Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Tajnoviti debi Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a

Izlaganje HRVATSKE VELEPOSLANICE pri UN-u na temu Kosova bilo je odmjereno, ali će RH priznati neovisnost pokrajine čim to učine zemlje EU

Govoreći u srijedu, 16. siječnja, na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Mirjana Mladineo, hrvatska veleposlanica pri UN-u, imala je jedno od najvažnijih izlaganja u povijesti hrvatske diplomacije. Bio je to i uvodni nastup hrvatske diplomacije u Vijeću sigurnosti čija je članica od 1. siječnja 2008., a posebno je važno da je glavna tema sjednice bilo Kosovo, nekadašnja jugoslavenska pokrajina koja bi idućih mjeseci trebala steći neovisnost.

Posebno je zanimljiva šutnja hrvatske diplomacije o jednom tako važnom događaju. I u Vladi i u Uredu predsjednika odbili su pokazati sadržaj govora Mirjane Mladineo u New Yorku. Umjesto toga, objasnili su da se radilo o tehničkoj raspravi, u kojoj nisu zauzimana stajališta za ili protiv. “Ona je u ime Hrvatske podržala djelovanje UN-a na Kosovu, a poznato je da će Hrvatska prihvatiti neovisnost te zemlje kada to učini i većina članica Europske Unije. Ali ovaj se put u Vijeću sigurnosti nije raspravljalo o tome treba li priznati Kosovo, nego o tehničkim detaljima. S posebnom pažnjom su se pratili istupi predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, koji su zastupali poznate stavove svojih administracija. Mirjana Mladineo nije se izravno određivala, ali svima je dobro poznato stajalište Hrvatske, a ono glasi da ćemo pratiti većinu u EU“, ispričao je prošlog vikenda za Nacional visokorangirani diplomat, koji je u stalnom kontaktu s Mirjanom Mladineo.

Sjednica je počela kompromisom zbog nastupa srpskog predsjednika Borisa Tadića, koji se obratio članovima Vijeća sigurnosti. Njegov nastup u kojem je još jednom tražio da Kosovo ostane dio Srbije bio je otvoren za javnost, dok je nastavak sjednice bio zatvoren. Nacionalovi sugovornici tvrde da se nije dogodilo ništa dramatično, a Mirjana Mladineo održala je vrlo izbalansiran govor.

Glavnu ulogu imao je Joachim Rücker, posebni predstavnik Ban-Ki-Moona, koji je obavijestio predstavnike Vijeća sigurnosti o najnovijem izvještaju UNMIK-a (United Nations Mission in Kosovo), UN-ova tijela koje de facto upravlja Kosovom. Najprije je objasnio da su nedavni parlamentarni izbori održani u korektnoj atmosferi, zatim se založio za brži povratak izbjeglih Srba, a onda ponovio da se Beograd i Priština, ni nakon brojnih pregovora, ne mogu složiti oko konačnog statusa Kosova, jer Albanci zahtijevaju neovisnost, a Srbi joj se protive. Svoje izlaganje Rücker je završio zaključkom prema kojem UNMIK u sadašnjim okolnostima ne može napraviti puno više. Prema riječima dobro upućenih diplomatskih krugova, to izlaganje nije bilo pretjerano važno, jer se na sjednici nije raspravljalo treba li UN priznati kosovsku neovisnost.


Srbijanski predsjednik Boris TadićSrbijanski predsjednik Boris TadićGlavni razlog je to što unutar Vijeća sigurnosti postoje snažne podjele glede priznanja. Srpski mediji izvijestili su da se to vidjelo i na posljednjoj sjednici Vijeća sigurnosti i pritom podijelili članice u tri skupine. U prvoj su države koje podupiru neovisno Kosovo: SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Belgija i Panama, dok su protiv Kina, Rusija, Vijetnam, Indonezija i Južna Afrika. Treću grupaciju sačinjavaju neutralne zemlje Libija, Burkina Faso, Kostarika, dok je Hrvatska ocijenjena kao “djelomično neutralna“.

Sudeći prema razgovorima s vodećim diplomatima, hrvatski državni vrh ipak nije neutralan i o priznanju Kosova postignut je konsenzus predsjednika i Vlade. Mišljenja sugovornika Nacionala ovih je dana potvrdio i Stipe Mesić, izjavivši da će Hrvatska priznati Kosovo kad to učini većina članica Europske Unije.

“Naše stajalište jasno je i usklađeno s EU. Kosovari imaju pravo na neovisnost, ali treba uzeti u obzir regionalnu situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska. Mi smo lokomotiva koja treba susjedne države približiti Europskoj Uniji, a to je moguće samo ako ova regija bude mirna i potpuno demokratizirana. Zbog toga nećemo istupati samostalno nego u suradnji s Bruxellesom. Znamo da pet država sigurno neće biti za priznanje neovisnosti, ali ako je podrži ostalih dvadeset, i mi ćemo im se pridružiti“, smatra Nacionalov sugovornik.

U državnom vrhu uvjereni su da priznanje neće bitno poremetiti odnose između Hrvatske i Srbije.

U Prištini ne pomišljaju na proglašenje neovisnosti bez dogovora s Washingtonom i Bruxellesom. U nedjelju, 20. siječnja, objavljena je vijest da David Miliband, britanski šef diplomacije, smatra da bi se to moglo dogoditi već početkom veljače, dok neki u EU predlažu sredinu ožujka.

Nicholas BurnsNicholas BurnsU ovdašnjim diplomatskim krugovima priličan interes pobudio je prošlotjedni odlazak Nicholasa Burnsa, po hijerarhiji trećeg dužnosnika američkog ministarstva vanjskih poslova.

Burns je bio kreator politike SAD-a prema Kosovu i jedan od snažnih zagovornika priznanja bivše pokrajine. To je, primjerice, potvrdio i u svibnju 2007., kad se u Zagrebu susreo s predstavnicima kosovske vlade. Tom prilikom je izjavio kako vjeruje da će Vijeće sigurnosti podržati zahtjeve Prištine, ali to se nije dogodilo. Sada SAD izbjegava bitnu raspravu o toj temi unutar Vijeća sigurnosti jer Srbija može računati na veto Rusije, a možda i Kine. To je glavni razlog zašto se na prošlotjednoj sjednici u Ujedinjenim narodima raspravljalo samo o Rückerovu izvještaju, ali bez ulaženja u srž problema. U zagrebačkim diplomatskim krugovima smatraju da Burnsov odlazak ne znači promjenu američke strategije na Balkanu, ali bi mogao dovesti do taktičkih pomaka i pokušaja potpunog usklađivanja s Europskom Unijom. Kad se to dogodi, Hrvatska će također priznati Kosovo.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika