Objavljeno u Nacionalu br. 638, 2008-02-05

Autor: Orhidea Gaura

NOVA SKIJAŠKA ZVIJEZDA

Trijumf studenta prava

Put do uspjeha Natka Zrnčića Dima, Zagrepčanina koji je u Val d'Isereu s nepune 22 godine izbio u sam skijaški vrh

NATKOV RAJ U sobi Natka Zrnčića Dima samo je dio brojnih medalja i trofeja koje je osvojio, a posebno mjesto zauzet će plaketa za 3. mjesto iz Val d'IsereaNATKOV RAJ U sobi Natka Zrnčića Dima samo je dio brojnih medalja i trofeja koje je osvojio, a posebno mjesto zauzet će plaketa za 3. mjesto iz Val d'IsereaVelika je sreća kad tako odličan plasman možeš podijeliti s nekim iz svoje ekipe, kad možeš stajati na postolju i pričati s nekim na svom jeziku, što je privilegija koju su do sada uglavnom imali samo Austrijanci. Velika je stvar da je Hrvatska to postigla - rekao je Natko Zrnčić Dim, hrvatski skijaš koji je s nepune 22 godine ostvario najbolji rezultat karijere - treće mjeste u utrci superkombinacije Svjetskog kupa u francuskom Val d’Isereu. Uz to, pored njega su se na postolju našli Ivica Kostelić, koji je osvojio drugo mjesto, i Bode Miller na pobjedničkom mjestu.

Natko se od malih nogu družio i trenirao s Ivicom KostelićemNatko se od malih nogu družio i trenirao s Ivicom KostelićemI Kostelić i Miller njegova su dva velika idola i, kako je rekao, dva najbolja skijaša koja je mogao zamisliti pored sebe. Je li imao osjećaj da će pobijediti i u trenutku dok je jurio brzinom od stotinjak kilometara na sat? “To se definitivno ne osjeti. Eventualno ako u prvom krugu vodiš sekundu i pol, onda možeš misliti da ćeš biti prvi. Ali ako si u spustu osmi i ako su ispred i iza tebe slalomaši, ne možeš to misliti, pogotovo nakon vožnje za koju nisam mislio da je tako dobra jer je staza bila dosta loša i loše sam se osjećao na njoj. Jako sam se iznadio kad sam stigao na cilj.”

U domu obitelji Zrnčić Dim u Zagrebu nisu bili toliko iznenađeni jer je njegov uspjeh bio logičan rezultat nakon gotovo 20 godina u svijetu skijanja. Prvi put njegov otac Mihajlo Dim, strastveni skijaš i dugogodišnji prijatelj Ante Kostelića, svog je sina stavio na skije s nepune dvije godine na Jahorini, s tri je već trenirao hokej, a od četvrte godine počeo je aktivno skijati. Mihajlo Dim sam je trenirao sina do njegove 15. godine, kada mu je trener postao Marko Bošnjak, a od ove sezone preuzeo ga je austrijski trener Walter Hubmann.


LJUBAV PREMA SNIJEGU Mali Natko snimljen u obiteljskom vrtu s roditeljima, majkom Majom Zrnčić i ocem Mihajlom Dimom, koji su se upoznali na skijanju u ItalijiLJUBAV PREMA SNIJEGU Mali Natko snimljen u obiteljskom vrtu s roditeljima, majkom Majom Zrnčić i ocem Mihajlom Dimom, koji su se upoznali na skijanju u ItalijiOBITELJ ZRNČIĆ DIM Profesorica hrvatskog jezika Maja Zrnčić i njezin suprug Mihajlo Dim, dugogodišnji trener hrvatske dječje skijaške reprezentacije, s djecom Natkom i HanomOBITELJ ZRNČIĆ DIM Profesorica hrvatskog jezika Maja Zrnčić i njezin suprug Mihajlo Dim, dugogodišnji trener hrvatske dječje skijaške reprezentacije, s djecom Natkom i Hanom“Znao sam da Natko nešto takvo može, ali to je isto tako moglo doći i za godinu ili dvije. On može i više, ne postoji limit. No, možda se ovaj uspjeh čak desio i malo prerano jer će ljudi sad previše očekivati”, rekao je Mihajlo Dim. Natka su kod kuće čekali i mama Maja Zrnčić, sestra Hana i djevojka Ena koji su ponosni na njega. Maja Zrnčić, profesorica hrvatskog jezika, ističe da Natko tijekom karijere nikada nije zapustio školu te je osnovnu školu završio s odličnim, a srednju s vrlo dobrim uspjehom, iako je godišnje zbog treniga znao i 200 dana provesti izvan Zagreba. Želja mu je bila nastaviti školovanje te je upisao i Pravni fakultet, po uzoru na pokojnog djeda Julija Dima, uglednog suca čija je obitelj porijeklom iz Poljske. Kao dijete, Natko se bavio raznim aktivnostima, svirao je violinu, trenirao karate, a druga najveća ljubav mu je hokej. No, najviše ga je ipak privlačila brzina koju je osjetio dok se s dugačkim ravnim skijama spuštao snježnim obroncima. Dječak koji je još kao mladi skijaš od prijatelja Tonija Špiljaka dobio nadimak Prdek, danas postiže brzinu i do 150 kilometara na sat i kaže da ne samo da ga nije strah već uživa u fijuku vjetra, dok mu se noge tresu od brzine.

Vezane vijesti

Ana Jelušić završila karijeru zbog problema s astmom

Ana Jelušić završila karijeru zbog problema s astmom

Jedna od najtrofejnijih hrvatskih skijašica, Ana Jelušić objavila je na konferenciji za medije da završava svoju skijašku karijeru. Razlog prekida su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika