Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Željko Rogošić

POSLJEDNJI HRVATSKI INDUSTRIJALAC

Zagrebački blizanci šibenskog magnata

Vlado Čović, vlasnik grupacije Zagreb-Montaža, u suradnji s Dalekovodom, krenuo je u izgradnju najviše zagrebačke građevine, a paralelno u Šibeniku investira u četiri vrijedna projekta

SKY OFFICE investicija je vrijedna najmanje 75 milijuna euraSKY OFFICE investicija je vrijedna najmanje 75 milijuna euraZagreb-Montaža Grupa jedan je od najvećih hrvatskih developera jer u razvojne investicije u Šibeniku i Zagrebu, u industriji, stanogradnji, turizmu i poslovnim objektima, ulaže oko 200 milijuna eura. Na Zagrebačkoj aveniji niknut će najviša zagrebačka građevina, dva atraktivna poslovna tornja, blizanca, u obliku leće, za sada s 22 kata, a vrlo izgledno je da će narasti i na 30 katova. Dugogodišnji poslovni partneri, Vlado Čović, 55-godišnji šibenski poduzetnik i većinski vlasnik Zagreb-Montaže, te Luka Miličić, direktor Dalekovoda, odlučili su se na zajednički projekt izgradnje “sky officea”, čija vrijednost u ovom trenutku iznosi 75 milijuna eura i čija je izgradnja nedavno započela. Zagreb će do 2009. dobiti svoje “blizance”, kao najviši i najatraktivniji panoramski vidikovac. Ali Šibenik, u industrijskoj zoni Podi, već početkom travnja ove godine dobiva najveću tvornicu sagrađenu od hrvatske neovisnosti, i novo stambeno naselje na Šubićevcu, s 500 stanova, oboje Čovićeve investicije. Čovićev ZM Vikom proizvodit će dijelove kipera i podvozja za kamione za talijansko i njemačko tržište, a na Šubićevac će se u prvoj fazi useliti 200 mladih šibenskih obitelji.

Vlado Čović je svoje iskustvo, znanje i kapital, stečene u Hrvatskoj i Njemačkoj, uložio u Zagreb-Montažu, tvrtku u kojoj je proveo radni vijek. Čović, rodom iz Perkovića u Dalmatinskoj zagori, kao mladi strojarski tehničar se 1971. zaposlio u nekad poznatom zagrebačkom metalskom poduzeću Braća Kavurić. Poduzeće ga je poslalo na poslove montaže trećeg doka splitskog brodogradilišta, pogona pivovare Lederer, Tvornice glinice u Obrovcu, Tvornice soje u Zadru, te šibenske Elektrolize, na što je Čović posebno ponosan. Kada se Kavurić s Industromontažom i Jugomontažom udružio u Monting, Čović je deset punih godina bio rukovoditelj mnogih gradilišta i projekta. I danas i sentimentalno i poslovno vezan za TLM. “To je srce industrijske proizvodnje Šibenika, duša grada koju moramo sačuvati”, uvjeren je Čović.

On je od 1982. do odlaska u Njemačku 1986. bio rukovoditelj projekta izgradnje valjaonice TLM-a. Moglo bi se reći da su TLM i Košarkaški klub Šibenik, na čijem je čelu kao predsjednik, početkom 80-ih, u vrijeme početka karijere Dražena Petrovića i osvajanja titule prvaka Jugoslavije, bio upravo Vlado Čović, dvije njegove najveće ljubavi. “Zbog Šibenke i košarke proživio sam 1987. najgore dane i najveću neugodnost u životu. Nakon gostovanja Šibenke u Izraelu, u jesen 1986., što je tada bilo politički zabranjeno, namjestili su mi lažiranu aferu i prijavili me da sam, navodno, Šibenki pribavio protupravnu imovinsku korist. Te su optužbe nedugo zatim ‘pale u vodu’”, prisjetio se Čović. Te iste godine Čović je otišao u Njemačku u kojoj je proveo iduće četiri godine.

“Montmontaža, odnosno OUR Metalurgija, današnja Zagreb-Montaža, poslala me u SR Njemačku, gdje sam postao operativni rukovoditelj za cijelu Njemačku, sa sjedištem u Frankfurtu. Dobio sam zadatak operativno rukovoditi i kontrolirati sva naša gradilišta s ukupno 600 radnika. Iz toga vremena potječu sve moje poslovne veze s velikim njemačkim industrijskim tvrtkama, posebno u metalurgiji. U četiri godine puno sam naučio, kako iz struke, tako i u načinu organizacije VLADO ČOVIĆ u industrijskoj zoni Podi pokraj Šibenika dovršava tvornicu u kojoj će njegova tvrtka ZM Vikom proizvoditi kipere i podvozja za kamioneVLADO ČOVIĆ u industrijskoj zoni Podi pokraj Šibenika dovršava tvornicu u kojoj će njegova tvrtka ZM Vikom proizvoditi kipere i podvozja za kamionerada. Obišao sam cijelu Njemačku, ali najljepše mi je bilo živjeti i raditi u Düsseldorfu”, istaknuo je Čović. Kad se vratio iz Njemačke, Čović je postao komercijalno-tehnički direktor Zagreb-Montaže i primjenjujući njemačka iskustva započeo s reorganizacijom tvrtke, s težištem na izgradnji industrijskih pogona i proizvodnje namijenjene izvozu. “Do 1992. proveli smo privatizaciju, pa je 400 naših radnika otkupilo dionice od tadašnje Agencije za restrukturiranje, i u samo dvanaest mjeseci otkupilo tvrtku, čiji je osnivački kapital tada iznosio 6,3 milijuna njemačkih maraka.

Tako sam postao najveći dioničar s 4 posto udjela”, naglasio je Čović koji je u proteklih sedamnaest godina otkupljivao dionice Zagreb-Montaže. Danas, u obiteljskom dioničkom paketu, sa sinom Alenom, 34-godišnjim diplomiranim inženjerom brodogradnje, i kćeri Ivom, 24-godišnjom ekonomisticom, kontrolira 51 posto udjela tvrtke.


Čovićeva Zagreb-Montaža Grupa, u kojoj posluju ZM Monting, šibenski ZM Vikom, Zagreb Montaža, Tvornica visokotlačnih ventila Metal iz Garešnice i TPK Zavod, postala je respektabilna industrijska grupacija koja danas zapošljava 1200 ljudi. Čović je predsjednik Nadzornog odbora, a predsjednik uprave, kojoj Vlado Čović pripisuje velike zasluge za rezultate i realizaciju projekata, jest Željko Dražić. Ukupni prihod Zagreb-Montaža Grupe prešao je 100 milijuna eura. U upravi je i njegov sin Alen, a veliki napredak i osjećaj za posao pokazuje i kći Iva.

Zagreb-Montaža Grupa u Njemačkoj ima svoju radnu jedinicu s 400 zaposlenih. “U Njemačkoj smo ugovorili i izradili dvadeset mostova. Upravo smo u rekordnom roku završili demontažu starog i montažu novog mosta preko Elbe u hamburškoj luci”, rekao je Vlado Čović. Kako je ZMG s inženjeringom ThyssenKruppa u Hannoveru završio montažu velike Sajamske hale, ThyssenKrupp je ponudio Čovićevim stručnjacima i montažu metalnog krova na Stadionu Arena, Schalkea 04 u Gelsenkirchenu. Arena, u čiju su čeličnu krovnu konstrukciju Čovićevi ljudi ugradili 4200 tona čelika, postala je tako jedan u nizu referentnih objekata Zagreb-Montaža Grupe.

Čović je atipičan hrvatski poduzetnik. Bez dvoraca, ladanjskih kuća, jahti, luksuznih automobila. Ima dva stana od 80 četvornih metara, u Zagrebu i Šibeniku, i sa suprugom Jasnom živi na relaciji Düsseldorf - Zagreb - Šibenik, gdje su trenutačno koncentrirane najveće investicijske aktivnosti ZMG-a.

VLADO ČOVIĆ u Ražinama na ulazu u Šibenik dovršava drugi dio najvećeg trgovačkog centra u DalmacijiVLADO ČOVIĆ u Ražinama na ulazu u Šibenik dovršava drugi dio najvećeg trgovačkog centra u DalmacijiIzgradnja zagrebačkih tornjeva-blizanaca nije prvi zajednički poslovni projekt Dalekovoda i Zagreb-Montaža Grupe. Oba partnera su, uz Konstruktor-inženjering i Feal, članovi Konzorcija koji je postao većinski vlasnik šibenskog TLM-a. Stalna poslovna ekspanzija i uspješni rezultati tvrtki ZMG i nedostatak prostora u Zagrebu, rezultirali su odlukom o gradnji vlastitog poslovnog tornja. “S druge strane, Šibenik je bio i ostao moja velika ljubav, i sve ću učiniti za njegov napredak”, rekao je Čović. Zagreb-Montaža u industrijskoj zoni Podi, pokraj Šibenika, dovršava veliku tvornicu u kojoj će ZM Vikom u proizvodnji za izvoz kipera i podvozja za kamione na njemačko i talijansko tržište zapošljavati 400 radnika. Ta je investicija vrijedna 26 milijuna eura. “To će biti najveća tvornica sagrađena u Hrvatskoj od 1990. do danas. Uvjeren sam da proizvodnja za izvoz u Hrvatskoj nema alternative. Već niz godina uspješno surađujemo s talijanskom tvrtkom Acerbi-Viberti na proizvodnji dijelova kamionskih prikolica, s tvrtkom Lurgi na izradi dijelova elektrofiltera, poslovni smo partneri njemačkom Krausu na dijelovima za tenkove Leopard”, rekao je Čović.

Na Šubićevcu Zagreb-Montaža dovršava izgradnju prve faze stambenog naselja s 500 stanova. U Ražinama je počela izgradnja druge faze trgovačko-poslovnog centra Dalmare, a u uspješnoj suradnji s Poglavarstvom grada Šibenika uskoro će početi realizacija za grad vrlo značajnog poslovno-stambenog projekta Drage, u samoj povijesnoj jezgri. Vlado Čović ističe odličnu suradnju sa šibenskim poglavarstvom koje je prepoznalo razvojni potencijal koji je on ponudio Šibeniku, u koji u ovom trenutku njegov ZMG ulaže više od 100 milijuna eura. “Zadovoljan sam što je i zagrebačko poglavarstvo poželjelo našim eliptičnim, međusobno spojenim tornjevima hrvatskoj metropoli dati novi, panoramski pogled na grad, pa će blizanci biti zaštitni znak zapadnog ulaska u Zagreb, ali i ekskluzivni i reprezentativni poslovni prostor”, napomenuo je Čović.

NA ŠUBIĆEVCU Čović dovršava 500 stanovaNA ŠUBIĆEVCU Čović dovršava 500 stanova“Kada se počela razvijati ideja o poslovnom tornju, razmišljali smo o objektu na osam etaža. Potom smo na sugestiju iz Poglavarstva grada Zagreba odlučili izgraditi dva poslovna tornja blizanca, od kojih smo jedan htjeli dati u najam, a jedan sačuvati za svoje potrebe. No kako smo s godinama razvili iznimno dobre poslovne i osobne veze s Dalekovodom i Lukom Miličićem, kada su oni pokazali interes za tu investiciju, postigli smo dogovor. Jedan toranj Zagreb-Montaži, drugi Dalekovodu. Zagreb će dobiti zanimljivu građevinu. Svaki toranj će imati 22 kata iznad, a četiri kata i garaže, sa 630 parkirnih mjesta, ispod zemlje. S obzirom na veliki interes za najmom poslovnog prostora u atraktivnom poslovnom središtu, koji je projektirao arhitekt Ante Anin, koji godinama uspješno radi u Njemačkoj, razmatramo mogućnost da tornjevi dosegnu i 30 katova”, istaknuo je Vlado Čović. Eliptični tornjevi su međusobno spojeni poveznim dijelom od drugog do četrnaestog kata. Visina tornjeva je 85 metara, a ako se izgradi 30 katova, visina će prijeći 100 metara. Podzemni dio zagrebačkih “twinsa” imat će 29.000 četvornih metara, nadzemni 42.800 četvornih metara.

“S 22 etaže, investicija će stajati 75 milijuna eura. Ako bude 30 etaža, stajat će blizu 100 milijuna eura”, rekao je Čović za tornjeve koji su tako položeni da osiguravaju pristup dnevnog svjetla do svakog ureda. Svaka etaža tornjeva, čija će fasada biti od stakla, djeljiva je na četiri radne jedinice, koje se mogu organizirati kao pojedinačni uredi i kao otvoreni prostori, “sky vrtovi” za zaposlenike. Uz 32.000 četvornih metara čistog poslovnog prosotra, u prizemlju će biti poslovnice, trgovine, banke, a na 14. katu dva restorana - za zaposlenike i za druge goste.

Čović i Zagreb-Montaža Grupa usporedo u Šibeniku razvijaju četiri strukturalno različita područja: proizvodnju za izvoz, stanogradnju, trgovinu i turizam. Šubićevac je stambeno naselje u kojem će u dvije faze biti izgrađeno 500 stanova. “Kupili smo bivšu tvornicu Poliplast na iznimno skupoj lokaciji, platili smo je 4,5 milijuna eura. Ali četvorni metar stana stajat će 1400 eura. Upravo kako bismo omogućili mladim ljudima da ovdje kupuju stanove i ne odlaze iz Šibenika. Namjeravamo tražiti rješenja za stanogradnju na još nekoliko lokacija, još sniziti cijenu kvadrata, kako mladi ne bi odlazili, nego dolazili u Šibenik. Upravo smo počeli širiti poslovni centar Dalmare. Sadašnji trgovačko-poslovni centar ima 19.500 četvornih metara koji su zakupile hrvatske tvrtke. Novi objekt će imati 65.000 četvornih metara bruto. To će biti najveći trgovačko-poslovni centar u Dalmaciji”, rekao je Vlado Čović. “U njemu će raditi 600 ljudi. Vrijednost investicije druge faze Dalmare je 44 milijuna eura. Naše investicije u Šibeniku, u ovom trenutku, na Šubićevcu, u Dalmare i Pode prešle su 100 milijuna eura”, izričit je Čović.

“Pripremamo i projekt Podsolarsko, na kojem ćemo, na oko 150.000 četvornih metara, izgraditi veliki hotelsko-turistički kompleks s marinom, na prostoru na kojem je sada naša tvrtka Dal koja će se seliti na Pode. Kompleks Podsolarsko će stajati više od 100 milijuna eura i na njemu ćemo raditi kada završimo projekt Drage, koji ćemo početi ove godine”, rekao je Čović. U suradnji s gradskim poglavarstvom, u samom povijesnom središtu Šibenika Zagreb-Montaža Grupa podići će stambeno-poslovni kompleks, tržni centar sa zelenom tržnicom, poslovnom i stambenom zonom i 26.000 četvornih metara garaža ili 750 parkirnih mjesta, koja Šibeniku nedostaju.

“Ukupna površina na Dragama je 65.000 četvornih metara. Konačna rješenja će se dogovoriti s Gradom Šibenikom, a raspisivanjem javnog natječaja doći ćemo do najboljeg rješenja. I to će biti projekt vredniji od 100 milijuna eura, čiji završetak očekujem 2010. godine. U drugoj fazi projekta Drage, ukupna površina gradskih, komunalnih i poslovno-komercijalnih sadržaja u Dragi prijeći će 150.000 četvornih metara, čime će Šibenik riješiti pitanje prometa, parkiranja, komunalnih i poslovnih sadržaja, a tu će nastati i novi gradski hotel. Sve što smo u zadnje dvije godine obećali, izgradili smo. Tvornica u Podima i Šubićevac samo što nisu gotovi, izgradnja Dalmare je počela, Drage startaju”, rekao je Vlado Čović. Zagreb-Montaža želi zadržati kontinuitet u investicijama u Šibeniku. “Šibeniku sve treba i smatram ga jednim od najperspektivnijih investicijskih područja u Hrvatskoj. Zagreb-Montaža u tome može i želi dosta pomoći”, zaključio je Vlado Čović.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika