14.02.2008. / 08:08

Autor: Igor Ćutuk

KOSOVO

Vijeće sigurnosti danas o Kosovu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poslijepodne će na zahtjev srbijanske vlade iza zatvorenih vrata raspravljati o stanju i statusu Kosova. Srbija je dobila snažnu potporu Rusije, a srbijansku će stranu na sastanku predstavljati ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Proglašenje neovisnosti Kosova tri je puta dosad odgađano, kako bi se udovoljilo zahtjevima Rusije koja želi postizanje kompromisa između Beograda i Prištine. Voditelj ruske diplomacije Sergej Lavrov upozorio je jučer u Ženevi kako SAD i europske zemlje ne razumiju moguće posljedice neovisnosti Kosova, što su albanski čelnici najavili za nedjelju, 17. ovoga mjeseca.

Iz Beograda, kako javlja HRT, stižu različite reakcije tamošnjih političara na dogovor predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine Srbije postignut prekjučer, prema kojem će vlada i skupština proglasiti pravno ništavnom eventualnu neovisnost Kosova. Liberalno demokratska partija ocijenila je da je sporazumom samo odgođena eskalacija krize u društvu i europska budućnost Srbije. Stranka G17 Plus priopćila je da je za Srbiju u ovom trenutku najvažnija stabilnost i "primjeren odgovor na izazove" u vezi s Kosovom, ali da se ne smije zaboraviti "da europska budućnost Srbije nema alternativu". Srpska radikalna stranka pozdravlja dogovor, ali i ocjenjuje da kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji nije otklonjena i da će se problem morati riješiti održavanjem izvanrednih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika