Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Nacionalova redakcija

ODLAZAK KADROVA

MORH-u i novom ministru prijeti nedostatak kvalitetnih stručnjaka

BRANKO VUKELIĆ, novi ministar obrane, još se ne snalazi u svom resoruBRANKO VUKELIĆ, novi ministar obrane, još se ne snalazi u svom resoruPosljednjim kadrovskim promjenama u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske hrvatska vlada je ponovo pokazala koliko je nezainteresirana za obrambene sposobnosti države i projekte modernizacije oružanih snaga. Dolaskom novog ministra obrane Branka Vukelića, koji primjerice nije znao odgovoriti tko je predsjednikov savjetnik za vojna pitanja, odlaskom pomoćnika ministra obrane za nabavu i modernizaciju Ive Bačića u MUP na traženje Berislava Rončevića, te povlačenjem brigadira Milana Kneževića u Glavni stožer oružanih snaga, nastao je kadrovski problem u stručnom dijelu provedbe najvažnijih projekata u 2008. Čak je i državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg nevoljko ostao na dosadašnjoj poziciji, jer je htio napustiti MORH i zaposliti se u tvrtki PC za elektroniku Split. Međutim, stranački vrh HDZ-a donio je odluku da mora ostati. Osim toga, brigadir Željko Idek, koji je bio na čelu Uprave za nabavu MORH-a, vrlo vjerojatno odlazi na školovanje, a MORH je već napustio pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku i NATO Igor Pokaz.

Projekti koji će zbog kadrovskih promjena i odlazaka ključnih osoba kasniti su nabava oružanih stanica za finska oklopna borbena vozila AMV, potom dodatna nabava 42 borbena oklopna vozila, projekt nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova i konačni početak izgradnje plovila za potrebe Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže. Kronični nedostatak stručnjaka u MORH-u još će se više osjetiti dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO, jer će stotinjak najkvalitetnijih kadrova iz oružanih snaga morati otići u razna zapovjedništva NATO-a. Već se sada razmišlja o angažiranju vanjskih konzultantskih tvrtki koje će za MORH raditi na projektima vrijednima nekoliko milijardi kuna. Zbog niskih novčanih primanja i lošeg statusa kakav je sada u MORH-u ne postoji nikakva mogućnost zapošljavanja kvalitetnih i stručnih osoba tehničkog smjera iz civilstva.

Vezane vijesti

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Vukelić odbacuje da je u sukobu s Jelićem

Branko Vukelić, član Predsjedništva i politički tajnik HDZ-a održao je tiskovnu konferenciju s porukom da on i predsjednik gradskog HDZ-a i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika