13.02.2008. / 08:35

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

Šeks mijenja Ustav zbog ulaska u EU

Vladimir Šeks najavljuje da će Ustav biti promijenjen najvjerojatnije još ove godine, a najvažnija izmjena bit će vezana uz smanjenje nužnog minimuma potpore građana koji će biti dovoljan za pristup Europskoj uniji

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks počinje raditi na prijedlogu izmjena Ustava, a jedna od glavnih promjena bit će vezana uz referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Šeks, jedan od autora prvog hrvatskog Ustava i aktualni predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, pojašnjava za današnji Večernji list kako je po sadašnjem Ustavu potrebno da ulazak u Europsku uniju podupre većina od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

Ta je odredba u Ustav ugrađena 1997. godine, kako bi se spriječili eventualni pokušaji oživljavanja neke vrste jugoslavenske državne zajednice ili stvaranja neke nove balkanske zajednice u kojoj bi bila Hrvatska, pojasnio je Šeks.

No ta bi čvrsta odredba mogla biti ujedno i zapreka ulasku u Europsku uniju jer je, unatoč istraživanjima koja pokazuju da većina Hrvata podupire članstvo, gotovo nemoguće osigurati tako golem odziv birača koji bi jamčio da će 2,250.000 birača poduprijeti članstvo, rekao je Šeks te najavio da će konzultacije o tomu započeti već idućega mjeseca.

"Nakon konzultacija, kad od svih pokretača čujem zašto zagovaraju izmjene, u ožujku planiram okupiti stručnu radnu skupinu koja bi sve to proučila i dala zaključke o izmjenama. U travnju planiram pozvati predlagatelje da i službeno dostave prijedloge izmjena Ustava, kako bi se mogla otvoriti rasprava", potvrdio je Šeks.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika