21.01.2008. / 00:16

Autor: Igor Ćutuk

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI

Radikal Tomislav Nikolić pobjednik prvog kruga

Srbijanska Republička izborna komisija objavila je ono što su predizborne ankete i tvrdile - radikal Tomislav Nikolić pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji

Radikal Tomislav Nikolić pobjednik je prvog kruga srbijanskih predsjedničkih izbora. U drugom krugu borit će se protiv aktualnog predsjednika Srbije Borisa Tadića. Nikolić je osvojio 38,36 posto, a Tadić 35,15 posto glasova birača, objavila je Republička izborna komisija nakon 29,2 posto obrađenih glasačkih mjesta na kojima je glasovalo oko četiri milijuna građana, odnosno 61 posto birača. Srbija će dobiti predsjednika u drugom krugu predsjedničkih izbora 3. idućeg mjeseca.

Završnicu dosad najneizvjesnije predizborne utrke za predsjednika obilježilo je gostovanje premijera Republike Srpske Milorada Dodika na završnom skupu aktualnog srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Uoči prvog kruga srbijanskih predsjedničkih izbora Dodik je pozvao birače da poraze politiku Velike Srbije.

“Ta politika radikala koja nas je branila od devedesetih umalo nas je uništila. Oni su branili Srbe u Hrvatskoj i stvorili Srbiju izbjegličkih kolona, šatora i kolektivnih centara”, rekao je Dodik i pozvao birače da očiste Srbiju od radikala po uzoru na Republiku Srpsku koja je to, kako je rekao, već učinila. Dodik je, kako izvješćuje Jutarnji list, bio jedini političar govornik na Tadićevu skupu u Beogradskoj areni, koju je dva dana ranije napunio radikal Tomislav Nikolić.

"Samo politika Borisa Tadića, politika mira, stabilnosti i suradnje u regiji može pomoći i onima koji su stradali u ratu i svima ostalima", poručio je Dodik. Sadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane da iziđu na izbore, upozoravajući da se Srbija danas opet nalazi na povijesnom raskrižju kao 2000. godine, kad se rušilo Miloševića, te da će se građani ponovno imati priliku izjasniti žele li da Srbija bude demokratska zemlja ili da se vrati u izolaciju, sukobe i siromaštvo.

Iako su mediji izbore najavljivali kao jedne od najneizvjesnijih dosad, Republička izborna komisija Srbije potvrdila je nakon prebrojane trećine glasova ono što je većina anketa o raspoloženju birača i tvrdila - u drugi krug 3. veljače ući će dvojica kandidata - aktualni predsjednik Boris Tadić i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, radikal Tomislav Nikolić. Ostaje za vidjeti hoće li se obistiniti i ostali podaci iz spomenutih istraživanja. Ankete su naime pokazale da bi Nikolić u prvom krugu mogao dobiti više glasova od Tadića, a u drugom krugu, kako se predviđa, Tadiću bi trebao pripasti veći dio glasova koji su se u prvom krugu rasuli na druge kandidate.

U predsjedničkoj utrci sudjelovali su i predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, potpredsjednik Skupštine Srbije iz redova Socijalističke partije Milutin Mrkonjić, zastupnik mađarske nacionalne manjine Istvan Pasztor, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke, Jugoslav Dobričanin iz Reformističke stranke iz Niša te Milanka Karić, supruga odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika