05.02.2008. / 09:52

Autor: Igor Ćutuk

IZBORI U SAD

Super utorak ili ključni predizbori u SAD-u

Amerikanci danas u 22 savezne države biraju delegate koji će odlučiti o predsjedničkim kandidatima demokrata i republikanaca. Najneizvjesnija bitka vodi se u stožeru demokrata između bivše prve dame SAD-a Hillary Clinton i senatora iz Illinoisa Barracka Obame

Danas je najvažniji dan u dosadašnjoj američkoj predsjedničkoj utrci, tzv. super utorak. U 22 američke savezne države održavaju se ključni predizbori na kojima će birači obaju tabora, republikanskog i demokratskog, izabrati delegate koji će glasati na konvencijama za izbor predsjedničkih kandidata koji će na izborima u studenom pokušati osigurati ulazak u Bijelu kuću.

Najneizvjesnija se bitka vodi među demokratima. Njujorška senatorica i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton i senator iz Illinoisa Barrack Obama borit će se za naklonost 1.600 delegata. Prema dosadašnjim anketama Hillary Clinton je u blagoj prednosti i vodi u desetak država, Obama je u prednosti u tri države, a u osam država su izjednačeni.

Ankete pokazuju kako kod republikanaca nema većih iznenađenja i da senator iz Arizone John McCain nadmoćno vodi pred svojim glavnim protukandidatima, bivšim guvernerom Massachusettsa Mittom Romneyjem i bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem.

Američki predsjednički izbori održavaju se 4. studenoga.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika