29.01.2008. / 08:36

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

Hrvatska u EU 2010. samo uz velike napore Vlade

Odbor za vanjsku politiku Europske unije danas raspravlja o nacrtu izvješća o Hrvatskoj koje je sastavio zastupnik u Europskom parlamentu i posebni izvjestitelj o Hrvatskoj Hannes Swoboda. Kao najveće probleme navodi pitanje ZERP-a, korištenje europskih fondova, odnos s Haagom i prava manjina.

Hrvatska u Europsku uniju može ući do 2010. godine samo uz ozbiljne reforme i velike napore Vlade, zaključak je koji se nameće iz prvoga dokumenta koji je izvjestitelj o Hrvatskoj i zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda predao Odboru za vanjsku politiku EU-a. Swoboda je, kako prenosi Jutarnji list, ublažio ton izvješća u onom dijelu koji govori o tijeku pregovora, no u najbitnijim pitanjima vezanim uz odnose s Europskom unijom jasan je i kritičan prema Hrvatskoj.

U izvješću o kojemu će danas raspravljati Odbor za vanjsku politiku EU-a Swoboda kritizira Vladinu odluku o uvođenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. U tonu poruka koje posljednjih tjedana stižu iz Italije i Slovenije, on navodi da je Hrvatska jednostranim proglašenjem ZERP-a prekršila sporazum s dvjema susjednim državama iz 2004. godine te podsjeća da, ako se ne pronađe prihvatljivo rješenje za sve, to može imati ozbiljne posljedice za ritam pristupnih pregovora.

Ipak, o drugim pitanjima koja se odnose na, kako je naveo, neriješena otvorena granična pitanja u izvješću se i od Hrvatske i od susjednih država traži da budu jednako spremne za rješenje tih pitanja i da se, sukladno dogovoru premijera Hrvatske i Slovenije, primijeni dogovor o arbitraži.

Među kritikama upućenima Hrvatskoj kao ozbiljan problem spominje se upravljanje hrvatskih nadležnih agencija fondovima Europske unije. “Sa zabrinutošću smo doznali za nedavne kritike Europske komisije u vezi s načinom na koji hrvatske vlasti upravljaju fondovima Europske unije i pozivamo ih da, uz pomoć Komisije, hitno počnu raditi na administrativnim nedostacima koji su identificirani”, kaže se u izvješću.

Od Vlade se u dokumentu traži i da radi na popravku potpore u javnosti Haaškom sudu, zbog negativna utjecaja koji je presuda tzv. vukovarskoj trojci ostavila među građanima na percepciju rada Haškog suda.

U izvješću se pozdravlja jačanje mandata USKOK-a, kao i procesuiranje većeg broja slučajeva korupcije i traži da se ti napori za suzbijanje korupcije na visokoj razini održe jer to, kako se navodi, ometa gospodarski razvoj zemlje. Podsjeća i na potrebu primjene Ustavnog zakona o manjinama, posebno oko dvojezičnosti u školama i sudjelovanju pripadnika manjina u sudstvu i javnoj administraciji. Pozdravlja se i rezultat postignut u jačanju mogućnosti za zapošljavanje i hvali projekt Hitrorez koji smanjuje administrativne prepreke za poslovanje, a slični se rezultati očekuju i u drugim sektorima.

Vezane vijesti

Ljevičari Europe, probudite se

Ljevičari Europe, probudite se

Europski socijalisti sastavili su Manifest u kojem pokušavaju organizirati svoje redove i odlučnije se suprotstaviti nesposobnoj desnici te spasiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika