22.01.2008. / 17:12

Autor: Igor Ćutuk

BURZA

Promet danas upola veći od uobičajenog

Zbog straha od recesije u SAD-u svjetski burzovni indeksi nastavili su pad, no stanje na domaćem tržištu kapitala nije dramatično

Svjetski burzovni indeksi zbog financijske krize i straha ulagača od recesije u SAD-u danas su nastavili drastično padati, no stanje na domaćem tržištu kapitala daleko je od alarmantnog, doznajemo na Zagrebačkoj burzi.

Unatoč jutrošnjoj korekciji cijena gotovo svih dionica, a neke su zabilježile pad i do 25 posto, promet je bio gotovo upola veći od uobičajenog. Najveći promet danas su ostvarile dionice HT-a, čak 27 milijuna, Atlanske plovidbe, 21 milijun, Ericssona 16,5 milijuna, INA-e 16 milijuna i Adrisa 15 milijuna kuna.

Današnji dan ostat će upamćen i po dosad najnižoj cijeni dionice HT-a, koja je uoči zatvaranja burze iznosila svega 300,02 kune. Unatoč tomu, trgovalo se i tom, ali i ostalim dionicama vodećih tvrtki više nego inače.

"Dio ulagača danas se odlučio za prodaju, no za većinu ovo je bilo pravo vrijeme za povoljnu kupovinu, što pokazuje i podatak da je samo promet dionicama danas iznosio gotovo 160 milijuna kuna ili upola više nego uobičajenih dana", rekao je za Nacional.hr Željko Kardum. Ukupan promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 700 milijuna kuna.

Hrvatski burzovni index Crobex danas je nastavio padati, no stanje je mnogo bolje nego na europskim i svjetskim tržištima, rekao je Kardum, ocijenivši kako napisi u medijima o velikim poremećajima na tržištu pridonose nepotrebnom unošenju panike među ulagače i dioničare.

"Crobex je u padu, no stanje je bilo mnogo kritičnije, primjerice, u studenom prošle godine ili 11. rujna 2001. godine. Do panike bi moglo doći kad bi cijene padale, a tržište bilo nelikvidno, što se u Hrvatskoj posljednjih dana nije dogodilo", zaključio je Kardum.

Hrvatski burzovni indeks nakon zatvaranja burze iznosio je 4.518 bodova ili 2 posto manje u odnosu na jučerašnji dan.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika