Objavljeno u Nacionalu br. 638, 2008-02-05

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

Tarika za Stankovića!

U zadnjoj odgledanoj epizodi 'Dobrih namjera' izdvajam kilav nastup Tarika Filipovića i Aleksandra Stankovića koji je odlično odglumio sama sebe. Stanković, koji je inače TV voditelj, puno mi je bolji kada glumi, a Tarik, koji je inače glumac, kada vodi emisije

RUPA POSRED STUDIJA I 'MURALISTI'Zranka PavlićZranka PavlićNa domaćem terenu,
nedjelja, HTV1, 18.00
HTV sada ima toliko tzv. „mozaičkih“ emisija da će se uskoro od katedrale duha pretvoriti u Eufrazijevu baziliku duha. Jedna od njih je i „Na domaćem terenu“, Fodorov pokušaj da ispuni zjapeću rupu koja na domaćoj televiziji postoji još od povlačenja Saše Zalepugina iz nekadašnjeg odličnog „Nedjeljnog popodneva“. E, sad. „Na domaćem terenu“ nije sasvim neuspješan pokušaj, ali nije ni potpuno uspješan. Muva se negdje u domenama srednje žalosti, a u prosječnost je vuče nekoliko stvari. Prije svega - debilno dizajnirani studio, u kojem su dvije okrugle rupetine, nalik prostoru oko Zdenca života pred HNK. Ali bez zdenca i bez ikakvog smisla. Gosti i voditelji iz tih luknji proviruju ko da su šaptači u kazalištu, a studijem de facto dominira publika čiji dirigirani pljesak svakih dvanaest i pol sekundi doista djeluje kao kakav masovni histerični poremećaj. Znam da sam i sama na početku ovog osvrta primijetila kako nakon Zalepuginova odlaska i ukidanja „Nedjeljnog popodneva“ u programu HTV-a postoji ZJAPEĆA RUPA, ali nisu to baš morali tako zorno ilustrirati. Druga stvar koja emisiju vuče prema lošijim ocjenama su Fodorovi pokušaji duhovitosti, koji su uvijek tragični i grčeviti, a nikada spontani ni dobrodošli. Zašto se ne ugleda na davnog uzora i duhovitost prepusti skečevima Davea Allena, a on u međuvremenu upiše neki tečaj naslova „Kako se pri komunikaciji sa sugovornikom ponašati kao prisebno ljudsko biće“? Treći je problem emisije Nikolina Pišek, inače simpa, prelijepa i duhovita voditeljica, koju sam OBOŽAVALA i u „Špici“ i u „Plesu sa zvijezdama“, ali koja postaje problematična kada god mora razgovarati s gostom jer je do gaća uvje-rena kako je stoput važnija od sugo-vornika pa mu upada u riječ bizarnim dosjetkama o sebi. Ne znam, sasvim je moguće da ona to pokušava biti autoironična, ali brate mili, ajd malo smanji frekvenciju! Doda li se svemu tome jadan pokušaj šale na vlastiti račun koji je svo troje voditelja izvelo u najavnom foršpanu za emisiju, gdje Pišekica, Fodor i Zidarićka nisu ispali kao karikatura X-filesa, Ljudi u crnom ili štogod su već htjeli postići, nego izgledaju kao modeli za kolekciju „Muralisti“ iz 1985. - emisiju de facto izvlače samo i isključivo gosti. S uredničko-voditeljske strane takav je pristup poprilična lutrija jer nikada ne znaš hoće li ti doći netko zanimljiv ili će ti se, kao ove nedjelje, u rupetinu za šaptače naseliti modni kreator sumanuta pogleda, a studijem prošetati mane-kenke u odjeći koju bi mentalno zdrav čovjek na sebe obukao jedino tijekom moždanog udara ili kada bi pokušavao impresionirati Borisa Banovića (što su, medicinski gledano, dva vrlo srodna stanja). Ponovit ću još jednom pa nek budem stoput dosadna - ne znam zašto se jednostavno ne ugledaju na okušanu formulu Saše Zalepugina - studio koji nalikuje na dnevnu sobu, ležerni razgovori, skečevi poznatih stand-up komičara, sportske zanimljivosti i - zaboravi na publiku u studiju, sve nas već boli glava od konstantnog aplauza!
Ocjena: malo bolje od prolaza (-3)


SCENARISTI, NEMOJTEDATI OTKAZE!
Dobre namjere, petak, HTV1, 20.45
Premda u početku nisam bila impresionirana glumom glumaca i režijom redatelja u seriji „Dobre namjere“, s vremenom se stvar toliko zahuktala da glumački i redateljski kiksevi više ne ugrožavaju izvrstan scenarij jedne od rijetko dobrih serija u domaćoj TV produkciji. Iz zadnje odgledane epizode izdvajam zanimljiv fenomen - odlično izveden „cameo“ Aleksandra Stankovića i prilično kilav nastup Tarika Filipovića. Interesantno je to - Stanković, koji je inače TV voditelj, puno mi je bolji kada glumi (pa makar i sebe), a Tarik, koji je inače glumac, puno mi je bolji kad vodi TV emisije. Sve zlo i naopako u ovoj državi. I da, još nešto. Čujem glasine da scenaristi serije daju otkaze iz misterioznih razloga. Nadam se da nije zbog potplaćenosti jer su od svih djelatnika potpisanih pod „Dobre namjere“ si-gurno najviše zaslužili masnu komadinu proverbijalnog honorarskog kolača. I zato im s velikim guštom i nadom da će ipak nastaviti pisati daljnje epizode dodjeljujem sljedeću ocjenu.
Ocjena: odličan (5)

BAŠ MU JE TO GUBABrisani prostor, četvrtak, HTV1, 21.15
Pri kraju razgovora s ministrom Primorcem Goran Milić kaže: „Hvala vam, ministre, SVIĐA MI SE što možete hvaliti Izrael, a istodobno odlaziti na Thompsonove koncerte jer sve je to Hrvatska“. Usrdno molim vodstvo HTV-a da Milića što prije opet pošalje na snimanje putopisa, po mogućnosti u Izrael i neka mu kao jedan od zadataka tipa „koleđicom po svijetu“ daju neka tamošnjim sugovornicima kaže da mu se SVIĐA što jedan od hrvatskih ministara hvali Izrael, ali istodobno odlazi na Thompsonove koncerte. I da je sve to Hrvatska.
Ocjena: hrkljuš, hrkljuš, hrkljuš, HRKLJUŠ! (0)


PLAMENI POZDRAVI I SRDAČNE ČESTITKE!Red Carpet, nedjelja, NovaTV, 22.47
Od srca zahvaljujem Danijelu i Miji, voditeljima „Red Carpeta“, što su me u ovotjednoj emisiji svesrdno promovirali citatima i parafrazama pa čak i kvalitetnim (te razgovjetnim!) prijevodom s „kritičarskog“ jezika na hrvatski. Fakat sam polaskana jer najiskrenije nisam mislila da me čitaju. Ujedno im i čestitam jer su tim stilskim postupkom vlastitu kvalitetu izričaja podigli za brat bratu dvjesto posto. A i kostimići su im bili strava!
Ocjena: Supač!

Vezane vijesti

'Evo vam k... svima'

'Evo vam k... svima'

Izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, gostovao je u emisiji Aleksandra Stankovića 'Nedjeljom u 2'. Kao i svaki put do sad, Mamić nije razočarao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika