Objavljeno u Nacionalu br. 636, 2008-01-21

Autor: Plamenko Cvitić

NAJVEĆA TAJNA NEVLADINE SCENE

Sanja Sarnavka: 2,5 mil. kuna za puno intervjua i malo rada

KLJUČNA OSOBA u organizaciji tajnog sastanka Vladimira Fabera i Ana-Marije Getoš, Sanja Sarnavka, angažira se samo u slučajevima s velikim medijskim potencijalom

Sanja Sarnavka (lijevo) često se angažira na medijski atraktivnim slučajevima koji nemaju veze sa ženskim pravima, na snimci pressica povodom klizišta u Kupskoj uliciSanja Sarnavka (lijevo) često se angažira na medijski atraktivnim slučajevima koji nemaju veze sa ženskim pravima, na snimci pressica povodom klizišta u Kupskoj uliciKljučnu ulogu u organizaciji tajnog sastanka bivšeg osječkog policijskog načelnika Vladimira Fabera i Ana-Marije Getoš, sestre Gordane Getoš-Magdić imala je šefica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka. Premda je ona već godinama prisutna u medijima, komentirajući sve i svašta, njezin rad i njezina udruga B.a.B.e., a pogotovo njihov stvarni rad zapravo su potpuno nepoznati široj javnosti. Internetska stranica udruge B.a.B.e. već je mjesecima “u izgradnji”, tako da prosječni građanin ne može saznati ni najosnovnije podatke o udruzi, njihove projekte, a još manje - koliko novca godišnje primaju za rad na zaštiti ljudskih i ženskih prava. Ipak, u kuloarima na nevladinoj sceni često se spominje kako su B.a.B.e. zapravo tek dispečer za zlostavljane žene: kad neka žrtva nasilja nazove njihov telefon, B.a.B.e. joj eventualno telefonom ponude pravnu pomoć, a za svaki drugi oblik pomoći jednostavno daju broj telefona neke druge udruge koja daje smještaj zlostavljanim ženama. Istodobno, B.a.B.e. već godinu dana za simboličnu jednu kunu koriste gradski prostor od nekoliko stotina četvornih metara u glavnoj zagrebačkoj ulici, a telefonske troškove T-HT im daruje - besplatno. Malo je onih koji se o Sanji Sarnavki usude javno govoriti. Jedna od rijetkih je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, iz čijeg članstva su B.a.B.e. istupile prije nekoliko godina: “Sanja Sarnavka je vidljiva u javnosti, ali rad udruge B.a.B.e. je potpuno nevidljiv. Tijekom prošle godine objavile su da su u 2006., imale proračun od 2,5 milijuna kuna, ali nitko ne zna odakle im toliki novac, kao ni za što su ta silna sredstva utrošena. Koliko ja vidim, Sarnavka i B.a.B.e. se u zadnje vrijeme isključivo bave samo medijskim populariziranjem nasilja nad poznatim ženama”, kazala je za Nacional Bojana Genov.

Prije nekog vremena putem medija bilo je najavljeno kako bi se u prostoru nekadašnje Promdei banke oformila tzv. Kuća ljudskih prava, u koju bi bile smještene B.a.B.e., Hrvatski pravni centar odvjetnika Gorana Mikuličića i još neke udruge, no u međuvremenu Sarnavka se kompromitirala svojom ulogom u organizaciji sastanka Faber-Getoš, a odvjetnik Mikuličić svojim laganjem da njegov klijent Mladen Markač nije bio u božićnom lovu s bivšim ministrom Ivicom Kirinom, pa je pitanje što će biti od tog projekta.

Nekoliko Nacionalovih izvora istaknulo je da je Sanja Sarnavka sve donedavno bila jedna od najmoćnijih žena u Hrvatskoj:TAJNI SASTANAK u centru Branimir: Ana-Marija Getoš i Vladimir FaberTAJNI SASTANAK u centru Branimir: Ana-Marija Getoš i Vladimir Faber s jedne strane svojim je medijskim nastupima mogla u nekoliko dana bilo koga anatemizirati tvrdnjom da je riječ o obiteljskom nasilniku ili zlostavljaču, a s druge strane velik je utjecaj imala u domaćim političkim i poslovnim krugovima, koji su joj služili ili za različite usluge ili za novac koji bi se slijevao u udrugu B.a.B.e. Za to vrijeme, mnoge udruge koje se već godinama doista bave zaštitom i pružanjem pomoći ženama i žrtvama nasilja ostajale bi bez donacija jer su mnoga sredstva gotovo automatizmom bila slana u Sarnavkinu udrugu, koja je godišnje dobivala na trošenje nekoliko stotina tisuća kuna. Šefica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov u veljači 2007. godine jedina se usudila javno kritizirati Sarnavku zbog slučaja zagrebačkog pročelnika za zdravstvu Zvonimira Šostara, koji je u to vrijeme bio pod povećalom javnosti jer su u medije procurile njegove snimke iz striptiz kluba u kojem mu striptizeta pleše na krilu. Sanja Sarnavka, koordinatorica udruge B.a.b.e. ne samo da ga zbog toga nije javno osudila, nego je nakon incidenta, na Valentinovo, 14. veljače 2007., organizirala njegovo javljanje na telefon udruge B.a.B.e. te predložila organizaciju edukacijske radionice za sve pročelnike i njihove zamjenike. Nakon toga Sanja Sarnavka je javno kazala da je prema Šostaru pokazala blagonaklonost zbog novca koji joj već tri godine dodjeljuje. “Iz resora pročelnika Šostara financira se i naša udruga. Samo prošle godine dobile smo 50.000 kuna. Očito uviđa našu ulogu u društvu pa smo bile nešto blaže kad mu se dogodio skandal s golišavom plesačicom”, kazala je Sanja Sarnavka.


VLADIMIR FABER, bivši šef osječke policije, više ne može računati na to da će Sanja Sarnavka ustrajati u tvrdnjama da nije on inicirao sastanak s Ana-Marijom GetošVLADIMIR FABER, bivši šef osječke policije, više ne može računati na to da će Sanja Sarnavka ustrajati u tvrdnjama da nije on inicirao sastanak s Ana-Marijom GetošDa je davanje novca Sarnavkinoj udruzi najbolji način da se šefici te udruge zatvore usta očito se puno prije dosjetio i netko u državnoj vlasti: još 2004. godine B.a.B.e. su iz državnog proračuna dobile tek 65.000 kuna, no potom je uslijedilo Sarnavkino intenzivnije druženje s pojedinim osobama iz državne vlasti, pa su u 2005. godini B.a.B.e. iz državnog proračuna dobile 464.274 kuna, u 2006., 436.081,50 kuna, a u protekloj, 2007., prema nepotpunim i neslužbenim podacima, B.a.B.e. su od države dobile 328.916 kuna. Stoga ne čudi da proteklih nekoliko godina šefica udruge B.a.B.e. ni u kojoj prilici nije kritizirala Vladu, njezine dužnosnike i članove vladajuće stranke iako je još 2004. tvrdila da u Hrvatskoj postoje seksistički zakoni. U međuvremenu su se, očito, ili umnogome izmijenili brojni zakoni, ili je pak vlast izdašnim donacijama “pokazala” da joj je stalo do ženskih prava. Osim države, Sarnavkina udruga dobro je kotirala i u privatnom sektoru: samo u protekloj godini, B.a.B.e. su dobile donacije od nekoliko desetaka tisuća kuna i od najvećih hrvatskih kompanija poput Podravke, Ine, HT-a, Croatia osiguranja i drugih tvrtki. Osim novca, po navodima njezinih poznavatelja, Sarnavki je stalo i do pozicije moći, pa je mnogima poznato kako se pred nekoliko svjedoka nudila premijeru Ivi Sanaderu da mu bude - savjetnica za ljudska prava. Kako joj to nikad nije uspjelo, u rujnu 2007. godine postavljena je u Vijeće za civilni nadzor tajnih službi, doduše na prijedlog nekoliko udruga, ali s odobravanjem HDZ-ova obavještajnog kadrovika Ivana Jarnjaka.

O vezama Sanje Sarnavke s političarima svjedočila je i ona sama: tako je u razgovoru s Ana-Marijom Getoš spomenula da radi na tome da Ana Magaš dobije pomilovanje, što joj je vjerojatno trebao ishoditi upravo Vladimir Faber, član državne Komisije za pomilovanje. U intervjuu kojeg je dala Večernjem listu 22. prosinca 2007. novinarki je ispričala kako je u šetnji Zagrebom upoznala Anu Magaš s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Svoje veze Sarnavka je imala i unutar Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a, jer prijateljuje s Natašom Đurović, zamjenicom Dinka Cvitana. Uredništvu Nacionala prošlog se tjedna javila žena koja navodi da je u ožujku 2007. u B.a.B.e. k Sanji Sarnavki dovela svoju prijateljicu, 40-godišnju Splićanku koju je suprug zlostavljao. U razgovoru sa zlostavljanom ženom, Sarnavki se dotična učinila sumnjivom, pa je, prema priči njezine prijateljice, Sarnavka odlučila provjeriti izvod iz kaznene evidencije za zlostavljanju ženu, a za to joj je navodno poslužio njezin izvor - iz USKOK-a. Kako je u evidenciji bilo zabilježeno da zlostavljana žena ima uvjetnu osudu zbog zloporabe droge, Sarnavka joj je navodno uskratila pomoć svoje udruge, pa se ta žena obratila Autonomnoj ženskoj kući, gdje su joj pomogli i pružili smještaj i zaštitu od nasilnog muža.

BOJANA GENOV, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, kaže da su B.a.B.e. 2006. imale proračun 2,5 milijuna kuna, za koji nitko ne zna na što je utrošenBOJANA GENOV, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, kaže da su B.a.B.e. 2006. imale proračun 2,5 milijuna kuna, za koji nitko ne zna na što je utrošenKroz sve to vrijeme Sanja Sarnavka godinama radi na svom imidžu zaštitnice ljudskih i ženskih prava, a način da dobije veliku medijsku pažnju je jednostavan, Sarnavka se angažira samo u slučajevima koji bi mogli imati veliku pažnju medija: tako je ušla u slučaj Zadranke Ane Magaš, potom i u slučaj Gordane Getoš-Magdić, koju je po vlastitom priznanju posjetila dva puta u siječnju 2007. godine. Kako je potom medijska pažnja u slučaju Glavaš bila utihnula, i Sarnavka je odustala od daljnjih posjeta Gordani Getoš, da bi se ponovno aktivirala prije mjesec dana, kad su zbog suđenja Glavašu i apeli Gordane Getoš ponovno postali medijski zanimljivi. U međuvremenu, Sarnavka se bavila javnim angažmanom i u nekim drugim slučajevima, nevezanim uz ljudska i ženska prava, pa je tako davala izjave i u slučaju urušavanja zagrebačke Kupske ulice, raspravama o priključenju Europskoj Uniji i još mnogočemu. Neke od slučajeva, poput onoga Vlatke Pokos ili Dijane Vojković Sanja Sarnavka je odbijala preuzeti uz nejasna obrazloženja, no u nekima, u kojima je “namirisala” medijsku pažnju, i javno se nudila za pomoć: tako je jedan od najbizarnijih njezinih slučajeva bio onaj iz rujna 2007. kad je bilo objavljeno da je Hrvoje Šoštarić, gay sudionik Big Brothera dobio otkaz u Primorskoj banci. Sarnavka i B.a.B.e. su potom putem medija pozvale Šoštarićevu majku da im poštom pošalje sinovo rješenje o otkazu, kako bi njihova pravnica vidjela “što se može učiniti”. U nekim udrugama koje se bave sličnim poslovima njihovi čelnici ističu da je njihov cilj pomoći žrtvama zlostavljanja koje najčešće traže apsolutnu diskreciju, a ne da se njihov slučaj, kao što to često čini Sanja Sarnavka, eksploatira putem medija.

A kad ti isti mediji ne glorificiraju njezine javne nastupe ili tajne akcije, ili se čak usude istražiti lik i djelo donedavno najpoznatije hrvatske zaštitnice ženskih prava, Sanja Sarnavka ili njezini prijatelji bez imalo oklijevanja optužit će ih za - neprofesionalizam.

Sarnavka potvrdila činjenice

Šefica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka u posljednje se vrijeme pokazala kao osoba koja govori istinu tek kad ju se suoči s jasnim dokazima: kad su u Nacionalu objavljene informacije o sastanku Vladimira Fabera i Ana-Marije Getoš, Sanja Sarnavka je isprva negirala svoju ulogu, a čak je i tvrdila da sastanak nije inicirao Vladimir Faber. Međutim, kad je Ana-Marija Getoš u emisiji “Otvoreno” pustila dio razgovora koji su njih dvije vodile u Sarnavkinu stanu, Sarnavka je, u strahu da bi njezine laži mogle biti raskrinkane, počela govoriti istinu, budući da nije bila sigurna koje je sve razgovore s njom Ana-Marija Getoš snimila diktafonom. Isto tako, na vidjelo je došla i istina u slučaju pisama koje je Hrvoje Petrač iz zatvora pisao Ivi Pukaniću, a koje je novinar Globusa Gordan Malić u prosincu podijelio na novinarskom skupu u Opatiji. Već tada se govorilo da je ta pisma Maliću dala Sarnavka,no ona je to demantirala, tvrdeći da niti je ta pisma vidjela, niti ih je dala novinaru Globusa. Međutim, u prošlotjednom intervjuu Globusu na izričito pitanje novinarke je li ta pisma dostavila novinarima, Sarnavka je izbjegla dati nedvosmislen odgovor, no potvrdila je da je pisma - vidjela: “Kad sam pročitala ta dva pisma, bila sam u šoku. Da sam gurnula prst u usta, ne bih prestala povraćati sedam dana.”

Optužbe Sarnavkinih prijatelja

Sanja Sarnavka i skupina njezinih prijatelja proteklih nekoliko dana javnosti su odaslali nekoliko tzv. apela i pisama potpore u kojima traže da ju se zaštiti od “medijskog linča” kojem ju je izvrgnuo Nacional. Njihov angažman u cijelom slučaju utoliko je i bizarniji jer je upravo Sanja Sarnavka u čak dva intervjua potvrdila pisanje Nacionala: tako je u subotnjem intervjuu u Jutarnjem listu kazala kako ju je Vladimir Faber, preko svoje djevojke, zamjenice ravnatelja USKOK-a Nataše Đurović, zamolio da mu organizira susret s Ana-Marijom Getoš. U velikom intervjuu koji je prošlog tjedna dala Globusu, Sarnavka je potvrdila svoju ulogu ključne osobe u organizaciji susreta Fabera i Ana-Marije Getoš 29. prosinca 2007. godine, kao i svoje dodatno “druženje” s Ana-Marijom Getoš 4. siječnja 2008. u Sarnavkinu stanu. Iz svega toga nejasno je zašto su Sarnavkini prijatelji odlučili napasti Nacional zbog objavljivanja istinitih informacija, umjesto da se, s pozicije zaštitnika ljudskih prava, zapitaju je li uloga njihove prijateljice u cijelom slučaju imalo časna.

Prvo pismo javnosti uputili su Zoran Pusić i Vesna Teršelič. Njih dvoje su u svojem kvazidramatičnom pismu potpore spomenuli da su se zaredale prijetnje koordinatorici B.a.B.e. Sanji Sarnavki i njoj bliskim osobama, ne navodeći, dakako, o kakvim je navodnim prijetnjama riječ, tko ih je odaslao i kako, te je li ih Sanja Sarnavka prijavila policiji, ako ih je uopće i primila.

Posljednji pokušaj zbio se u petak, 18. siječnja, kad su četiri članice sedmeročlanog vladina Povjerenstva za praćenje i procjenu politike ravnopravnosti spolova u medijima odaslale priopćenje u kojem “upozoravaju na neprofesionalno izvještavanje tjednika Nacional”, bez navođenja konkretnog primjera neprofesionalnosti. Ipak, Vesna Kesić, Sniježana Matejčić, Marija Molnar i Vesna Roller tim su pismom pokazale i zavidnu razinu vlastite neprofesionalnosti: naime, one u svom pismu vlasnika Nacionala Ivu Pukanića nazivaju “obiteljskim nasilnikom”, premda za to, osim izjava Sanje Sarnavke, nemaju nikakvih dokaza. U želji da sazna tko je inicirao potpisivanje tog pisma i na čemu se temelje tvrdnje izrečene u njemu, Nacionalov novinar je kontaktirao predsjednicu povjerenstva Sniježanu Matejčić, koja je kazala da su pismo napisale četiri potpisnice, no da je Vladin ured za ravnopravnost spolova odbio da se na pismo potpiše vladina predstavnica povjerenstva, što je potvrdila i predstojnica Ureda Helena Štimac-Radin, koja je kazala da se Vlada nije željela uplitati u cijeli slučaj.

Vezane vijesti

Seksizam u pivskoj industriji

Seksizam u pivskoj industriji

Na televiziji se između ostalih reklama za pivo pojavljuju i one Osječke pivovare, a udruga B.a.b.e. pozvala je potrošače na bojkot proizvoda zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika