13.02.2008. / 11:43

Autor: Igor Ćutuk

AFERA DIJAGNOZA

Uhićeni u slučaju Dijagnoza prepraćeni istražnom sucu

Istražni suci u Splitu i Osijeku danas bi trebali saslušati svih četrnaestero osumnjičenih za primanje mita i izdavanje lažne medicinske dokumenatacije braniteljima

Devetero osumnjičenih u zdravstvenoj aferi Dijagnoza u Splitu privedeno je jutros istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda.

Glas Dalmacije javlja kako su privedeni Suzana J.(43), umirovljena medicinska tehničarka sa statusom ratnog vojnog invalida, njen suprug Mladen J. (50), umirovljeni časnik HV-a, Dragiša Š. (44), vozač Zavoda za mirovinsko osiguranje iz Splita, Mario T. (35), medicinski tehničar zaposlen u KBC Split, Boris S. (44), liječnik u mirovini i ratni vojni invalid, Boran U. (34), liječnik psihijatar uposlenik KBC-a Split Klinike za psihijatriju, Darjo S. (44), liječnik iz Splita zaposlen u privatnoj ordinaciji dr. Kalajžić, Damir R. (61), liječnik HZMO-a inače poznat od ranije po sličnim djelima, te Valter N. (53), liječnik iz Pule zaposlen kao vještak za ocjenu invalidnosti u Ministarstvu obrane i međugeneracijske solidarnosti.

HTV je izvijestio kako je na čelu organizacije koja je primala mito u Splitu ranije spomenuta medicinska tehničarka, također sa satusom ratnog vojnog invalida, te njezin suprug, umirovljeni časnik Hrvatske vojske koji su za rješenja o lažnim vojnim mirovinama navodno primali i do osam tisuća eura.

Tajna USKOK-ova akcija u kojoj su prikriveni agenti prošli cjelokupan proces dobivanja lažne medicinske dokumentacije trajala je osam mjeseci. Ovim uhićenjima samo su se potvrdila višegodišnja nagađanja o korupciji u sustavu rješavanja prijevremenih invalidskih vojnih mirovina.

I u Osijeku je zadržavanje na policiji produljeno zbog opsežne kriminalističke obrade, a uhićenici su tijekom prijepodneva prepraćeni na saslušanje istražnom sucu. Osumnjičenima prijeti kazna od 5 do 10 godina zatvora. Sve braniteljske udruge pozdravile su akciju USKOK-a i policije. Akciju je pozdravila i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Koliko je branitelja protuzakonito steklo status vojnog invalida, nitko se ne usudi nagađati.

Mesić: Ovo još nije ozbiljna borba protiv korupcije, uhićena je 'sitnjava'

Predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako akcije policije i USKOK-a Dijagnoza 1 i 2 ne smatra početkom ozbiljnije borbe protiv korupcije jer još nije vidio uhićenja, kako kaže, velikih riba.

"Mislim da to još nije ozbiljan posao, jer da je ozbiljan posao onda bile bi velike ribe, a kao što vidite to je još sitnjava", izjavio je predsjednik Mesić na prijmu u povodu Dana državnosti Srbije u Muzeju Mimara.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika