28.01.2008. / 16:03

Autor: Igor Ćutuk

EUROPSKA UNIJA

Zasad nema potpisa SSP-a sa Srbijom

Nizozemska i Belgija nezadovoljne su dosadašnjom suradnjom Srbije s Međunarodnim haškim sudom, pa se narednih dana ne očekuje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a sa Srbijom

Europska unija narednih dana neće potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, unatoč tome što se za to zauzima najveći broj članica Europske unije. Potvrdio je to na današnjem ministarskom sastanku na vrhu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Potpisivanju se najviše protive Belgija i Nizozemska, koja inzistira na tome da Beograd mora ostvariti punu suradnju s Haškim sudom prije potpisivanja sporazuma.

Nizozemski ministar za europske poslove Frans Timmermans izjavio je uoči današnjeg sastanka da njegova zemlja neće potpisati Sporazum o stabilizaciji sa Srbijom sve dok ta zemlja ne ostvari punu suradnju s Haškim sudom. Na pitanje znači li to da će Nizozemska smatrati da je ostvarena puna suradnja onda kada Ratko Mladić bude u Haagu, Timmermans je kratko odgovorio da je rekao što je imao za reći.

I nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen je prije sastanka izjavio da je njegova zemlja spremna potpisati SSP u trenutku kada Srbija izruči haške optuženike u Haag.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se jutros na prvom ovogodišnjem sastanku pod slovenskim predsjedanjem, a glavna tema je Srbija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Iako to službeno nitko ne želi potvrditi, u Europskoj uniji pribojavaju se pobjede radikala Tomislava Nikolića, pa se očekuje da ministri s današnjega sastanka upute što pozitivnije signale Beogradu za koje vjeruju da bi mogle pomoći u izbornoj utrci sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika