29.01.2008. / 10:31

Autor: Igor Ćutuk

GOVOR O STANJU NACIJE

Bush: Neprijatelj u Iraku i dalje jak

George Bush pozvao je Amerikance da podrže nastavak vojnih operacija i, kako je rekao, uspjeh u Iraku, ustvrdivši kako je neprijatelj i dalje jak

Američki predsjednik George W. Bush u sedmom i posljednjem govoru o stanju nacije pozvao je Amerikance da zadrže povjerenje u dugoročnu snagu gospodarstva i podrže ostvareni napredak u Iraku, a od Kongresa je zatražio da hitno prihvati paket poticajnih mjera i niz drugih zakonskih prijedloga.

"Dugoročno Amerikanci mogu biti uvjereni u gospodarski rast. No na kratki rok, vidimo da se rast usporava", rekao je Bush, ustvrdivši da SAD prolazi kroz razdoblje ekonomske nesigurnosti.

Od Kongresa je zatražio da trajno produlji porezne olakšice donesene 2001. i 2003. godine, rekavši da bi u suprotnom 2010. godine, kada one ističu, za 116 milijuna Amerikanaca porez povećao za 1.800 dolara. Zatražio je produljenje važenja zakona o elektronskom nadzoru osumnjičenih za terorizam, upozorivši na opasnosti prekida nadzora.

Govoreći o ratu u Iraku, Bush je ocijenio da je slanje američkih pojačanja od 30.000 ljudi na početku 2007. godine donijelo rezultate kakve je malo tko mogao i zamisliti prije godinu dana, iako je, kako je rekao, neprijetelj i dalje jak i ostaje još posla.

Ustvrdivši kako će mu protivnici i ubuduće osporavati uspjeh slanja pojačanja u Irak, Bush je naglasio da među teroristima nema dvojbe - Al Qaida je u bijegu u Iraku, i taj će neprijatelj biti poražen, za što je pozdravljen pljeskom i ovacijama republikanaca, dok su demokrati bili znatno suzdržaniji.

Vezane vijesti

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Za većinu Amerikanaca Obama isti ili gori od Busha

Većina Amerikanaca ocjenjuje predsjednika Baracka Obamu "istim" ili "gorim" od njegova prethodnika Georgea W. Busha, prema novoj anketi instituta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika