Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Balada o kraljici podmorja

Konjoliki Cu Chulainn, pretvoren u škarpinu, zatrese krijestama, bodljama i krljuštima i od njih se, izbačenih iz morskih dubina, isplete duga haljina s ovratnikom za irsku kraljevnu

Veljko BarbieriVeljko BarbieriNa zapadnim obalama Irske, među strmim klifovima koji se ruše u Atlantski ocean, ali i među ruševnim dvorcima koji još odzvanjaju starim irskim baladama, živi drevni mit o nesretnoj kraljevni. Bila je nadaleko poznata po ljepoti i glas o krasotici pomorci su pronijeli svuda kud su plovili. I kad su se brojni prinčevi spremali otploviti, svaki na svojoj lađi, i isprositi njezinu ruku, plane u srcu moćne vile Morrigan, boginje rata i spolnosti, oganj ljubomore i ona odluči umoriti krasoticu. Možda bi joj to i pošlo za rukom da prelijepa djevojka nije imala moćnog zaštitnika Cu Chulainna, konjolikog i snažnog boga rata, kojega još nazivaju i Sivi Macha. Njega je slavio princezin otac, kralj svoga plemena i ratnik konj stražario je nad njim i njegovim podanicima, a posebno je čuvao i štitio njegovu predivnu kćer. Dok su prinčevi hitali na svojim brzim lađama prema zapadu Irske, prkoseći moru koje je uzburkala ljuta boginja Morrigan, ona odluči maknuti moćnog Cu Chulainna sa svog puta. Prvo mu se pokušala podati kao obnažena ljepotica uzavrele puti i tijela, no kako je on hitao u bitku koja je upravo buknula među uvijek ratobornim plemenima, božanski pastuh prezre njezinu strast i smiri ratnike udarajući mačem i kopitima na sve strane. No bijesna ga Morrigan dohvati i pretvori u jegulju, pa u vuka, a na kraju u crvenu ribu škorpion, kako i danas Britanci i Irci nazivaju našu škarpinu. Ipak, zahvaljujući svojim moćima, on ubrzo opet poprimi svoj božanski lik, čas boga ratnika, a čas ratničkog pastuha, i nastavi štititi princezu.


Drugi put sačekala ga je u liku starice koja doji kravu, a kako je bio žedan od stalnih ratnih napora, Cu Chulainn se napije, ne znajući da je ona u mlijeko potajno usula malo otrova iz ribljih bodlji, i bog opet postane riba škorpion. I već su se kraljevići iskrcavali na obale ispod princezina dvorca, kad Morrigan podigne strašnu oluju koja potopi sve osim najhrabrijega, koji se odupro nevremenu sijekući valove čarobnim mačem. Čim ga je ugledala, princeza se u njega zaljubi i iste noći, u strahu od Morriganine osvete, kralj priredi vjenčanje. Od duša utopljenih prinčeva zla je boginja skupila veliki val, koji odnese sve svatove iz kraljeve svečane dvorane i povuče ih u dubinu. U prijestolnoj dvorani ostala ja samo mala princeza, gola i uplakana, jer joj je val, osim što joj je utopio dragana, strgnuo kraljevsku vjenčanicu. Kad je to vidio moćni Cu Chulainn, još pretvoren u crvenu ribu, zatrese krijestama, bodljama i krljuštima i one, izbačene iz dubina, polete prema dvorcu i od škarpininih ukrasa ispletu dugu haljinu od plamenih ribljih krljušti, s ovratnikom od oštrih bodlji. S njima se i dio Cu Chulainnovih moći prenio na princezu, te ona izgovori čarobne riječi i božanski ratnik opet poprimi svoj lik. Ma koliko nije mogla zaboraviti svoje nesretne udvarače, a pogotovo svog izabranika, prema običaju u ondašnjoj Irskoj princeza se uda za konjolikog boga ratnika. Dok je on vladao zemljom i ljudima, ona bi proglašena za kraljicu podmorja kojim vlada i danas. A zlu vilu Morrigan poraz je toliko ožalostio da je izgubila dio snage, a kako je bila i boginja spolnosti, stala se podavati svakom muškarcu, bio on bog, kralj ili običan smrtnik.

Škarpina s matarom

Škarpinu od 30 dag rasijecite tako da krajevi ostanu spojeni na leđima. Raširite, posolite i popaprite pa pecite na žaru s jedne i druge stane. Pomiješajte kuhane krumpire i ukiseljeni matar i napravite stožac kao prilog ribi, kojoj prije serviranja opet preklopite strane a u potrbušnicu umetnite nekoliko kapara.

Škarpina u tijestu

Filetirajte škarpinu od 1 kg, a od glave i kostiju skuhajte gust temeljac. Otkoštene filete položite na razvučene komade tijesta za pogaču i svaki smotajte u kruščić. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva pola sata. Propirjajte 10 dag suhih pomidora, 2 žličice crnih tartufa i podlijte temeljcem. Izvadite iz pećnice filete u tijestu, neka malo odstoje. Razrežite u poprečne komade, a kad umak ugusti, prelijte svaku plošku. Služite na posteljici od rikule.

Vezane vijesti

Bakhovi razuzdani jelovnici

Bakhovi razuzdani jelovnici

Dioniza, vječno zanesenog Zeusova i Semelina sin, boga vina, u antičkoj su Grčkoj slavili razuzdanim svetkovinama, Dionizijama, i kraljevi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika