20.01.2008. / 18:03

Autor: Igor Ćutuk

SKANDALOZNO

Jelinčić: Ostajem pri tvrdnji da su hrvatski političari goveda

Slovenski ultranacionalist smatra da Hrvatska vodi kilavu politiku koja se temelji na Drugom svjetskom ratu i ustaštvu te da neće u Europu do 2012. godine. Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić nezadovoljna je Jelinčićevim pojavljivanjem na HTV-u i najavljuje raspravu o tome već na današnjem internom kolegiju

Ekstremni slovenski desničar i ultranacionalist Zmago Jelinčić izjavio je, gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije, kako ostaje pri svojoj ranijoj tezi "da su hrvatski političari goveda", a hrvatska politika "govedarska". "Pa i Tuđman je rekao da su Hrvati stoka sitnog zuba", rekao je u poznatom uvredljivom stilu Jelinčić, dodavši kako smatra da Hrvati vode kilavu politiku koja se temelji na Drugom svjetskom ratu i ustaštvu.

Hrvatska, po Jelinčićevu mišljenju, u Europu neće ući do 2012. godine. "Hrvatska je proglasila ZERP, ide glavom kroz zid, ne poštuje ranije dogovore i ucjenjuje Europu. Vaši političari najavljivali su da ćete ući i ranije, no ući će tek 2012. godine", rekao je Jelinčić, ističući kako smatra najboljim da Hrvatska u Uniju uđe zajedno s ostalim zemljama Balkana.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke hrvatske je političare kritizirao i jer se po njegovu mišljenju ne drže dogovora, a međunarodne dokumente citiraju i tumače kako ih je volja. To je, kako je rekao, dobro za Hrvatsku, ali loše za Sloveniju te dometnuo da bi Sloveniji dobro došli takvi političari. Govoreći o svom prošlogodišnjem neuspjelom pokušaju blokiranja granice s Hrvatskom pojasnio je kako mu je to palo na pamet zbog hrvatskih pretenzija prema slovenskom teritoriju.

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića zašto ne podigne zid prema Hrvatskoj, Jelinčić je odgovorio da to "previše košta, a i već postoji u Kini". Pohvalio se kako je u Sloveniji pokrenuo inicijativu o raspisivanju referenduma na kojemu bi se Slovenci izjasnili žele li Hrvatsku u Europskoj uniji. Kritizirao je i zakon o zabrani pušenja, ističući kako je bedast i da kriminalizira pušače, a Europsku uniju je nazvao neokolonijalističkom organizacijom. U novoj zajednici smeta mu što Slovenija ponovno, kao i u bivšoj Jugoslaviji mora plaćati u fond za manje razvijene članice poput Rumunjske i Bugarske.

Urednik emisije "Nedjeljom u dva" Aleksandar Stanković nije bio raspoložen za izjave. "Sve što sam imao za reći rekao sam u emisiji, a ako postoje neki problemi na HTV-u to ćemo riješavati unutar kuće", kratko je izjavio za Jutarnji list.

Hloverka Novak-SrzićGlavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić izjavila je kako smatra da je dovođenje Zmage Jelinčića autonomna odluka urednika emisije "Nedjeljom u dva", ali da taj političar ne zaslužuje toliki prostor na televiziji.

"Riječ je o nečemu što više liči na egzibicionizam i ekscentričnost, što može izazvati nepotrebne tenzije između Hrvatske i Slovenije", smatra glavna urednica Informativnog programa HTV-a i najavljuje da će već danas na redovitom kolegiju razgovarati o spornoj emisiji, a u utorak će formirati i poseban kolegija za tzv. sporovozne emisije koje idu jednom tjedno.

"Morat ćemo ustanoviti dugoročna pravila, jedinstvene profesionalne standarde, a ne da se po svaku cijenu ide samo na provokaciju i ekscentričnost", najavila je Hloverka Novak-Srzić.

Vezane vijesti

HRT nelegalno poskupio naknade?

HRT nelegalno poskupio naknade?

Hrvatska radio televizija je nepravedno i protivno zakonima tržišnog natjecanja podigla cijene naknada kabelskim i satelitskim operaterima koji bi u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika