01.02.2008. / 14:19

Autor: Igor Ćutuk

ZERP I PRAVO

Vladimir Ibler: ZERP može biti proglašen samo jednostrano

Ugledni hrvatski stručnjak za međunarodno pravo kaže da Hrvatska ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas, što je mnogo više od ZERP-a

Hrvatskoj se predbacuje da je jednostrano donijela odluku o proglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, no to i ne može biti dvostrani potez, izjavio je danas jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za međunarodno pravo, akademik Vladimir Ibler.

"Proglašenje ZERP-a pravo je hrvatske države i može biti samo jednostrano, ono ne može biti dvostrano", rekao je akademik Ibler u razgovoru za Večernji list. Hrvatska, prema njegovim riječima, ima pravo proglasiti i mnogo više od ZERP-a, cijeli novi međunarodni pravni institut, odnosno isključivi gospodarski pojas, rekao je Ibler, dodavši kako Hrvatska nije dužna zamrznuti odluku o ZERP-u.

Kada je riječ o najnovijim slovenskim predbacivanjima da je proglašenjem ZERP-a prejudicirana granica na moru, Ibler je odlučno rekao da se to ni u kojem smislu nije dogodilo. Apsurdnima je nazvao i tvrdnje slovenske strane da se ZERP-om prejudicira povlačenje granice na moru između Hrvatske i Slovenije, istaknuvši kako se ta tvrdnja temelji na potpunom nepoznavanju međunarodnog prava. U pogledu rješavanja spora između Hrvatske i Slovenije, Ibler smatra kako o tom pitanju treba postići sporazum te da bi za obje strane bilo bolje da se u cijeli slučaj uključi Međunarodni haaški sud.

Akademik Vladimir Ibler, sveučilišni profesor međunarodnog javnog prava u miru, bio je član diplomatskog izaslanstva na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1951. godine, na diplomatskoj konferenciji za kodifikaciju međunarodnoga ugovornog prava u Beču 1968. i na Trećoj konferenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora od 1973. do 1982. godine.

Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika