22.01.2008. / 11:56

Autor: Marijana Zrinjski

SDP NAPADA

Milanović: "Vlada je mogla osnovati i povjerenstvo za praćenje bure"

"Događaji u Hrvatskoj nisu alarmantni, ali su jako zabrinjavajući. Posebno je zabrinjavajući način na koji se Vlada odnosi prema rastu inflacije koja iznosi čak 5,8 posto, povećanju cijene i stagnaciji plaća. Vladina politika počiva na izgovorima, a ne na rješenjima. Za rast cijena optužuju se gradonačelnici i Hrvatska narodna banka koja s time nema veze", kazao je danas u središnjici SDP-a predsjednik te stranke Zoran Milanović nakon sastanka sa SDP-ovim gradonačelnicima i županima, na kojem se razgovaralo o mjerama socijalne i razvojne politike na lokalnoj razini, porastu cijena i utjecaju općih gospodarskih kretanja na njihov rast.

Oštro je kritizirao Vladino osnivanje Povjerenstva za praćenje povećanja rasta cijena. "To je kao da se osnuje povjerenstvo za praćenje bure ili kiše!", kazao je, dodajući kako bi praćenje cijena trebao biti posao Vlade. Ova Vlada, pak samo analizira, a ne rješava probleme. Za analizu, kaže, postoje stručnjaci.

Predsjednik SDP-a stao je i u obranu zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića kojeg se napada radi navedenih problema u zemlji. "Istina je da cijene u Zagrebu sudjeluju u povećanju inflacije, ali u vrlo malom dijelu, no isto tako činjenica je da Zagreb sa 900 milijuna kuna puno ulaže".

Milanović odbacuje tvrdnju da SDP želi stati na čelo prosvjeda koji organiziraju sindikati radi loše gospodarske situacije. "Podržavamo sindikate i njihov pravo na prosvjed. No tradicija i prirodan poredak stvari nalaže da sindikat imaju primat na prosvjed". Šef SDP-a zamjera premijeru Ivi Sanaderu što povećanje inflacije u Hrvatskoj uspoređuje s povećanjem inflacije u drugim tranzicijskim zemljama. "Sanader izostavlja činjenicu da u tim zemljama paralelno s povećanjem inflacije imaju rastu i plaće".

Na pitanje kakvo rješenje SDP predlaže za gospodarske probleme u zemlji odgovorio je SDP-ov gospodarski strateg Ljubo Jurčić. "Prema našem gospodarskom programu ključno je bilo da povećamo dohodak stanovništva, a istovremeno povećamo efikasnost gospodarstva. U prvoj godini dana plaće bi narasle za šest posto. Inflaciju bi držali ispod tri posto kroz industrijsku, regionalnu politiku, smanjivanje monopola na tržištu", objasnio je.

Najveću opasnost uzrokovanu povećanjem cijena, Jurčić vidi u povećanju kamata i tečajnoj politici. Izgubili smo, kaže Jurčić, makroekonomsku stabilnost koja je bila sidro stabilnosti.

Napomenimo i to da su se unutarstranačkom sastanku odazvali svi gradonačelnici i župani stranke, uključujući gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, osim riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji danas potpisuje izgradnju obilaznice.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika