12.02.2008. / 08:45

Autor: Igor Ćutuk

SLOVENIJA

Rupel: Nećemo popustiti oko ZERP-a

Rupel smatra da Hrvatska mora povući zemljovide koji idu uz ZERP. Po njima granica hrvatskog ribolovnog područja ide do sredine Piranskog zaljeva, a granica ZERP-a do točke T-5 u kojoj se sijeku slovenske i međunarodne vode i u kojoj Slovenija ima kontakt s otvorenim morem

Slovenija teško može popustiti oko ZERP-a, iako postoji mogućnost da se bilateralna pitanja s Hrvatskom riješe, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nakon prvog susreta sa novim šefom hrvatske diplomacije Goranom Jandrokovićem.

"Ne smijem govoriti o pojedinostima, ali našli smo neke mogućnosti", rekao je Rupel za RTV Slovenije, dodavši da se i u okviru Europske komisije istodobno odvijaju intenzivne aktivnosti da se nađe rješenje koje bi pokrenulo rješenje pitanja ZERP-a".

Dvojica su ministara, kako izvješćuje HINA, razgovarala i o načelnom dogovoru premijera Janše i Sanadera s kraja kolovoza prošle godine na Bledu da se neriješene granične točke prepuste tzv. prosudbi trećega, odnosno pravorijeku Međunarodnog suda pravde u Haagu, a izrazili su, kako ističe Rupel, odlučnost i da se dosadašnje aktivnosti u tom pogledu nastave sastankom povjerenstava za izradu pravnog okvira o prepuštanju graničnog spora međunarodnoj arbitraži.

Rupel je u razgovoru za slovensku televiziju rekao da o ZERP-u Hrvatska mora naći zajednički jezik ne samo sa Slovenijom nego i s Italijom i Europskom komisijom jer je riječ o pitanju koje usporava hrvatsku stranu u pregovorima s Europskom unijom.

"Slovenija bi oko ZERP-a vrlo teško mogla popustiti. Ne možemo mešetariti oko toga je li ZERP na snazi ili nije te zažmiriti na jedno oko", rekao je Rupel, naglasivši da je Slovenija u približavanju Europskoj uniji morala promijeniti svoje ustavne odredbe o prodaji nekretnina strancima jer je njeno približavanje integraciji onemogućavala Italija te da i Hrvatska mora prihvatiti europska pravila o poštivanju dogovorenoga.

Rupel je rekao da je njegov osjećaj nakon sastanka s hrvatskim ministrom da se pitanje ZERP-a može riješiti, ali da Hrvatska mora popraviti, odnosno povući zemljovide koji idu uz ZERP.

Uz zakon o ZERP-u priloženi su i zemljovidi po kojima granica hrvatskog ribolovnog područja ide, kako kaže Rupel, do sredine Piranskog zaljeva, a granica ZERP-a do točke T-5 u kojoj se sijeku slovenske i međunarodne vode i u kojoj Slovenija ima kontakt s otvorenim morem.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika