28.01.2008. / 14:46

Autor: Martina Čizmić, Igor Ćutuk

SLOVENIJA

Vajgl: Rupel je odgovoran za objavljivanje diplomatskih dokumenata

"Ministar Rupel nije smio dopustiti da se o tako važnim i osjetljivim temama kao što su Kosovo, Srbija i predsjedanje EU-om razgovara na nižoj diplomatskoj razini," istaknuo je Vajgl

Dugogodišnji slovenski diplomat i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl za Televiziju Slovenije izjavio je kako za objavljivanje službene bilješke razgovora slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova odgovornost treba snositi slovensko ministarstvo vanjskih poslova na čelu s Dimitrijem Rupelom.

"Prozivajući novinare koji su bilješku objavili za odsutnost građanske svijesti, ministarstvo je sasvim krivo reagiralo", tvrdi Vajgl. Dodaje kako se u tom slučaju slovenska diplomacija ponaša ležerno prema stvarima koje su veoma značajne za državu. Istaknuo je kako je pravo pitanje je li se sa SAD-om razgovaralo ravnopravno ili ne.

"Ministar Rupel nije smio dopustiti da se o tako važnim i osjetljivim temama kao što su Kosovo, Srbija i predsjedanje EU-om razgovara na nižoj diplomatskoj razini. O takvom se sadržaju govori samo na najvišoj političkoj razini, a kad govore međusobno dva ministra, onda nema opasnosti da neki dokument o tome procuri", rekao je Vajgl.

"Mislim da je problem kod nas, jer curenje takvih dokumenata govori o nezdravoj atmosferi na ministarstvu vanjskih poslova. Dodan je još jedan kamenčić u mozaik kojim se smanjuje kredibilnost Slovenije kad se radi o ozbiljnim temama", istaknuo je Vajgl.

Zaključio je kako bi za stanju u ministarstvu trebao preuzeti odgovornost ministar. On bi se trebao "pokajati i šutjeti", a ne optuživati novinare i urednike zbog navodnog nedostatka domoljublja.

APA: Slovensko predsjedanje blamaža Predsjedništva EU-a Žestoke kritike na račun slovenske diplomacije već drugi put od početka slovenskog predsjedanja Europskom unijom uputila je austrijska novinska agencija APA. U današnjem osvrtu slovensko predsjedanje Austrijanci opisuju kao blamažu predsjedništva EU-a.

Činjenicu da su novine protekli tjedan objavile dokument o razgovorima između američkih i slovenskih diplomata o Kosovu, austrijska novinska agencija smatra neugodnom, to više jer se u dokumentu, kako navodi agencija, ne prepoznaje samostalna linija Europske unije u pitanju Kosova, nego njezina suprotnost.

"Slovenski su vodeći političari već prvih dana na kormilu Europske unije nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Europsku komisiju, kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, dok je približavanje Hrvatske i Srbije EU, koje je Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo bez rezultata", donosi u današnjem osvrtu austrijska agencija.

APA je i početkom godine kritizirala držanje slovenskih političara, ocjenjujući da ne pokazuju doraslost zadaćama predsjedanja Unijom.

"Sad je pak objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju Europskom unijom", upozorava agencija. APA skreće pozornost i na pojedinosti u dokumentu poput američke preporuke da se neovisnost Kosova proglasi u nedjelju, kako Rusija ne bi odmah mogla reagirati u Vijeću sigurnosti.

Dokument izaziva dojam da Slovenija upravo u neugodnom pitanju Kosova nije časni posrednik, nego primatelj naredaba od SAD-a, tvrdi APA.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika