13.02.2008. / 08:49

Autor: Igor Ćutuk

PREDIZBORI U SAD

Obama nadjačao Hillary Clinton u nekoliko država

Demokrat Barrack Obama bio je nadmoćan u Virginiji, Marilandu i u Washingtonu, dok je trostruku pobjedu među republikancima očekivano odnio senator John McCain

Senator Barack Obama nadmoćno je pobjedio bivšu prvu damu SAD-a Hillary Clinton na jučerašnjim demokratskim predizborima u Virginiji, Marylandu i Washingtonu, dok je kod republikanaca trostruku pobjedu odnio senator John McCain.

HINA je izvijestila kako je senator iz Illinoisa u Virginiji osvojio 64 posto glasova prema 35 posto za Hillary Clinton, a izlazne ankete su pokazale da je dobio široku biračku podršku preko spolnih i rasnih linija, pobjedivši i kod žena i muškaraca, čak i kod bijelih muškaraca. Šest od 10 bjelkinja glasovalo je pak za Hillary Clinton.

Obama, koji nastoji postati prvi predsjednik SAD-a afroameričkog podrijetla, dobio je 90 posto glasova crnačkih birača, koji su činili trećinu elektorata, te od 33 do 66 posto glasova nezavisnih birača, koji su bili petina biračkog tijela u Virginiji.

U Marylandu je Obama osvojio 62 posto glasova, prema 35 posto za Clinton, nakon polovice prebrojanih glasova. U Distriktu Columbia, odnosno glavnom gradu Washingtonu, koji ima 68 posto nebijelačkih stanovnika, Obama je osvojio 75 posto glasova, a Clinton 24 posto.

Senator iz Arizone John McCain je s trostrukom pobjedom učvrstio vodstvo pred bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem u republikanskoj utrci. S 812 delegata za nacionalnu konvenciju prema Huckabeejevih 217, McCain je u nedostižnom vodstvu i američki mediji tretiraju ga sigurnim predsjedničkim kandidatom. Za nominaciju mu treba 1,191 delagat.

McCain je u Virginiji osvojio 49 posto glasova, a Huckabee 43 posto. U Marylandu 55 prema 30 posto, a u Washingtonu 68 prema 17 posto glasova za Huckabeeja. Treći kandidat u republikanskoj utrci, kongresnik iz Teksasa Ron Paul, dobio je od 5 do 8 posto glasova.


Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika