01.02.2008. / 12:56

Autor: Igor Ćutuk

ZDRAVSTVO

Sever: Nismo dali Milinoviću potporu za obvezno dopunsko osiguranje!

U Nezavisnim sindikatima ističu da ih nitko nije pitao za mišljenje, niti su dali potporu najavljenoj reformi zdravstva. Najavu ukidanja prava na zdravstvenu zaštitu koje se predviđa za sve koji ne budu uplaćivali dopunsko osiguranje smatraju ministrovim nerazumijevanjem posljedica takve odluke

Nezavisni hrvatski sindikati traže od ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića da se hitno sastane s predstavnicima svih šest sindikalnih središnjica te predstavnicima pacijenata i umirovljenika zbog njegove najave da će pravo na zdravstvenu zaštitu uskoro izgubiti svi koji ne budu plaćali dopunsko zdravstveno osiguranje.

"Zdravstvena zaštita mora ostati pravo dostupno svim građanima, a najave mogućnosti gubitka tog prava za one koji ubuduće ne budu mogli plaćati dopunsko osiguranje smatramo nedopustivima", rekao je za Nacional.hr predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, ističući kako vjeruje da je ministar to najavio ne promišljajući posljedice takve odluke.

"Mirovinski i zdravstveni sustav temelji su socijalne sigurnosti građana i svako ukidanje stečenih prava ili uvođenje novih nameta nedopustivo je, osobito u trenutku kada prema sindikalnim podacima više od dvije trećine građana ne uspijeva podmiriti osnovne životne troškove", dodao je čelnik NHS-a.

Ministar zdravstva Darko Milinović pohvalio se da je o zdravstvenoj reformi razgovarao s predstavnicima sindikata i za to dobio jednoglasnu potporu, no Nezavisne hrvatske sindikate nitko nije zvao na taj sastanak, istaknuo je Sever, dodavši kako zbog toga očekuje odgovore tko je ministru i za što dao potporu.

"Ministar Milinović možda se sastao s predstavnicima sindikata u zdravstvu s kojima inače pregovara o plaćama i materijalnim pravima zaposlenih u tom sustavu, no ako je to točno, riječ je o potpori samo dijela jednoga sindikata, a ne svih sindikalnih središnjica", kaže Sever.

U Nezavisnim hrvatskim sindikatima traže da ih se zajedno s predstavnicima pacijenata i umirovljenika uključi u raspravu o zdravstvenoj reformi, a traže i ravnopravno sudjelovanje u izradi konačnih rješenja. Ističu kako još uvijek čuvaju prije dvije godine prikupljenih 333.000 potpisa građana koje se protive reformi mirovinskog i zdravstvenog sustava utemeljenoj na umanjivanju prava i novim nametima, te da se zalažu da se minimum socijalnih prava zadrži bez obzira na koji način će se namaknuti sredstva za to.

Sever poziva strane analitičare, posebno predstavnike Svjetske banke i međunarodnih institucija koji tvrde da je u Hrvatskoj tek 11 posto siromašnih, da obrazlože po kojim su kriterijima to ustanovili. Podaci sindikata govore, naime, da je u Hrvatskoj trenutačno čak šest do sedam puta više socijalno ugroženih.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika