Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

Dajte nam radije 'Kozaru'

Redateljsko umijeće Veljka Bulajića odražava se samo u sposobnosti pompoznog kićenja kadra bezbrojnim statistima u tajicama, dok sve ostalo režira ko sjekirom posred čela, a scenarij napisan po sistemu 'sto babica - kilavo dite' glavnim je likovima u usta stavio tek proklamacije

Zrinka PavlićZrinka Pavlić METAFIZIKA I TELEPORTACIJADnevnik NoveTV, NovaTV, subota, 19.15
Ekipa “Scene”, irelevantno-subotarskog dodatka Dnevniku NoveTV ovaj me tjedan zaintrigirala (moš mislit, ali ajmo se pretvarat da jesu) dvama prilozima - komentarom Mani Gotovac i priči o snimanju novog albuma Lane Jurčević. Uopće ne dvojim da je Mani Gotovac pametna žena, ali vrag me odnio ako sam shvatila svrhu i smisao njezina subotnjeg komentara o ministrima, nogometnim utakmicama, “Snu Ivanjske noći”, zbilji, fikciji, životu i svemiru. Što je to bilo? Kazališna kritika? Osvrt na društvenopolitički moment? Metafizički međutak? Reklama za namještaj? Du ju spik Ingliš? U prilogu o Lani Jurčević, s druge strane, sve je bilo jasno osim što su pjevačica i novinarka u nekakvom hodniku stalno mijenjale strane teleportacijom. Prvo je Lana sdesna, a novinarka slijeva, a onda hop - eto ih obrnuto, a da se kontinuitet zvučne snimke nije prekinuo ni na sekundu. Pa onda opet. I još jednom. To me skroz izbezumilo. Star Trek i teleportacije su radnim danom na HTV-u, zar ne?
Ocjena: odlično, u paralelnom svemiru (1)

ŠIRI KOLO, JOJ, ŠIRI KOOOOOLO…Libertas, HTV1, nedjelja, 21.15
Kažu učeni ljudi da kada dobri glumci u nekom filmu, seriji ili kazališnoj predstavi glume ko amaterska dramska sekcija kazneno-popravnog doma za osobe s posebnim potrebama - onda je to znak da redatelj nije dobro odradio svoj posao. Ne bih se u potpunosti složila - katkad je problem i u glupavom scenariju koji je nemoguće dobro odglumiti jer se sastoji od riječi koje nijedan normalan čovjek nikada i nigdje ne bi izgovorio. “Libertas” su, čini mi se, snašle obje nevolje. Redateljsko umijeće Veljka Bulajića u današnje se vrijeme odražava još isključivo u sposobnosti pompoznog kićenja kadra bezbrojnim statistima u tajicama, dok sve ostalo režira ko sjekirom posred čela, a scenarij napisan po sistemu “sto babica - kilavo dite” glavnim je likovima u usta stavio tek proklamacije koje bi bilo neugodno izgovoriti i trećerazrednom političaru na predizbornom skupu. Sve ono što je u filmu bilo iritantno, u televizijskoj je, serijalnoj inačici, još petsto milijuna puta gore. Dajte vi nama radije “Kozaru”.
Ocjena: 2 – samo zbog petice za kostimografiju



ČAROBNI REMEN BOŽIDARA ALIĆAPonos Ratkajevih, HTV1, ponedjeljak-petak, 18.30
Cijeli tjedan napeto pratim “Ratkajeve” ne bih li proniknula čarobni utjecaj kožnog remena na glumu Božidara Alića. Naime, priča se da je glumac nedavno odbio glumiti bez rečenog modnog dodatka, izazivajući bijes redatelja Branka Ivande i navodni fizički sukob o kojem nitko ništa pouzdano ne zna, osim da Alić na fotkama izgleda ko da mu je netko remen pribavio u odgojno-disciplinske svrhe kakve kažnjive po obiteljskom zakonu. No incident i zakon na stranu, fakat me zanimalo kakav je to remen bez kojeg Alić ne može glumiti grofa Ratkaja, ali ni nakon pet odgledanih epizoda nije mi jasno u čemu je fora. Sve su te epizode, naime, snimljene još dok je Alić imao slobodan pristup überremenu, a gluma mu je usprkos tome takva da bi ga na mjestu grofa Ratkaja mogao zamijeniti bilo koji HAK-ov djelatnik (ili djelatnica) koji na radiju čita izvješće o stanju na cestama. Predlažem zato da se Aliću nakon bolovanja osim tečaja samoobrane pred nasilnicima plati i nabava hozntregera. Možda mu oni pomognu. Kad već remen i glumačka akademija nisu.
Ocjena: loše (1)


IDA FOREVER!Piramida, HTV1, srijeda, 20.15
Obično kada pri prčkanju po daljinskom naiđem na “Piramidu”, vrišteći pobjegnem pod krevet i ne izlazim do ponoći, ali ovaj sam put na ekranu ugledala Idu Prester, izuzetno simpatičnu, pametnu i svestranu curu koju čak niti stavljanje u kontekst najgore domaće TV ljige ne može izbaciti iz prve lige. To što je pobijedila Kuljiša i kreštavu Uršulu samo po sebi ne bi ništa značilo jer su u “Piramidi” znale pobjeđivati kojekakve neartikulirane spodobe, ali činjenica da sam samo zbog nje pred prizorom Ogrestine emisije izdržala dulje od dvanaest sekundi pravi je trijumf pameti nad kičem ravan svetačkom čudu.
Ocjena: Bravo, Ida, ali ne i “Piramida” (5)


DESNIČARSKO OGLEDALO
Nedjeljom u dva, HTV1, nedjelja, 14.00
Jedan od razloga iz kojih mi je drago što je Stanković u ovotjednu emisiju pozvao Zmagu Jelinčića, predsjednika Slovenske nacionalne stranke, desničara, paranoika i dosadnjakovića s hrpetinom suludih teorija - jest to što je to izvanredna prilika da se naši, domaći tipovi iz tog faha (nacionalistički i desničarski bukači) pogledaju u ogledalu. Da, točno tako kako Jelinčić izgleda svima u Hrvatskoj - hrvatski desničari izgledaju svima onima koji se ne lože na nacionalni patos i pridružene gluposti. No bez tog bonusa emisija je bila dosadna pa ipak samo…
Ocjena: prosječno (3)


FOXlife u zemlji prevoditeljskih čudesaJedna od novih stanica koje primaju oni stanovnici Hrvatske koji uz HTV-ovu plaćaju i pretplatu jednom od dobavljača kabelskih programa jest FOXlife - kanal koji cijeli dan prikazuje dramske i humoristične serije (i to bez reklama!). Svakako dobrodošla novost na satelitskom nebu iznad domaje. Ili bi to barem bilo tako kada firma koja se bavi prevođenjem i titlovanjem ondje prikazanih serija rekorderski ne brlja u dalj i u vis. Osim što su im prijevodi jezično dvojbeni i katkad nečitljivi, ovaj su tjedan uspjeli prikazati čitavu epizodu “Kućanica” s titlovima iz druge epizode. Mašala!
Ocjena: bravo, Murdoče, stari seljače!

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika