06.02.2008. / 08:18

Autor: Igor Ćutuk

POSKUPLJENJA

Udruge potrošača pozivaju na bojkot kupovanja

Udruge potrošača smatraju da je vrijeme da građani postanu svjesni svoje snage i pokažu protivljenje valu poskupljenja i općenitom odnosu prema trgovaca njima

Hrvatski će potrošači nezadovoljstvo cijenama i odnosom trgovaca prvi put moći iskazati bojkotom kupovanja, priopćio je Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, koji je sve hrvatske građane odlučio pozvati da sutra stupe u jednotjedni bojkot i kupuju samo osnovne namirnice. Time se, kako je za Večernji list pojasnila prof. Vesna Brčić Stipčević iz Udruge za zaštitu potrošača, želi pokazati građanski bunt prema svemu što se na tržištu događa i potaknuti potrošače da postanu svjesni svoje snage i pokažu kako su protiv takvog načina neuvažavanja.

Savez udruga čine Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba, Slavonskog Broda i Samobora, Dalmatinski potrošač iz Splita, Dubrovački potrošač, Šibenski potrošač, Zadarski potrošač i Udruga za zaštitu potrošača iz Solina. Prema anketama koje je proveo Večernji list, akciju podržava gotovo dvije trećine hrvatskih građana, a zanimljivo je kako je među njima podjednako i starijih i mlađih, muškaraca i žena, te građana svih političkih opcija.

Prof. Vesna Brčić Stipčević ističe kako je prošlotjedni dogovor o pojeftinjenju bijelog i polubijelog kruha te mlijeka i suncokretova ulja od osam do dvanaest posto potrošačke udruge ne smatraju bitnim korakom. Udruge za zaštitu potrošača pitaju što je s voćem, povrćem, mesom i ostalim prehrambenim proizvodima, što je s poskupljenjima komunalnih usluga, najavama poskupljenja energenata za gospodarstvo koje će se opet odraziti na građane?

Čak ni navedenim proizvodima nisu svi snizili cijene, ali to je i njihovo legitimno pravo, kažu u HUZP, jer ne može se dirigirano upravljati ekonomijom. To se treba regulirati drugim mjerama. Domaći proizvođači su subvencionirani, a kad u svijetu nešto poskupi, cijene se dižu, pa tako potrošači dvaput plaćaju jednu stvar kaže Brčić-Stipčević. Na primjeru kruha, koji je u dvije godine poskupio gotovo dvostruko, također je vidljivo nepoštovanje potrošača. Pravilnika za kruh nema, mi jedemo aditivima napuhane spužvice ili tko zna kakvim tvarima obojene tobožnje crne i kukuruzne vrste kruha! Devedeset posto kruha je lažnjak, a cijene peciva prijevara su stoljeća, zaključuje prof. Vesna Brčić-Stipčević.

Vezane vijesti

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Cijene naftnih derivata niže od 13 do 18 lipa

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti niže od 13 do 15 lipa po litri, a dizelska će goriva pojeftiniti od 15 do 18 lipa, pokazuju podaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika