25.01.2008. / 13:21

Autor: Nina Tomljanović

ZDRAVLJE

Znanstvenici upozoravaju: Povratak kuge

Znanstvenici upozoravaju kako brzo širenje bolesti i visoka smrtnost, u slučaju nedostatka odgovarajućeg liječenja, predstavljaju značajnu prijetnju za zemlje u razvoju

Znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu tvrde kako se kuga ili kako je još zovemo "crna smrt" u sve većem broju zemalja ponovo javlja te da predstavlja rastuću, no ipak zanemarivu prijetnju.

Ova bolest javlja se u sve većem broju zemalja, a najviše se proširila po dijelovima Afrike. U proteklih nekoliko desetljeće kuga je odnosila 100-200 života godišnje.

Znanstvenici upozoravaju kako brzo širenje bolesti i visoka smrtnost, u slučaju nedostatka odgovarajućeg liječenja, predstavljaju značajnu prijetnju za zemlje u razvoju. Tu zloćudnu bolest praktički je nemoguće iskorijeniti iz razloga što je putem životinjskog svijeta prenose glodavci i muhe.

Bubonsku kugu, koja je najčešći oblik te teške infekcije i opasniju plućnu kugu uzrokuje bakterija Yersinia pestis koja se širi i kašljem ili kihanjem.

Kuga ili "crna smrt"Kuga je primarno bolest divljih glodavaca npr. štakora, miševa, vjeverica, prerijskih pasa. Zaraze među štakorima u ruralnim područjima Amerika, Afrike i Azije nisu rijetke i mogu biti opasnost za ljude, ali ne velika, dok zaraze među gradskim štakorima mogu biti vrlo opasne. Inkubacija je obično 2 do 5 dana.

Bolest počinje naglo, često sa zimicama i visokom temperaturom. Povećani limfni čvorovi pojavljuju se s vrućicom ili kratko nakon nje, a u drugom tjednu bolesti može doći do njihove supuracije (pojave gnoja), također se može razviti upala pluća s krvavim iskašljavanjem.

Vezane vijesti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

Znanstvenici su odgonetnuli cijelu genetsku mapu Crne smrti, bubonske kuge iz 14. stoljeća koja je pobila 50 milijuna Europljana u jednoj od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika