17.09.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

UN

SAD VETOM PROTIV REZOLUCIJE O ARAFATU

SAD VETOM PROTIV REZOLUCIJE O ARAFATU

Sjedinjene države u utorak su vetom spriječile Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da ne donese rezoluciju u kojoj traži da Izrael ne progna palestinskog predsjednika Yassera Arafata ili bude prijetnja njegovoj sigurnosti. Rezolucija koju su predložili Pakistan, Južna Afrika i Sudan također je zahtijevala i potpuni prestanak nasilja, terorizma i provokacija te izrazila potpunu podršku mirovnom planu za Bliski istok. Mirovni plan koji je predložila tzv. diplomatska četvorka, SAD, EU, UN i Rusija, poziva Izrael i Palestince na paralelne i recipročne korake koji bi do 2005. doveli do stvaranja palestinske države, koja bi postojala u miru i sigurnosti pokraj Izraela. Bugarska, Njemačka i Velika Britanija ostale su suzdržane.
SAD najavile su i smanjenje jamstva za kredite Izraelu zbog nastavka izgradnje židovskih naselja na Zapadnoj Obali, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta. Naime, SAD prema zakonu podržavaju samo aktivnosti na područjima koje je Izrael držao prije rata 1967., u kojem je okupirao palestinske teritorije Pojas Gaze i Zapadnu Obalu. Širenje židovskih naselja na palestinskim teritorijima ugrožava nedavno objavljeni mirovni plan između Palestinaca i Izraela iza kojega stoje Sjedinjene Države, a kojim je predviđeno zaustavljanje gradnje i uklanjanje ilegalno podignutih naselja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika