Objavljeno u Nacionalu br. 638, 2008-02-05

Autor: Berislav Jelinić

PRVI KOMPROMIS HDZ-a I HSLS-a U NOVOJ VLADI

Udar Vlade na velike supermarkete

Vlada sprema udar na supermarkete, koji se skriva u nekim odredbama novog zakona o trgovini, čije se stupanje na snagu očekuje već početkom proljeća. Tijekom priprema tog zakona, koalicijski partneri HDZ i HSLS postigli su prvi značajniji kompromis - i to oko rada nedjeljom. Nacrt tog zakona Vlada predstavlja u utorak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Zakon sadrži prijedlog da pola godine nedjelja bude neradni, a tijekom druge polovine godine radni dan. Nedjelja bi ubuduće bila radna samo tijekom turističke sezone i u prosincu. HDZ je kao demokršćanska stranka koja u nekim pitanjima ima osobito razvijen sluh za stavove Crkve zagovarao nedjelju kao neradni dan, a HSLS se zalagao da nedjelja bude radna. Odredba o radu nedjeljom ponajprije se odnosi na supermarkete, odnosno velike maloprodajne lance, tako da se u Vladinim krugovima taj zakon neslužbeno i naziva Zakon protiv maloprodajnih lanaca.

Zakon će u tom dijelu imati i neke iznimke, tako da će se najvjerojatnije dopustiti rad nedjeljom benzinskim postajama, tržnicama i kioscima. Zasad još nije poznato hoće li se odredbe o neradnim nedjeljama odnositi i na male obiteljske trgovine. U Vladi postoje i tendencije da se malim obiteljskim trgovinama dopusti da rade svake nedjelje. To bi im donekle moglo pomoći u teškom tržišnom nadmetanju sa supermarketima. Zakon donosi još neke odredbe zbog kojih je posebno zadovoljna Đurđa Adlešić. One pružaju bolju zaštitu zviždačima - osobama koje upozoravaju na nezakonitosti unutar vlastitih tvrtki, te uvode oštrije kazne za tvrtke koje ne plaćaju rad nedjeljom i praznicima u skladu sa zakonom, za što se HSLS prije zalagao u svojoj kampanji “Platite rad nedjeljom”.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika