22.01.2008. / 17:24

Autor: Igor Ćutuk

SOCIJALA

Polančec: Očekujemo pad cijena

Nakon sutrašnjeg objavljivanja analize porasta cijena javnost bi trebala doznati s kojim su obrazloženjima pojedine tvrtke i gradovi podizali cijene

Povjerenstvo za praćenje cijena sutra će predložiti prve mjere za zaustavljanje daljnjeg rasta cijena, nakon čega se očekuje da bi se neke cijene mogle vratiti na staro, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

Povjerenstvo će objaviti analizu porasta cijena u proteklih godinu dana, s naglaskom na posljednji kvartal, na temelju čega će se, prema Polančecovu mišljenju, vidjeti tko je imao argumente za poskupljenja, a tko je lovio u mutnom. "Na sve takve apelirat ćemo da korigiraju cijene", rekao je.

Ministar gospodarstva smatra da je država dobro upravljala cijenama na koje može utjecati, no malo je cijena pod državnom kontrolom, zbog čega će Povjerenstvo, kako je najavio, sutra apelirati da se cijene u privatnom sektoru i cijene komunalija u pojedinim gradovima svedu na normalne okvire.

Osvrćući se na današnjoj konferenciji za novinare na tvrdnje lidera SDP-a Zorana Milanovića da Vlada nema viziju da se nosi s poskupljenjima, Polančec je rekao da Milanović vjerojatno strahuje od najavljenog objavljivanja analiza, koje će pokazati su komunalije najviše poskupjele upravo u Zagrebu i Rijeci u kojima su SDP-ovci na vlasti.

Odbacio je i Milanovićevu tvrdnju da je rast plaća pratio inflaciju u zemljama eurozone koje bilježe inflaciju veću od one u Hrvatskoj, a na koje se jučer pozvao premijer Ivo Sanader. "Realne plaće u Hrvatskoj su rasle brže od troškova života, a pokrivenost košarice plaćom na kraju mandata bila je za deset postotnih poena veća nego na početku mandata", ustvrdio je Polančec.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika