07.02.2008. / 08:06

Autor: Igor Ćutuk

HAVARIJA NA JADRANU

Nizozemski specijalci gase zapaljeni brod kod Rovinja

U Hrvatsku su specijalnim zrakoplovom stigla petorica Nizozemaca koji se priključuju gašenju havariranog turskog broda kod Rovinja. Iako je požar zasad pod nadzorom, cijele noći gasitelji će plamteći brod polijevati vodom, kako bi se spriječilo puknuće trupa i njegovo potonuće, a samim time i ekološka katastrofa koja u tom slučaju prijeti Jadranu

Borba s vatrenom stihijom na turskom brodu Und Adriyatik koji se pod još nerazjašnjenim okolnostima rano jučer rano ujutro zapalio 15-ak nautičkih milja od Rovinja nastavljena je tijekom cijele protekle noći. Iz Zapovjedništva zaštite i spašavanja u Istarskoj županiji doznajemo se da je požar stavljen pod nadzor gasitelja, no brod će i dalje vodenim topovima polijevati dva broda tegljača koji su iz Rijeke poslani u pomoć. U tijeku je i postavljanje zaštitnih ekoloških brana kako bi se spriječilo zagađenje mora u slučaju da dođe do eksplozije opasnih tereta koji se nalaze na brodu. U Hrvatsku su specijalnim zrakoplovom stigla i petorica Nizozemaca, posebno obučenih za gašenje požara na brodovima.

Nizozemski gasitelji, koji su se s helikoptera ukrcali na brod, zaposlenici su tvrtke Smith koju je angažirao vlasnik havariranog broda, a široj su javnosti poznati po sudjelovanju u akciji spašavanja ruske nuklearne podmornice Kursk. O havariji turskog broda obaviješteni su i susjedi Talijani i Slovenci koji su također u pripravnosti i priteći će u pomoć ako se stanje ne stabilizira. Večeras je u Puli zasjedalo i Zapovjedništvo zaštite i spašavanja Istarske županije.

Zapovjednik Dino Kozlevac rekao je da, prema riječima stručnjaka, u ovom trenutku ne postoji opasnost od potonuća broda. „ Trenutačno nije moguće da trup pukne, odnosno da se brod prepolovi“, potvrdio je Kozlevac i time zasad opovrgnuo mogućnost velike ekološke katastrofe do koje bi moglo doći u slučaju potonuća broda i istakanja gotovo jedanaest tona opasnih tvari. Kozlevac je dodao da će se narednih sati izvoditi kontrolirano gašenje, čime bi se brod trebao potpuno ohladiti da bi ga se moglo otegliti.

Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je kako je u ovom trenutku najvažnije to što nema indicija da je more onečišćeno. Kako je u večernjim satima vjetar okrenuo na buru, više ne prijeti opasnost da se brod približi obali. Tijekom dana brod u plamenu morske su struje i vjetar nosili prema obali, a zaustavio se na svega desetak nautičkih milja od Brijunskog otočja.

Kako smo pisali, do havarije je došlo jučer ujutro oko 4 sata, kada je dojavu o požaru na turskom brodu primila obalna Radio postaja Split i Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Centar 112, a mjesto nesreće tijekom dana posjetili su ministar mora Božidar Kalmeta i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević.

Požar na turskom brodu koji je u Italiju prevozio dvjestotinjak kamiona i gotovo jedanest tona opasnih uljnih tvari udarna je vijest u gotovo svim medijima susjednih zemalja, a s posebnom se pozornošću razvoj događaja prati u Sloveniji i Italiji.

Vezane vijesti

Hrvatska između Dunava i Jadrana

Hrvatska između Dunava i Jadrana

Konferencija naslovljena "Unaprjeđivanje poslovne suradnje u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju" je podsjetila na prilike koje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika