24.01.2008. / 15:52

Autor: Marijana Zrinjski

HNB

Rohatinski smatra da neće biti gospodarskog rasta od šest posto

Mjere koje je HNB donijela kako bi se smanjila inflacija, uključuju ograničavanje rasta plasmana banaka i inozemnog zaduživanja, bitno smanjenje postojećih operacija na otvorenom tržištu koje su kratkoročni izvor likvidnosti za banke, te obranu nominalnog tečaja kune

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski izjavio je kako očekuje da stopa inflacije u ovoj godini neće biti manja od šest posto.

"Uz postojeće tendencije teško je očekivati da će prosječna godišnja stopa inflacije u 2008. biti ispod šest posto, i to uz pretpostavku da neće biti novih šokova na tržištu nafte kao i da će se stabilizirati cijene poljoprivrednih proizvoda", rekao je. Dodao je kako više nisu realne prognoze o očekivanom gospodarskom rastu od šest posto u ovoj godini.

Mjere koje je HNB donijela kako bi se smanjila inflacija, uključuju ograničavanje rasta plasmana banaka i inozemnog zaduživanja, bitno smanjenje postojećih operacija na otvorenom tržištu koje su kratkoročni izvor likvidnosti za banke, te obranu nominalnog tečaja kune od moguće deprecijacije, ali ne i od aprecijacije, ako do nje dođe.

Rohatinski kaže da neće dozvoliti nominalno slabljenje kune jer bi to rezultiralo daljnjim ubrzavanjem inflacije. Međutim, takva antiinflacijska monetarna politika HNB-a imati će negativne posljedice ako je ne podrži Vladina ekonomska politika. Predviđa da bi u tom slučaju došlo do bitno sporijeg rasta svih novčanih agregata i relativnog smanjenja opće likvidnosti ekonomije, realne aprecijacije tečaja kune i pretpostavljenog rasta kamatnih stopa. To također može utjecati na porast deficita platne bilance i značajno usporiti gospodarski rast.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika