13.02.2008. / 09:25

Autor: Igor Ćutuk

SAD

Guantanamo moguće mjesto pogubljenja optuženih za terorizam

Amerikanci su izmjenama pravila američke vojske otvorili mogućnost da u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi obave likvidacije optuženih za terorizam i napade na SAD 11. rujna 2001.

Šestorica optuženih za urotu koja je dovela do terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., u slučaju da budu osuđeni na smrt, mogu biti pogubljeni u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, gdje su pritvoreni i gdje će im se zajednički suditi.

Pravila američke vojske, koja su tiho dopunjena prije dvije godine, otvaraju mogućnost za pogubljenje smrtonosnom injekcijom u bazi na Kubi, potvrdili su stručnjaci Associated Pressu. Agencija navodi da će pogubljenja vjerojatno pojačati međunarodno zgražanje nad Guantanamom, jer je smrtna kazna zabranjena u 130 zemalja svijeta, uključujući i 27-članica EU-a, navodi AP.

Izvršenje smrtnih kazni na američkom tlu omogućilo bi braniteljima osuđenih da se pred američkim sudovima bore protiv presuda, no dopunjena pravila omogućuju da se pogubljenja izvedu u Guantanamu. David Sheldon, odvjetnik i bivši mornarički pravnik, rekao je za AP kako bi komora za pogubljenja u Guantanamu bila uvelike izvan dosega američkih saveznih sudova.

U Guantanamu ne postoji komora za pogubljenja, no vojska bi je mogla izgraditi, a prema propisima i prostoriju za promatranje pogubljenja gdje bi najmanje dva novinara bila svjedoci, rekao je prof. Scott Silliman sa Sveučilišta Duke, bivši pravnik ratnog zrakoplovstva. Pogubljeni bi čak mogli biti i pokopani u Guantanamu, jer na tamošnjem vojnom groblju postoji i muslimanski dio.

Busheva administracije dala je upute američkim diplomatima u inozemstvu da brane odluku o traženju smrtne kazne za šestoricu optuženih, podsjećajući na pogubljenja nacističkih ratnih zločinaca nakon Drugog svjetskog rata. U brzojavu od četiri stranice poslanom veleposlanstvima SAD-a, koji je u utorak pribavio AP, kaže se da je pogubljenje kao kazna za ekstremno kršenje ratnog prava međunarodno prihvaćeno.

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika