04.02.2008. / 22:29

Autor: Igor Ćutuk

KOSOVO

Thaqi: Proglašenje neovisnosti pitanje dana!

Kosovski premijer u sinoćnjem je razgovoru za RTV Slovenije potvrdio je da su sve tehničke pripreme dovršene i da je proglašenje neovisnosti pitanje dana

Odluka o proglašenju neovisnosti Kosova bit će donesena tijekom idućih nekoliko dana, potvrdio je kosovski premijer Hashim Thaqi u razgovoru za RTV Sloveniju. U emisiji slovenske televizije o stanju u regiji nakon predsjedničkih izbora u Srbiji Thaqi je naglasio da izbori u Srbiji nemaju nikakvog utjecaja na Kosovo jer je riječ o dva posebna procesa. "Nastojimo da idućih dana zaključimo taj proces i da parlament proglasi neovisnost.

Važno je da Europska unija i SAD zajedno odluče o priznanju Kosova. Mi smo svjesni naših odgovornosti i obveza, a idućih dana moramo donijeti odluku", rekao je Thaqi, dodajući da je danas o tome razgovarao i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom te da je u stalnom kontaktu s Europskom unijom i SAD-om.

Upitan o mogućoj odgodi proglašenja neovisnosti, Thaqi je rekao da Kosovo ne može čekati na sve izbore u državama Europske unije.Thaqi je naglasio da je njegova vlada u kojoj su i predstavnici Srba multietnička i da će takva ostati, te da je neovisno Kosovo i najbolje rješenje za stabilnost u regiji. Thaqi je rekao da Kosovo želi prijateljske odnose sa susjednim državama, a u budućnosti i dobre odnose sa Srbijom, te da se ne boji najava o blokadi ili podjeli Kosova jer su njegove granice "zajamčene".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika