30.01.2008. / 10:47

Autor: Ela Radić

Extra zona

Matija Dedić: 'Album za moju Marinu'

Jazz-pijanist Matija Dedić uskoro će objaviti novi album \"Život cvijeća\" na kojem se nalazi 19 pjesama, a u intervjuu govori o stvaranju tog CD-a, obitelji te dvijema najvažnijim ženama u svojem životu

Devetnaest pjesama, 74 minute trajanja i desetak gostiju brojke su koje opisuju novi album jazz-pijanista Matije Dedića. Riječ je o CD-u "Život cvijeća", na kojem su izvedbe uživo s Massimom Savićem, Gibonnijem, Oliverom Dragojevićem iz pariške Olympije, a gostuju i Kristijan Beluhan, Ivana Husar-Mlinac, Black Coffee, Maja Vučić, Lea Dekleva, Matijin zet Alen Slavica te, naravno, njegovi roditelji Arsen Dedić i Gabi Novak.

"Album bi trebao izići krajem siječnja ili početkom veljače, iako bih ja bio najsretniji da se objavi 31. siječnja, kad je rođendan moje Marine kojoj je album i posvećen", rekao je Matija Dedić na početku intervjua koji smo vodili u zagrebačkom jazz-klubu B.P., u kojem se osjeća kao kod kuće i u kojem je nebrojeno puta nastupio. Ovo mu je prvi intervju nakon što se neko vrijeme povukao iz javnog života te se, kako su mediji prenosili, u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" liječio od alkoholizma. Oduševljeno govori o novom albumu, za koji kaže: "Zove se 'Život cvijeća', po zbirci poezije Dore Pejačević koju obožavam i čije sam dvije pjesme obradio. Album je jazzy, sličan mom albumu iz 2000., 'Handwritting'. Izdaje ga Dallas records, a sniman je u Morris studiju Mire Vidovića koji je i koproducent."

EXTRA: Kad je nastala ideja za ovakav album?
- Ja zapravo radim planski, tako da, recimo, već sad znam kakva će mi biti sljedeća tri albuma. Ideja za ovaj album pala mi je na pamet prije dvije godine. Na njemu ima različitih pjesama i vjerujem da će se svidjeti publici.

EXTRA: Nabrojite mi neke pjesme.
- Recimo "Oprosti" i "Tempera" s Gibonnijem, "Kad u te nestane mi vire" s Oliverom Dragojevićem, "Proljeće" s Ivanom Husar, Arsen pjeva "Pijanista" samo uz moju klavirsku pratnju, a Gabi glavnu temu iz serije "U registraturi". Tu su i dvije osobne kompozicije. Jedna je "Marina" na kojoj kontrabas svira Josip Novosel i posvećena je mojoj supruzi te skladba "Lu", solo pijano, koja je posvećena mojoj kćeri. One su mi najvažnije žene u životu, uz Gabi, tetu Kseniju i polusestru Sandru.

EXTRA: Koliko je teško napisati skladbu za, kako kažete, najvažnije dvije žene u vašem životu?
- Odmah sam znao kako će zvučati, tako da je zapravo bilo jednostavno. Za Lu je skladba nastala na sintisajzeru, semplirana je s dječjim glasovima, prilagođena djetetu. Za Marinu sam pak odmah znao da treba biti valcer jer je to osnova plesa, ima slavonsku dušu; tradicionalan je kao što sam i ja pa je nekako bilo logično da tako zvuči.

EXTRA: Kako planirate promovirati album?
- Za 26. veljače planiram slovensku promociju, u Ljubljani, u novom jazz-klubu koji je otvoren pri Cankarjevu domu. Što se tiče hrvatske promocije, ona ima dvije varijante. Jedna je da se održi na moj rođendan, 2. ožujka a druga na prvi dan proljeća. Trenutno tražim neke sponzore pa da na tom koncertu snimim i DVD, jer ga u karijeri još nisam snimio, a volio bih. Ne bih zvao kao goste sve koji su sudjelovali na albumu da se ne bi pričalo kako bez gostiju ne mogu napuniti kazalište. Zasad sam 90 posto siguran da će sa mnom nastupiti Ivana Husar i Massimo, a odlučio sam da čak ni roditelje neću zvati kao goste. Što se muzičara tiče, ako upali sponzorstvo, sa mnom će na promociji svirati neki istaknuti svjetski glazbenici, ali o tome ne bih još govorio, da se ne ureknem.

EXTRA: Zašto se baš ovaj album posvetili svojoj Marini?
- Zato jer se zove "Život cvijeća", zato jer nam je ovo sedma godina veze za koju se obično kaže da je krizna pa da nama prođe u redu, da je obilježi ovaj album. Također i zato što joj je na neki način prilagođen. Koliko god ona poštuje ovo što ja radim, opet je ne mogu pilati jazzom a ovaj je album raznovrsan i nije opterećujući. Nadam se da će ovo biti CD koji će ona imati u automobilu.

EXTRA: Je li već čula neke od pjesama s albuma?
- Da, ona je upućena u sve. Ipak, mora ga poslušati u kontinuitetu, kad bude sasvim gotov, pa ću vidjeti kakav joj je.

EXTRA: Zadnjih nekoliko mjeseci manje se pisalo o vašoj glazbenoj karijeri, a više o vašoj borbi s alkoholizmom. Koliko vam je bilo teško podnositi pojačano zanimanje javnosti za tu vašu, kako sami kažete, bolest?
- Ne bih pričao previše o tome. Reći ću samo da mi je bilo teško, ali najviše zbog moje obitelji jer je meni osobno stvarno svejedno što će mediji pisati. Jasno mi je da će Marina i Lu, kao što i ja nosim breme poznatih roditelja, u novinama čitati o mojim i dobrim i lošim potezima. Najgore mi je zbog Lu jer ona nosi dvostruko breme - dide i bake te mene. Eto, to me jedino uznemiruje a javnost neka zna da sam ja sad zdrav i to je jedna epizoda koja je iza mene.

Čitav intervju pročitajte u tiskanom izdanju Extre.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika