07.02.2008. / 13:25

Autor: Igor Ćutuk

HAVARIJA NA JADRANU

Počelo tegljenje zapaljenog turskog broda

Dva talijanska tegljača rano poslijepodne započela su tegljenje turskog broda na koji se zbog dima i vjetra nisu uspjeli ukrcati nizozemski gasitelji. Požar je pod kontrolom, ali ne i ugašen

U ranim poslijepodnevnim satima započelo je tegljenje oštećenog turskog broda Und Adriyatik, na kojem je jučer ujutro, trinaestak nautičkih milja zapadno od Rovinja, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima izbio požar, potvrdio je državni tajnik za more Branko Bačić.

Dva talijanska tegljača počela su tegliti havarirani brod, a tri hrvatska tegljača i dalje ga polijevaju morskom vodom. Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru, u suradnji s brodovlasnikom, odlučit će gdje će biti otegljen.

Požar je pod nadzorom, a brod je privezan sajlama za tegljače pa se ne može više slobodno kretati nošen strujama i vjetrom dok se oplata broda i dalje hladi morskom vodom.

Nizozemski specijalci zbog vjetra i dima jutros se nisu uspjeli spustiti na turski brod u kojemu se još uvijek nalazi više od deset tona opasnih uljnih derivata.

Morske su struje havarirani brod rano jutros dovele na svega pet nautičkih milja od Brijunskog otočja, no sjeverozapadni vjetar pomaknuo ga je u ranim poslijepodnevnim satima prema pulskoj luci.

U požaru plovila dugog gotovo 200 metara ozlijeđena su četiri člana posade. U trenutku nesreće na Und Adriyatiku nalazila su se 22 člana posade i devet putnika, turskih vozača kamiona.

Kako smo pisali, do havarije je došlo jučer ujutro oko 4 sata, kada je dojavu o požaru na turskom brodu primila obalna Radio postaja Split i Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Centar 112.Požar na turskom brodu koji je u Italiju prevozio dvjestotinjak kamiona i gotovo jedanest tona opasnih uljnih tvari s pozornošću su pratili mediji susjednih zemalja, posebno u Italiji i Sloveniji.

Vezane vijesti

Kud je plovio ovaj brod?

Kud je plovio ovaj brod?

Hrvatska policija za sada nema sigurne potvrde da je slovenski vojni brod danas bio u hrvatskim teritorijalnim vodama u Savudrijskoj vali, a o čemu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika