja.

Dvadesetminutnim pljeskom publika je odala priznanje sudionicima predstave nastale prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua, u kojoj su nastupili Pero Kvrgić i Lela Margitić. Glumci doajeni hrvatskog kazališta već su četiri desetljeća i zaštitni znakovi Stilskih vježbi. Brojne štovatelje predstave razveselio je Marko Torjanac iz produkcijske kuće Planet Art, objavivši kako je predstava jučer uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Naizgled banalanu priču o jednoj svakodnevnoj zgodi u zagrebačkom tramvaju broj 11 režirao je Tomislav Radić, koji uz Tonka Maroevića potpisuje i prijevod te adaptaciju.

Predstava je izvedena pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, koji ju je sinoć gledao drugi put. Istaknuo je da je četrdeset godina jedne predstave svjetski rekord, ocjenivši da je to što je predstava uvijek aktualna razlog što se toliko zadržala na kazališnom repertoaru.

Za glumca Peru Kvrgića Mesić je rekao da je posebna pojava u hrvatskom glumištu. "Bez njega naš teatar ne bi bio to što je", izjavio je predsjednik. Stilske vježbe premijerno su izvedene 19. siječnja 1968. godine u Teatru ITD i odmah su postale hit sezone. U predstavi se isprva uz Peru Kvrgića pojavljivala Mia Oremović, no ubrzo ju je zamijenila Lela Margitić, koja je Stilskim vježbama ostala vjerna do danas.

Uoči svečane izvedbe predstave, glumci su se jučer poslijepodne provozali središtem Zagreba u popularnom tramvaju broj 11 i izveli nekoliko prizora iz predstave. ZET je u tu svrhu umjesto novih niskopodnih tramvaja za vožnju priredio jedan od nedavno povučenih starih tramvaja "Đure Đakovića".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika