Objavljeno u Nacionalu br. 638, 2008-02-05

Autor: Maroje Mihovilović

BERLINSKA IZLOŽBA O ISTREBLJENJU ŽIDOVA

I njemačke željeznice krive za holokaust

Ovih dana je u Berlinu otvorena još jedna izložba o zločinima iz doba nacizma, koja je izazvala mnogo pozornosti jer je upozorila na još jednog suučesnika u holokaustu, u istrebljenju europskih Židova, o kojem se do sada malo govorilo, a to je bila njemačka željeznica. Izložba, koju je pripremila sama uprava njemačkih željeznica uz pomoć njemačkih povjesničara a koja pokazuje kako masovnog uništenja Židova ne bi bilo bez sudjelovanja njemačke željeznice, otvorena je upravo na željezničkoj stanici na Potsdamer Platzu, središnjem berlinskom trgu. Izložba se zove “Specijalni vlakovi u smrt”.

U nacističkim logorima za uništavanje, najviše na poljskom tlu, ubijeno je 6 milijuna ljudi, koji su u najvećem broju tamo dopremljeni vlakovima. Ti su vlakovi stizali iz cijele Europe, iz Francuske, Skandinavije, Grčke, Rusije, čak ima indicija da su neki stizali iz Italije preko neutralne Švicarske. Taj dio zločinačkog pothvata nisu obavljali SS-ovci, nego njemačke državne željeznice, dakle, civilna služba koja nije bila dio nacističkog pokreta, nego državne birokracije. Cijela ta služba bila je ključan sudionik u jednom od najvećih zločina suvremenog svijeta.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika