11.02.2008. / 16:00

Autor: Igor Ćutuk

FOJBE

Mesić: Napolitanov postupak u neskladu s idejom mirne Europe

Mesić je s iznenađenjem primio riječi talijanskoga predsjednika Giorgia Napolitana koji je jučer rekao da ga u uvjerenjima nije pokolebala reakcija na govor pristigla "izvan Hrvatske"

Predsjednik Stjepan Mesić smatra da je postupak talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, koji je jučer potvrdio svoje izraze i kvalifikacije kojima se poslužio prije godinu dana, u neskladu s idejom mirne, ujedinjene i dinamične Europe, stoji u prioćenju iz Ureda predsjednika.

Mesić ističe kako je s iznenađenjem primio riječi talijanskoga predsjednika da poneka nerazborita reakcija na njegov govor pristigla izvan Italije nije poljuljala njegovo uvjerenje glede stradanja Talijana u fojbama.

Iz Ureda Predsjednika poručuju kako nema potrebe bilo što dodati ili oduzeti u izjavi kojom je predsjednik Mesić prije godinu dana reagirao na riječi talijanskog šefa države.

"Dobri i razvijeni odnosi sa svim susjedima, suočavanje s prošlošću u svim njezinim aspektima i puna ravnopravnost u međunarodnim odnosima i dalje ostaju temeljne vrijednosti hrvatske vanjske politike", zaključuje se u priopćenju iz Mesićeva ureda.

Napolitano je tijekom jučerašnjega obraćanja u povodu Dana sjećanja na fojbe rekao da su reakcije na njegov govor prije godinu dana, kada je rekao da su fojbe bile etničko čišćenje, bile neopravdane.

Napolitano je početkom veljače prošle godine dramu fojbi nazvao barbarstvom stoljeća, slavenskom krvoločnom mržnjom i težnjom za pripajanjem teritorija. Mesić je odgovorio da je u Napolitanovim izjavama nemoguće ne vidjeti natruhe otvorenog rasizma, povijesnog revizionizma i političkog revanšizma.

Na Mesićev govor reagirala je potom Europska komisija, koja je tražila smirivanje tonova i upozorila hrvatskog predsjednika na preoštre izraze. Hrvatski i talijanski predsjednici potom su na sastanku u svibnju prošle godine u Brnu izjavili kako su prevladali nesuglasice vezane uz fojbe.

Objavivši tada kako su nesporazumi oko fojbi riješeni, predsjednik Mesić rekao je da poglavlje Drugoga svjetskog rata treba zatvoriti.

Fojbe su kraške jame u Istri u kojima su završili mnogobrojni Talijani pred kraj Drugog svjetskog rata.

Vezane vijesti

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

'Ako nešto dobro funkcionira, nema smisla to mijenjati'

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u subotu je u Budvi izjavio da Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU-u zbog neriješenog graničnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika