12.02.2008. / 08:22

Autor: Igor Ćutuk

INFLACIJA

Rohatinski iznio pet mjera za obuzdavanje inflacije

Guverner Hrvatske narodne banke na sastanku zatvorenom za javnost od premijera Ive Sanadera tražio je potporu u provođenju nepopularnih poteza kojima se želi obuzdati daljnji rast inflacije

Ograničavanje rasta plaća i proračunskih rashoda do razine očekivane inflacije, čvrsta kontrola cijena u javnom sektoru, intervencija države na tržištu ako cijene robe i usluga privatnog sektora nastave rasti te brži nominalni rast proračunskih prihoda od rashoda temeljne su mjere koje je guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznio na jučerašnjem sastanku s premijerom Ivom Sanaderom kao ključne u borbi protiv inflacije.

Rohatinski je čvrsto branio dosadašnju monetarnu politiku i pozvao Vladu da ga podupre konkretnim i za većinu građana nepopularnim potezima želi li, kako je rekao, vratiti inflaciju u okvire mastriških kriterija, odnosno ispod tri posto, doznaje Večernji list, koji prenosi kako procjene HNB-a govore da bi inflacija ove godine mogla iznositi šest posto.

Sastanak predsjednika Vlade s čelnim ljudima Hrvatske narodne banke odvijao se iza zatvorenih vrata. Vlada je obećala da će voditi politiku niskoga fiskalnog deficita koji, kako stoji u prioopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću poslanom novinarima nakon sastanka, neće biti veći nego prošle godine, a nastojat će da bude i manji. O ostalome nije bilo ni riječi, osim napomene da će se slični susreti nastaviti. Peti zahtjev odnosio se na daljnje zaduživanje države, jer središnja banka predlaže Vladi da odustane od zaduživanja kod kuće i kreditne obveze države refinancira na stranom tržištu.

Vodeći bankari jučer su, kako izvješćuje Večernjak, iz guvernerovih usta mogli čuti da će Hrvatska narodna banka braniti gornji tečaj eura prema kuni na 7,35, s time što bi bilo dobro da on ne padne ispod 7,25, ali ne postoji donja razina tečaja koju bi HNB branio pri nominalnoj aprecijaciji. List dodaje da Centralna banka neće odustati ni od ograničavanja rasta plasmana od 12 posto, a spustit će i količinu novca u optjecaju jer usporavanje stope tekuće inflacije u nastavku 2008. i u 2009. nema alternativu.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika