23.01.2008. / 12:24

Autor: Nina Tomljanović

ZAGREB

Kurjak zbog zastare neće u zatvor

Neposredno nakon objave presude nagađalo se kako sud neće stići donijeti odluku o žalbi jer šest godina od počinjenja kaznenog djela, za koje se teretilo Asima Kurjaka, nastupa apsolutna zastara

Nakon što je zbog smrti rodilje i njezine bebe u siječnju 2002. godine osuđen na osam mjeseci zatvora, poznati zagrebački ginekolog Asim Kurjak neće kaznano odgovarati za taj slučaj jer je danas u tom predmetu na snagu stupila zastara.

Kako smo pisali, Kurjak je krajem prosinca, zbog zataškivanja pogreške trojice liječnika iz Opće bolnice Sveti Duh, na Općinskom sudu u Zagrebu osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. U to vrijeme zagrebački ginekolog bio je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Neposredno nakon objave presude nagađalo se kako sud neće stići donijeti odluku o žalbi jer šest godina od počinjenja kaznenog djela, za koje se teretilo Asima Kurjaka, nastupa apsolutna zastara.

Presudu su, Kurjak i njegov odvjetnik Silvije Degen primili tek nedavno, a oboje su podnijeli žalbe Županijskom sudu u Zagrebu. Degen je žalbu podnio početkom ovog tjedna dok je Kurjak to učinio krajem prošlog tjedna.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić je kazao kako nakon što sud zaprimi žalbu, drugostupanjsko vijeće tog suda mora održati sjednicu i formalno utvrditi da je nastupila apsolutna zastara. Nakon toga će se preinačiti prvostupanjska presuda, te će se odbiti optužba protiv Kurjaka.

Odvjetnik Degen kaže kako obrana ničim nije utjecala na zastaru te da ona nije u interesu obrane, jer je kako kaže, Kurjak nevin. Podsjeća kako je i državno odvjetništvo odustalo od progona zbog manjka elemenata za optužbu.

Nakon što je državno odvjetništvo odustalo, progon protiv zagrebačkog ginekologa preuzeo je suprug preminule rodilje Robert Ivančić koji je uz to, od bolnice Sveti Duh zatražio više od 1,3 milijuna kuna naknade štete za duševne boli.

Uz navedeni slučaj, Kurjak je na Općinskom sudu u Zagrebu suočen i s optužbom za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica. U tom slučaju optužba je podnesena i protiv njegove supruge te još dvojice liječnika. Taj je postupak i dalje u tijeku, no slučaj je zatvoren za javnost zbog zaštite pacijentica.

Kurjak je, također osumnjičen i za plagiranje znanstvenih tekstova.

Vezane vijesti

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Zagrebački ginekolog Asim Kurjak, koji je posljednje četiri godine na čelu jednog dijela Odjela za porodiljstvo i ginekologiju najveće katarske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika