23.01.2008. / 08:21

Autor: Igor Ćutuk

VANJSKA POLITIKA

Hrvatskoj prijeti zastoj pregovora s Europskom unijom

Premijer Ivo Sanader i osobe zadužene za praćenje odnosa Hrvatske i Europske unije potvrdili su postojanje problema zbog kojih bi mogli biti zaustavljeni daljnji pregovori, a Hrvatska bi suspenzijom pet poglavlja mogla doživjeti sudbinu Turske

Hrvatska vladajuća elita ovih je dana suočena s prvom ozbiljnijom krizom u tijeku pregovora o pristupu Europskoj uniji. Hrvatskoj, upravo kao u slučaju Turske, prijeti suspenzija pet poglavlja i zaustavljanje ili usporavanje daljnjeg tijeka pregovora, a službeni Bruxelles pritom nimalo ne zabrinjava sporost dosadašnjeg tijeka pristupa Hrvatske Europskoj uniji. Eurobirokrati, kako piše današnji Jutarnji list, tvrde da je sve u rukama Hrvatske.

Tri glavna čovjeka zadužena za odnose Hrvatske i Europske unije također su ovih dana potvrdili postojanje tog problema. Premijer Ivo Sanader prvi je put javno priznao da nije zadovoljan pregovorima s Europskom unijom, a o tome je razgovarao i s čelnikom Europske pučke stranke Martensom. Isto su, nakon Sanadera, ponovili i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak te novi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Da nisu zadovoljni trenutačnim stanjem u odnosima s Hrvatskom kao ni trenutačnim statusom i tijekom procesa pregovora ističu i u sjedištu Europske unije. U Bruxellesu, prenosi Jutarnji, kao razlog navode političku nevjerodostojnost Hrvatske, činjenicu da Zagreb usprkos upozorenjima odbija odustati od Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa te podatak da su sve ključne reforme bile zaustavljene ili usporene tijekom nedavne predizborne kampanje.

Želi li ubrzati proces pregovora, Hrvatska točno zna što treba napraviti, prenosi Jutarnji poruku neimenovanog izvora iz Europske unije, koji listu nije pojasnio što su to točno u Bruxellesu zatražili od Hrvatske. Izvor listu navodno tek kratko tvrdi kako to znaju vlasti u Zagrebu. Prema njihovu viđenju, Hrvatska lani nije učinila dovoljno u ispunjavanju mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja.

Umjesto da jača povjerenje u hrvatsku administraciju, došlo je do problema u upravljanju pretpristupnim fondovima. Nisu riješeni mnogi problemi u pravosuđu, a borba protiv korupcije, tvrde izvori iz EU-a, svela se na nekoliko postupaka koji su dobili velik publicitet, ali se, ocjenjuju u Bruxellesu, ni ti slučajevi ne rješavaju dovoljno brzo.

U Europskoj uniji, prema tome, ne žele na sebe preuzeti ni najmanji dio odgovornosti za sporost u pregovorima s Hrvatskom. Krivnju prebacuju na Zagreb i kažu da je na Hrvatskoj da ubrza proces. Najviše su u Uniji nezadovoljni zbog ZERP-a. Unija je od Hrvatske zatražila da nijedan aspekt ZERP-a ne primijeni na članice EU. To je stav svih 27 država članica. No, izvori iz EU priznali su novinaru Jutarnjeg lista da se sada od Hrvatske očekuje da suspendira ZERP, a ne više samo to da ga ne provodi na članice. Tek nakon što suspendira ZERP Hrvatska može očekivati modalitete za privremeno rješenje, poručuju iz Europske unije.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika