12.02.2008. / 09:04

Autor: Igor Ćutuk

BEOGRAD

Srbija poništava odluku o neovisnosti Kosova

Srbijanski vrh najavio je da će poništiti dogovor o jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova

Srbijanski državni vrh sinoć je postigao dogovor da će u slučaju jednostranog i po njihovoj ocjeni protupravnog proglašenja neovisnosti Kosova srbijanske državne institucije donijeti posebne odluke o poništavanju takvih akata.

Na sastanku predsjednika Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića dogovorena je, kako je izvijestio HRT, jedinstvena državna i nacionalna politika Srbije. Dogovoreno je da će Tadić danas održati sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost, na kojoj će biti razmotreni akcijski planovi u slučaju jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica sazvao je za prekosutra sjednicu Vlade Srbije na kojoj će biti usvojena Odluka o poništavanju protupravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašavanju jednostrane neovisnosti, koja će se aktivirati onog trenutka kad vlasti na Kosovu proglase neovisnost, što se u priopćenju naziva nelegalnim aktom, te će tu svoju odluku potom Vlada Srbije proslijediti Skupštini Srbije na razmatranje i usvajanje.

Odluku državnog vrha Srbije pozdravio je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, ocijenivši da bi na sjednici parlamenta, parlamentarne stranke mogle postići jedinstvo neophodno državi u ovom trenutku. Član Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić izjavio je da je neprihvatljivo da se u priopćenju nakon sastanka državnog vrha ne spominje glavni razlog sukoba u vladajućoj koaliciji, politički sporazum sa Europskom unijom. Prema njegovim riječima, za sve europske snage u Srbiji neprihvatljiv je bilo kakav kompromis s premijerom Vojislavom Koštunicom i najbolje rješenje su izvanredni parlamentarni izbori.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika