04.02.2008. / 19:00

Autor: Katarina Zorić, Igor Ćutuk

HND

Sutlić postupio neprimjereno

"Središnji odbor HND-a smatra da je disciplinska mjera upozorenja s mogućnošću otkaza ugovora o radu novinarki Ivani Dragičević-Veličković neprimjerena i ne odgovara kvalifikaciji povrede obveza iz radnog odnosa kažnjene kolegice", stoji u priopćenju HND-a

Središnji odbor Hrvatskoga novinarskog društva ocijenio je danas neprimjerenim upozorenje pred otkaz koje je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić izrekao novinarki HTV-a Ivani Dragičević-Veličković zbog internog e-maila nekolicini svojih kolega i tamošnjem ogranku HND-a u kojem se upitala vlada li mafija HRT-om.

"Središnji odbor HND-a smatra da je disciplinska mjera upozorenja s mogućnošću otkaza ugovora o radu novinarki Ivani Dragičević-Veličković neprimjerena i ne odgovara kvalifikaciji povrede obveza iz radnog odnosa kažnjene kolegice s obzirom na to da je riječ o internom elektroničkom pismu za dostavljanje kojeg u javnost ni sam poslodavac ne tereti upozorenu novinarku, članicu HND-a", stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednica Središnjeg odbora Renata Ivanović.

Središnji odbor HND-a ocjenjuje da izrečeno upozorenje pred otkaz ozbiljno dovodi u pitanje proklamirano pravo novinara na slobodno iznošenje vlastitih stajališta i unutar HRT-a, i u okviru HND-a, ali i po Zakonu o medijima. Smatraju da je Sutlićeva odluka dvojbena jer je Etičko povjerenstvo HRT-a zaključilo da novinarka nije povrijedila članak Etičkog kodeksa HRT-a koji govori o obvezama zaposlenika da vode računa o ugledu i integritetu HRT-a u javnosti. Stoga u HND-u pitaju zašto ravnatelj HRT-a najprije traži, a potom ne uzima u obzir mišljenje Etičkog povjerenstva u konkretnu slučaju.

Novinarki HTV-a prošloga tjedna izrečena je opomena pred otkaz zbog e-maila s naslovom "Vlada li mafija HRT-om" koji je prije dva mjeseca uputila nekolicini kolega i ogranku HND-a na HTV-u. Novinarka je u pismu istaknula ljubavnu vezu novinarke Ivane Šikić s ubijenim osuđenikom za prodaju droge Davorom Zečevićem, a prozvala je i Dijanu Čuljak-Šelebaj ustvrdivši da je njezina sestra u romansi s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem, koji je branio Hrvoja Petrača i odvezao Ivanu Šikić s mjesta Zečevićeva ubojstva.

U medijima je tada objavljeno da je Sutlić odluku donio nakon suda članova Etičkog povjerenstva da se novinarka ogriješila o Etički kodeks i narušila ugled HTV-a što je suprotno današnjim tvrdnjama HND-a.

HRT: Novinarsko društvo zauzelo stav na temelju kuloaraHrvatska radiotelevizija priopćila je kako Hrvatsko novinarsko društvo netočnim ili nepreciznim tvrdnjama daje pogrešnu sliku o internoj mjeri izrečenoj njihovoj zaposlenici Ivani Dragičević Veličković, pa tako i o poslovanju HRT-a u cjelini. Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer time je reagirao na današnje priopćenje iz Središnjeg odbora HND-a u kojem se ocjenjuje neprimjerenim upozorenje pred otkaz što ga je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić izrekao novinarki HTV-a Ivani Dragičević-Veličković zbog interne elektroničke pošte upućene nekolicini kolega i tamošnjem ogranku HND-a u kojem se upitala vlada li mafija HRT-om.

HRT, s tim u vezi, u priopćenju navodi kako njihova zaposlenica jest prekršila članak 8. Etičkog kodeksa jer je iskazala nepoštovanje, nepovjerenje, nekorektnost, nepristojnost i nesuradnju prema kolegici s kojom radi u istoj sredini te je na neprimjeren način uplela u sadržaj pisma i Dijanu Čuljak Šelebaj, stavljajući njezino ime, bez uporišta u činjenicama, u negativan kontekst."Nije, dakle, točno da Glavni ravnatelj HRT-a ne uzima u obzir mišljenje Etičkog povjerenstva u konkretnu slučaju, kako se tvrdi iz HND-a, nego je poduzeta mjera upravo u skladu s njim, priopćili su iz HRT-a.

"Nije točno ni da je riječ o opomeni pred otkaz, nego o upozorenju na obveze iz radnog odnosa te na mogućnost otkaza ugovoru o radu u slučaju ponovnih kršenja tih obveza", priopćuju iz HRT-a i dodaju da je, iako se to u prvi čas čini nebitnim detaljem, to velika pravna razlika i to u korist gospođe Dragičević-Veličković.U priopćenju iz HRT-a se navodi i da žalosti što se iz pogrešaka u HND-ovom priopćenju zaključuje da je ono nastalo na temelju novinskih napisa koji su prenosili kuloarske priče, umjesto da su se prije objavljivanja činjenice provjerile na HRT-u.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika