Objavljeno u Nacionalu br. 639, 2008-02-12

Autor: Zrinka Pavlić

BIG SISTER

Mozak Nikoline Pišek

HTV-ova Emisija 'Ususret Dori' koju vodi Nikolina Pišek obiluje izljevima inteligencije estradnih prvaka: Ivana Banfić kaže da njen pad s koturaljki 'nije bio spontan nego pravi', Đulijano misli da su anđeli vrsta životinja, a pjevač grupe Prva liga vjeruje u vile

Zrinka PavlićZrinka PavlićGLAZBA I MOZA(I)KUsusret Dori 2008., HTV1, subota, 21.05Pretvaranje emisije „Ususret Dori“ u glazbeno-(OPET!)mozaični spektakl odlična je ideja jer dosad prakticirano arnaukanje u nizu ne bih gledala ni da liječi celulit, a ovo jesam, i to s guštom. Riječ je, naime, o vrsti emisije koja mi uvelike olakšava posao. Ne moram ništa komentirati - opis par najsjajnijih bisera dovoljan je za predočavanje urnebesa. Dominantan motiv bilo je laprdanje s frizerima i garderobijerima pjevačkih asova, pa se nadam da ćemo sljedeći tjedan dobiti ekskluzivne intervjue s pedikerom Dine Dvornika ili barem Epi-ladyjem Ede Maajke, a dok to čekamo, imamo mudrosti od ove subote. Izdvajam Ivanu Banfić, koja je ustvrdila da njen pad s koturaljki „NIJE bio SPONTAN nego PRAVI“, elokventnog Đulijana, koji je na tvrdnju da Neno Ninčević često u tekstove uključuje anđele rekao: „Da, uvijek ima neke ŽIVOTINJE“ te vrhunac postmodernističke misli pjevača grupe Prva liga, koji je rekao da vjeruje u vile jer „ako su dobre, onda su dobre, a ako su loše, onda su loše“. Čovjek se nakon takvih izljeva inteligencije pita bi li estradni prvaci krepali od gladi kad bi im netko tanjur pomaknuo tri centimetra ulijevo, no ruku na srce, njih ionako nitko ne plaća da budu pametni, nego da pjevaju. S druge strane, Nikolini Pišek posao je suvislo slaganje riječi, a te se večeri dvaput utopila u vlastitoj bujici - jednom pred Harijem Rončevićem, s kojim je započela toliko bizaran dijalog o proljeću, ležaljkama i Dalmatincima da je sirotom „getaninu“ skoro eksplodirao mozak, a drugi put pred likom koji je napisao pjesmu za pjevača Letećeg odreda, tvrdeći mu da je gušter na Dori, iako je čovjek ondje već treći put. Znam da Nikolina može bolje - samo je pitanje izvodi li ovakve krivine zato što vlastiti mozak nastoji uklopiti u HTV-ovski mozaik ili je to neki trash humor koji ja ne razumijem. O pjesmama se nema što puno pisati. Red konfekcijskog zabavnjaštva (Maja Blagdan), red odjeka svjetskih trendova (Husova pulenka koja pjeva kao Amy Winehouse, ali falš), red gajdi, čegrtuša i ojkača koje nastoje biti dubokouman etno te red Teške industrije s pjesmom o bokseru i balerini koji su još uvijek sretni i piju vina, gledatelja navodeći na zaključak da je onaj tko ih je izmislio još uvijek lud i jede gljive.
Ocjena: šareno – budali drago (+3)




RUDI PROTIV NIMFE1 protiv 100, HTV1,  četvrtak i nedjelja, 20.15
Rudolf Barišić dosad je najveći tragičar kviza „1 protiv 100“. Izbacio je sve protivnike iz publike, bio lep und pametan, a onda na zadnjem pitanju pomiješao čarobnicu Kirku i nimfu Kalipso, likove iz grčke mitologije u koje se većina gledateljstva (uključujući mene) razumije jednako kao i u maksilofacijalnu kirurgiju. No tako je to s kvizovima koji nisu kvizovi znanja nego zabavne emisije. Da je Rudi nastupio u nečemu poput „Kviskoteke“, garant bi i uz takvu pogrešku kući odvukao golem kartonski ček sponzorske banke. Ovako - štanga! Ostaje nam samo da se prisjetimo njegova odlična komentara u četvrtak, kada je tridesetak natjecatelja iz publike pogrešno odgovorilo na pitanje o apostolima. „Ha, eto! Katolička zemlja“!
Ocjena: šteta

ŠTO JE SIBIR BEZ MILIĆA!Overland 7 i 8, HTV1, ponedjeljak-petak, 10.20
Još jedan dubok naklon heroju ove rubrike - Đeli Hadžiselimoviću - ovaj put za odabir talijanske putopisne serije „Overland 7: povratak u Sibir“ i njenog nastavka, gdje kamiondžije osvajaju Srednju Ameriku. Osim što mi je bilo super gledati kako momci otkopavaju kotače iz snježnih nanosa, grickaju aljaškog lososa i na Manhattanu padaju u zagrljaj odseljenim rođacima iz Coppolinih filmova, cijelo sam si vrijeme mislila kako bi serija bila još barem stoput bolja da je s njima Goran Milić! Zamislite ovo; hladnom pustopoljinom vjetar ganja suhe grane otrgnute s drveća, bijeli se pokrivač prostire nepreglednom tundrom, a napuštene ruševine gulaga fijuču o tužnim sudbinama svojih nekadašnjih stanovnika. Beznađe. Kad odjednom - eto ti gromade u Gortex-jakni, vadi mikrofon iz džepa i nos iz šala te dramatično najavljuje: „Dragi gledatelji, ovo je BRISANI PROSTOR“!
Ocjena: izvrstan (5)

NEPISMENI POPOLJUPCIDnevnik, HTV1, subota, 19.30
Dvije su me stvari razgalile u subotnjem Dnevniku jer su savršeno ilustrirale dvije od nekoliko (stotina) glavnih boljki HTV-ova informativnog programa. Prva je vezana uz izvještaj o prosvjedima na Trgu Maršala Tita, nakon kojeg su kao jednako vrijedni pušteni prilozi o reagiranju predsjednika Mesića i o reagiranju biskupske konferencije. To je njima na HTV-u jednako važno. Drugi spomena (ne)vrijedan gaf usidrio se u izvještaj Morane Kasapović s Kosova, gdje je ugledna (i inače suvisla) novinarka barem triput ponovila da će Kosovo „neovisnost proglasiti SEDAMNAESTI VELJAČE“. Da smo je držali za gramatički neosviještenu riječ, ispalo bi da će se na Kosovu sada riječ „neovisnost“ zamijeniti dvjema riječima - „sedamnaesti veljače“, a ne da će Kosovo toga datuma (sedamnaestOG veljače) proglasiti neovisnost. Znam da će tu primjedbu mnogi doživjeti kao cjepidlačenje i ona bi to doista bila da je riječ o izoliranom slučaju lapsusa ili djelomičnog neznanja jednog novinara. No to je samo jedan od slikovitijih primjera nečega što se u HTV-ovom informativnom programu događa stalno. Isto kao i ono s biskupima, kojima se daje jednaka pozornost i težina kao i predsjedniku države.
Ocjena: rezignirani uzdah (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika