04.02.2008. / 16:58

Autor: Igor Ćutuk

KOSOVO

Thaqi: Kosovo spremno za proglašenje neovisnosti

Kosovski premijer Hashim Thaqi potvrdio je novinarima da se obavljaju posljednje konzultacije s međunarodnim partnerima oko proglašenja neovisnosti te pokrajine koje bi se, prema najavama, trebalo dogoditi još ovoga mjeseca

Sve su tehničke pripreme za proglašenje neovisnosti Kosova završene, a kosovski dužnosnici trenutačno vode posljednje dogovore s međunarodnim partnerima oko datuma proglašenja neovisnosti te pokrajine, potvrdio je danas kosovski premijer Hashim Thaqi.

"Sadašnje Kosovo pripremilo je ustav i simbole i od danas je definitivno spremno sa svim svojim kapacitetima za proglašenje neovisnosti i za dobar početak u provedbi procesa neovisnosti, kao demokratska zemlja s jednakim mogućnostima za sve svoje građane", izjavio je Thaqi u Prištini, nakon razgovora s predstavnikom jedne albanske političke stranke iz Makedonije. Za deklaraciju o neovisnosti kosovski je premijer rekao da je u posljednjoj fazi razrade.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je pak danas kako će kosovski parlament tijekom ovoga mjeseca proglasiti neovisnost, ali ni on, kako prenosi HINA, nije precizirao točan datum. "Kosovski parlament u suradnji i koordinaciji sa zemljama Europske unije, međunarodnom administracijom na Kosovu i SAD-om, proglasit će neovisnost Kosova tijekom ovog mjeseca", rekao je Krasniqi poslije sastanka s predstavnicima političkih stranaka Albanaca u Makedoniji, dodajući da je u tijeku proces koordinacije aktivnosti na proglašavanju neovisnosti.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika