Objavljeno u Nacionalu br. 637, 2008-01-29

Autor: Plamenko Cvitić

AFERA FABER TRESE POLICIJU

MUP izvan kontrole Benka i Rončevića

ISTRAGA O SLUČAJU sastanka Vladimira Fabera s Ana-Marijom Getoš zapela je jer MUP pokušava konstrukcijama osloboditi krivnje svog savjetnika ministra

NOVI MINISTAR Berislav Rončević smatra da je ministar unutarnjih poslova na svojoj funkciji 24 sata dnevno te da bi isto trebalo vrijediti i za njegove savjetnikeNOVI MINISTAR Berislav Rončević smatra da je ministar unutarnjih poslova na svojoj funkciji 24 sata dnevno te da bi isto trebalo vrijediti i za njegove savjetnikeMUP je pred vratima novog skandala. Pitanje je jedino znaju li novi ministar policije Berislav Rončević i ravnatelj MUP-a Marijan Benko što im rade podređeni. U središtu afere je ponovno Vladimir Faber, savjetnik ministra i nesuđeni ravnatelj policije (u slučaju da je pobijedio SDP). Nacional je došao do saznanja da upravo Faber, osoba od najvećeg povjerenja Ranka Ostojića, Milanovićeva ministra policije u sjeni, rukovodi posredno istragom unutarnje kontrole MUP-a, koja bi trebala rasvijetliti njegov slučaj nuđenja nagodbe Ana-Mariji Getoš na osnovi koje bi njena sestra Gordana još jače okrivila Branimira Glavaša a zauzvrat dobila manju kaznu ili pomilovanje od Komisije za pomilovanja koje je član i sam Faber. Što se događa s radom unutarnje kontrole MUP-a?

Iako je od javnog objavljivanja pojedinosti tajnog sastanka Vladimira Fabera i Ana-Marije Getoš prošlo već tri tjedna, Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije javnosti predstavilo rezultate istrage koju su zatražili i predsjednik Mesić i premijer Sanader. Razlog za to vrlo je jednostavan: premda sve činjenice govore u prilog onome što je objavio Nacional, savjetnik ministra policije Vladimir Faber na razne se načine trudi iskonstruirati priču po kojoj on ne bi bio glavni inicijator spornog susreta s Ana-Marijom Getoš, a pritom koristi i svoju hijerarhijsku nadređenost pripadnicima MUP-ove unutarnje kontrole koji navodno već tjednima istražuju cijeli slučaj, a zapravo se pod Faberovim vodstvom trude zataškati njegove sporne pothvate.

Dokaz za to je skandalozni sastanak koji se u utorak, 22. siječnja održao u zgradi MUP-a u Savskoj cesti u Zagrebu. Naime, iako je 28-godišnja Ana-Marija Getoš prije dva tjedna odbila doći na obavijesni razgovor u policiju, u četvrtak 17. siječnja preko bliske je osobe s Fakulteta dobila poruku da bi se predstavnici MUP-ove unutarnje kontrole željeli susresti s njom, navodeći kao razlog to što istražuju odgovornost Vladimira Fabera u cijelom slučaju. Vjerujući da je Unutarnja kontrola neovisna i da je njezinim pripadnicima zaista stalo da se utvrdi potpuna istina oko susreta u Branimir centru, Ana-Marija Getoš dala je svoj načelni pristanak, no zbog svojeg zazora od policije, tražila je da se sastanak održi u njezinu uredu na Pravnom fakultetu te da tom sastanku prisustvuje i njezin odvjetnik. Sa suprotne strane ona je pak bila zamoljena da ”sve ostane dalje od medija”. U nedjelju, 20. siječnja oko 14 sati nazvala ju je osoba koja se predstavila kao Željko Kralj iz unutarnje kontrole MUP-a, koji je u razgovoru potvrdio da se sastanak može održati na Pravnom fakultetu i da se ne protivi da sastanku prisustvuje odvjetnik Ana-Marije Getoš, pa je načelno dogovoreno da će se susret zbiti u utorak 22. siječnja.

VLADIMIR FABER je prema tvrdnji ispitivača 'bio glup'VLADIMIR FABER je prema tvrdnji ispitivača 'bio glup'Međutim, toga dana u 12.49 Kralj je nazvao Ana-Mariju Getoš i opravdavajući se manjkom ljudi, što god to značilo, zamolio ju je da ipak ona dođe do MUP-ove zgrade u Savskoj, na što je pristala. No, u nastavku razgovora Kralj je kazao da bi bilo dobro da na sastanak dođe bez odvjetnika, tvrdeći da ”to svemu daje suviše formalni karakter” te da ”nema potrebe da dolazi odvjetnik jer se istražuje Faberova odgovornost, a ne njezina”. Ana-Marija Getoš u tom je razgovoru odlučno rekla da nema šanse da na sastanak u policiju dođe sama, i predložila da će, ako MUP-ovoj kontroli smeta odvjetnik, ona pristati da u pratnji bude njezin brat Tomislav. Kralj je isprva negodovao, nagovarao ju da popusti, da bi na kraju kazao da se mora s konzultirati oko toga, te da će je ubrzo nazvati. Nekoliko minuta kasnije ju je nazvao i kazao da na sastanak može doći i Tomislav Getoš.


Oko 13.15 Ana-Marija Getoš i Tomislav Getoš došli su do ulaza u Ministarstvo unutarnjih poslova u Savskoj cesti, gdje je po njih došao Željko Kralj i odveo ih na drugu stranu zgrade, pa potom u prostoriju, gdje ih je čekao ispitivač: crnokosi muškarac srednjih godina koji se tom prilikom nije predstavio. Iako je vjerovala da će na tom sastanku glavna tema biti Vladimir Faber i njegova odgovornost, ispitivač je vrlo brzo objasnio da je Unutarnja kontrola zaključila da Faber nije prekršio ni jedan zakon, te da ga ne mogu ni za što prijaviti. Na pitanje Ana-Marije Getoš koja je onda svrha tog razgovora, te je li Vladimir Faber kao savjetnik ministra hijerarhijski nadređen Unutarnjoj kontroli, ispitivač je kazao da je, te potom priznao da Faber svakodnevno zove i raspituje se o istrazi koju provodi Unutarnja kontrola. Na njezino izričito pitanje kako je moguće da Unutarnja kontrola nije našla nikakve nepravilnosti u postupcima Vladimira Fabera, ispitivač je samo kazao da je Faber ”bio glup”, te da će ga oni rado prijaviti ako im Ana-Marija Getoš pokaže ”zakon koji sankcionira glupost”.

Potom je uslijedilo niz pitanja u smislu ”tko stoji iza svega toga”, sugerirajući da u Unutarnjoj kontroli ne vjeruju da je sastanak u Branimir centru doista snimila ona. Nizom sugestija ispitivač je dao do znanja da nimalo ne vjeruje da je cijeli razgovor snimila sama, a pokušao je i progurati bizarnu i nelogičnu konstrukciju po kojoj je intervju koji je Ana-Marija Getoš sredinom prosinca dala Nacionalu bio svojevrsni ”mamac za Fabera”, koji je tobože poslužio da se on odluči zainteresirati za Ana-Mariju Getoš. Da cilj sastanka nije bio da se utvrde činjenice, pokazuje i to da tijekom cijelog dvosatnog razgovora ispitivač ni u jednom trenutku nije pitao primjerice s čime je Ana-Marija Getoš snimala razgovor ili gdje je sakrila diktafon.

Jedino pitanje takve naravi bilo je ono kad je upitao tko je fotografirao nju i Vladimira Fabera, na što je ona odgovorila da je to Nacional vrlo transparentno objavio. Vrhunac razgovora bio je trenutak kad je ispitivač počeo uvjeravati Ana-Mariju Getoš da je nju iskoristio i instrumentalizirao osobno Ivo Pukanić.

ANA-MARIJA I TOMISLAV GETOŠ Brat je svjedočio ispitivanju svoje sestreANA-MARIJA I TOMISLAV GETOŠ Brat je svjedočio ispitivanju svoje sestreNa to ga je ona upozorila da priča neistine jer je Ivu Pukanića upoznala i prvi put u životu vidjela u subotu 5. siječnja, sedam dana nakon što je snimila svoj razgovor s Faberom, u subotu 29. prosinca. No, ispitivač se nije dao smesti, dajući do znanja da joj ne vjeruje, tvrdeći da netko sigurno stoji iza cijelog slučaja. Sastanak je zaključio teškom optužbom na račun Pukanića rekavši: ”Ne znate vi tko je Ivo Pukanić... on je povezan s francuskim i njemačkim tajnim službama”, bez da je objasnio utemeljenost takvih tvrdnji ili razlog za iznošenje takvih konstrukcija i sugerirajući joj kako zapravo iza cijele ”operacije Faber” stoje interesi nekih stranih zemalja i njihovih službi. Nakon gotovo dva sata žustre rasprave, sastanak je završen bez zaključka, a Ana-Mariji Getoš nije ni ponuđeno da potpiše eventualni zapisnik. Iz neformalnog razgovora koji se poveo kad je ispitivač ispraćao Ana-Mariju i Tomislava Getoša iz policijskog sjedišta, dalo se naslutiti da on zapravo nije pripadnik MUP-ove unutarnje kontrole, već da se vjerojatno radi o prikrivenom djelatniku Sigurnosno-obavještajne agencije. Provjeravajući tu sumnju, razgovarali smo s vrhom SOA-e, a oni su odbili bilo kakvu povezanost s tim ispitivanjem kao i cijelim ”slučajem Faber”, čudeći se da je u tijeku sudskog procesa, policijski dužnosnik kao što je Faber, došao na ideju da razgovara s Ana-Marijom Getoš.

MARIJAN BENKO ravnatelj policijeMARIJAN BENKO ravnatelj policije”To je unutarnja stvar i problem MUP-a i neka si to sami rješavaju. A da je Pukanić bilo kakv agent strane službe, to bi vjerojatno trebali mi znati, a ne neki policijski ispitivač koji nema pojma ni o čemu, ako je na takav način razgovarao s Ana-Marijom Getoš”, rekao nam je visoki dužnosnik SOA-e u ponedjeljak poslijepodne. A dok hrvatski građani sa zanimanjem čekaju rezultate istrage koju je u prvom tjednu objave slučaja zatražio najviši državni vrh, Vladimir Faber, nesuđeni ravnatelj policije a trenutačno tek savjetnik ministra preko svojih medijskih zaštitnika objavljuje svoje viđenje čitavog slučaja. Tako je u Slobodnoj Dalmaciji prošle subote izišao nepotpisan članak u kojem, ”oslanjajući se na neslužbene i odlično upućene MUP-ove izvore” nepoznati autor članka zaključuje da je interna kontrola utvrdila da Faber na sastanku s Ana-Marijom Getoš nije ni ucjenjivao, ni nagovarao na lažno svjedočenje, a potom se spominje kako bi Faberova kaznena prijava mogla biti dopunjena imenom Ive Pukanića i tko zna koga još iz Nacionala. Drugim riječima, čini se da se i ”neovisna” unutarnja kontrola MUP-a više bavila medijem koji je imao hrabrosti objaviti dokaze o Faberovim nečistim poslovima, nego li samima sobom. Uostalom, ni Vladimir Faber ni njegovi kolege iz MUP-a do danas nisu odgovorili na najjednostavnije pitanje: što je i zašto Vladimir Faber radio 29. prosinca 2007. navečer u pivnici Branimir centra?

Možda je došlo vrijeme da stvari u svoje ruke uzmu ministar Rončević i ravnatelj policije Benko i priznaju greške koje su učinjene, ograde se od takvih nelegalnih postupaka i na taj način vrate običnim ljudima vjeru u sustav. Bez takvog poteza postavlja se pitanje tko vlada policijom, tko vodi njihove akcije i kakvu to politiku policija vodi? I najvažnije od svih pitanja - koga to policija štiti? One koji su prekršili zakon ili one koji se bore za poštivanje zakona?

Skandalozno ispitivanje

Prošli utorak Ana-Marija Getoš pristala je na razgovor s policajcima u Zagrebu. No, umjesto da se interesiraju za detalje njenog sastanka s Faberom, eksperti iz unutarnje kontrole pokušali su je uvjeriti da je Ivo Pukanić povezan s njemačkom i francuskom tajnom službom.

Logično pitanje novog ministra

Logično pitanje novog ministra
Kako Nacional doznaje iz izvora bliskih vrhu MUP-a, ministar Berislav Rončević već je imao razgovor o ”slučaju Faber” s šefom Unutarnje kontrole. Očito se Fabera pokušava obraniti tvrdnjom da je svoju ”čuvenu” akciju u Branimir centru odradio u slobodno vrijeme, odnosno za vrijeme godišnjega odmora.
Na to je Rončević ispravno postavio pitanje šefu Unutarnje kontrole: ”Jesam li ja ministar MUP-a samo od 8h do 16h, dok mi traje radno vrijeme, ili sam ja ministar od 0 do 24 sata?” Ne znamo kakav je odgovor šef Unutarnje kontrole MUP-a dao na ovo logično pitanje ministra.

OSAM NELOGIČNOSTI

1 ORGANIZACIJA SUSRETA

Iako bi autorima konstrukcija o Faberovoj nedužnosti i nevinosti odgovaralo da se prikaže kako ga je Ana-Marija Getoš namamila na sastanak koji je tajno snimila, činjenice neumoljivo pokazuju suprotno: tajni sastanak inicirao je Vladimir Faber. To je prvo ustvrdila sama Ana-Marija Getoš. a to se može lako iščitati iz transkripta njihovog razgovora, gdje Faber detaljno objašnjava kako je kontakt s 28-godišnjom asistenticom prvo zatražio od dekana Pravnog fakulteta Josipa Kregara, a potom je preko svoje djevojke Nataše Đurović iz DORH-a zamolio Sanju Sarnavku da mu organizira susret s Ana-Marijom Getoš. U javnim nastupima i intervjuima te činjenice su potvrdili i Josip Kregar, kao neovisna osoba, i Sanja Sarnavka koja sigurno nije na strani Ana-Marije Getoš. Stoga, svoje laži je Faber prije morao uskladiti sa Sarnavkom.

2 'TKO STOJI IZA SVEGA'

Velika policijska zvijezda Vladimir Faber još uvijek ne može ni sebi ni svima oko sebe priznati činjenicu da je njegove sramne aktivnosti razotkrila 28-godišnja djevojka, ”oboružana” samo hrabrošću i najobičnijim diktafonom. Zbog toga Faber već tjednima kuje teorije zavjera, o čemu je 14. siječnja dao intervju Večernjem listu. Ondje je kazao kako mu je ”cijela afera namještena”, te da će uskoro ”javno rekonstruirati cijelu priču i javnosti podastrijeti dokaze” i ”razotkriti genezu cijelog slučaja i njegove glavne aktere i naručitelje”. Nakon tih nekoliko besmislenih rečenica, mi još uvijek čekamo da Faber javnosti razotkrije ”glavne aktere i naručitelje”.

3 SUDJELOVANJE TAJNIH SLUŽBI

Dok Faberovi kolege iz Unutarnje kontrole Ana-Mariji Getoš plasiraju smiješne konstrukcije o zapadnoeuropskim tajnim službama, postavlja se opravdano pitanje utjecaja tajnih službi na cijeli slučaj. Jedina tajna služba koja je od samog početka uključena u slučaj ”Glavaš” je ona domaća, SOA. Po Faberovim tvrdnjama SOA je davala podršku policijskim istragama u slučaju ”Selotejp”. U dijelu transkripta sa sastanka iz Branimir centra, a koji dosad nije bio objavljen, Ana-Marija Getoš je Faberu prigovorila što je njezinu sestru Gordanu mobitelom pozvao na obavijesni razgovor u policiju, umjesto da su joj na kućnu adresu dostavili poziv. Faberov odgovor na to je glasio: “Ja tada nisam znao gdje se vaša sestra nalazi. Čak sam imao informaciju iz SOA-e da je ona možda u bijegu”. Iz vrha SOA-e opovrgavaju svaku vezu s Faberovom blamažom u Branimir centru.

4 ČEKA SE NALAZ UNUTARNJE KONTROLE

I prije no što je došlo do sastanka Ana-Marije Getoš i predstavnika Unutarnje kontrole, koji otkriva tragikomičnu situaciju u kojoj bi interna kontrola trebala neovisno istražiti moguće nepravilnosti u radu svog nadređenog, u mnogih je postojala sumnja da će MUP pokušati zataškati cijeli slučaj. Budući da je od otkrića slučaja prošlo već više od tri tjedna, sumnje svakim danom bivaju sve veće. U prilog tome ide i članak iz Slobodne Dalmacije prošle subote, u kojem je zamjenica glasnogovornika MUP-a Emina Lišić kazala da je službeno izvješće unutarnje kontrole već dospjelo na stol ministra Rončevića, no da ga on još nije pročitao: “Budući da je ministar trenutačno na putu, rezultati će se objaviti kad pročita nalaz interne kontrole”, kazala je. Pritom, međutim, nije objasnila zašto je za objavu rezultata potrebno da ih prvo pročita ministar. A svakome tko imalo sumnja, ta je izjava i više nego znakovita.

5 'FABER NIJE UČINIO NIŠTA NEZAKONITO'

Policija je u cijelom slučaju od samog početka nevjerodostojna: MUP je najprije ustvrdio da Faber nije učinio ništa nezakonito, potom je objavljeno da je ”to nešto nezakonito” izveo mimo znanja svojih nadređenih, izvan službe i u slobodno vrijeme, a tek na kraju se MUP dosjetio onog što valjda prethodi svemu: da će cijelu stvar ispitati unutarnja kontrola. A da je nadležnima u MUP-u bilo stalo do objektivne istrage, samo na temelju prvobitnih saznanja Vladimir Faber bio bi tijekom istrage - suspendiran. Osim toga što se nad njim vrši istraga unutarnje kontrole, već i sama činjenica da se sastao s Ana-Marijom Getoš, ili mali uvid u transkript njihova razgovora bio bi dovoljan razlog da ga se barem privremeno udalji iz aktivne službe. U razgovoru koji je vodio s Ana-Marijom Getoš 29. prosinca 2007. Vladimir Faber je izrekao mnogo toga, između ostalog i nekoliko službenih tajni vezanih uz druge slučajeve na kojima je radio, pa čak i pojedinosti o budućim akcijama uhićenja koje bi policija trebala provesti. Nacional, međutim, te dijelove razgovora nije objavio upravo iz razloga da ne ugrozi uspjeh ozbiljnih policijskih akcija koje su još u tijeku.

SANJA SARNAVKA nesvjesno je svojim izjavama razotkrila Faberovu laž da je njega Ana- Marija Getoš tražila sastanak, a ne on njuSANJA SARNAVKA nesvjesno je svojim izjavama razotkrila Faberovu laž da je njega Ana- Marija Getoš tražila sastanak, a ne on nju6 'PRIVATNI OBRAČUN SA SARNAVKOM'

Budući da se šefica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka u listopadu 2007. uplela u obiteljski slučaj predsjednika uprave NCL Media grupe Ive Pukanića i njegove supruge, u određenim krugovima slučaj Faber-Getoš pokušava se relativizirati tvrdnjom da je to obračun Ive Pukanića sa Sanjom Sarnavkom. Međutim, ta je konstrukcija nelogična iz jednostavnog razloga: Sanja Sarnavka sama se uplela u slučaj Faber-Getoš . Podsjetimo, Sarnavka je Gordanu Getoš posjećivala u remetinačkom pritvoru još u siječnju 2007., ujesen 2007. davala je izjave o teškom položaju Gordane Getoš, a potom se sama, a ne valjda na nagovor Ive Pukanića, uključila u organizaciju sramnog susreta Vladimira Fabera i Ana-Marije Getoš u Branimir centru.

7 'NACIONAL RADI U KORIST BRANIMIRA GLAVAŠA'

Nacional iznosi informacije, činjenice i dokaze do kojih dođe u posjed. Tako je u proteklih godinu dana, a što je lako provjeriti u arhivama, upravo Nacional objavio nekoliko članaka koji su bili vrlo neugodni za Branimira Glavaša, a Nacionalov novinar zbog toga je iz Osijeka primao različite prijetnje. Da je Nacional došao u posjed ijednog dokaza ili snimke razgovora u kojem Branimir Glavaš eventualno sjedi s članom obitelji nekog svjedoka optužbe i pritom mu objašnjava kako bi dotični trebao svjedočiti, Nacional bi o tome izvijestio javnost, baš kao što je to učinio i u slučaju tajnog sastanka Faber-Getoš.

8 PRITISCI NA SUCA HORVATOVIĆA

Oni koji Branimira Glavaša pošto-poto žele vidjeti osuđenog na dugotrajnu zatvorsku kaznu u postupcima Vladimira Fabera uočili su opasnost za cijeli sudski proces. Zbog toga pažljivim promatračima nisu promaknuli zanimljivi medijski napisi koji su se znakovito zaredali proteklih tjedan dana, a koji ciljano idu na štetu suca Željka Horvatovića, koji vodi Glavašev proces. Tako se Horvatoviću odnedavno zamjera to što je izvršio očevid srušene kuće u Dubrovačkoj 30 u Osijeku, premda je Državno odvjetništvo trebalo naložiti zaštitu te lokacije. Nadalje, Horvatoviću se zamjera to što je Glavašu dopustio da u sudnici piše SMS poruke na mobitelu, a najbizarniji napad bio je onaj u kojem ga se optužuje što sve iskaze svjedoka od riječi do riječi unosi u zapisnik, po čemu ispada da bi sudac trebao filtrirati iskaze svjedoka. Takvi napisi imaju očiti cilj, odnosno poruku sucu Horvatoviću da pazi što radi i da na temelju slučaja Faber-Getoš ne smije pokazati sumnju u dokaze koje je prikupila policija, jer bi u protivnom mogao biti još žešće kritiziran i kompromitiran putem medija.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika