14.02.2008. / 08:34

Autor: Igor Ćutuk

KOSOVO

Hrvati u misiji EU-a na Kosovu?

Visoki dužnosnici EU-a potvrdili su da bi do kraja tjedna Bruxelles trebao potvrditi odluku o sudjelovanju hrvatskih snaga u budućoj mirovnoj misiji na Kosovu. Ostvare li se te najave, Hrvatska će biti jedna od rijetkih zemalja nečlanica koje će sudjelovati u misiji na Kosovu

Europska unija do kraja tjedna trebala bi potvrditi odluku o sudjelovanju hrvatskih snaga u budućoj misiji EU-a na Kosovu, piše Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz Bruxellesa. Hrvatska će, ostvare li se te najave, biti među rijetkim državama nečlanicama koje će sudjelovati u misiji EU-a nazvanoj EULEX.

Osim zemalja članica EU-a, u mirovnoj misiji na Kosovu trebale bi sudjelovati SAD, Turska, Švicarska i Norveška i Hrvatska. Zasad nije poznato koliko će točno ljudi činiti hrvatski kontingent, no neslužbeno se doznaje da će najveći broj osoblja, otprilike po 150 ljudi, doći iz Italije, Francuske, Njemačke i Rumunjske, a iz Velike Britanije 50. U misiji, čiji je osnovni cilj pomoći kosovskim vlastima u sudstvu, policiji i carini, bit će više od dvije tisuće pripadnika.

Očekuje se da će Talijani voditi specijalne jedinice, a Britanci kontingent koji će se baviti obavještajnom djelatnošću. Izvori Jutarnjeg iz Bruxellesa naglašavaju kako će ovlasti na Kosovu imati kosovske službe, ali bi EULEX, osim što će pomagati sudovima, policiji i carini, mogla imati i izvršne ovlasti u nekim slučajevima poput borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zaštite manjina.

Do uspostave misije proći će 120 dana tijekom kojih će ovlasti zadržati misija UN-a, UNMIK. Upitani kako će djelovati na područjima gdje žive Srbi na Kosovu, s obzirom na to da Srbija ovu misiju smatra ilegalnom, visoki dužnosnik EU-a rekao je kako očekuju da i s Beogradom imaju tzv. linije komunikacije, ali neće tolerirati paralelne formacije, odnosno nazočnost pripadnika MUP-a Srbije jer će europska misija biti raspoređena na čitavom teritoriju Kosova. Međunarodnu civilnu misiju vodit će Nizozemac Peter Feith, a šef misije za vladavinu prava bit će francuski general Yves de Kermabon.

Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poslijepodne će na zahtjev srbijanske vlade iza zatvorenih vrata raspravljati o stanju i statusu Kosova. Srbija je dobila snažnu potporu Rusije, a srbijansku će stranu na sastanku predstavljati ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Proglašenje neovisnosti Kosova tri je puta dosad odgađano, kako bi se udovoljilo zahtjevima Rusije koja želi postizanje kompromisa između Beograda i Prištine. Voditelj ruske diplomacije Sergej Lavrov upozorio je jučer u Ženevi kako SAD i europske zemlje ne razumiju moguće posljedice neovisnosti Kosova, što su albanski čelnici najavili za nedjelju, 17. ovoga mjeseca.

Iz Beograda, kako javlja HRT, stižu različite reakcije tamošnjih političara na dogovor predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine Srbije postignut prekjučer, prema kojem će vlada i skupština proglasiti pravno ništavnom eventualnu neovisnost Kosova. Liberalno demokratska partija ocijenila je da je sporazumom samo odgođena eskalacija krize u društvu i europska budućnost Srbije. Stranka G17 Plus priopćila je da je za Srbiju u ovom trenutku najvažnija stabilnost i "primjeren odgovor na izazove" u vezi s Kosovom, ali da se ne smije zaboraviti "da europska budućnost Srbije nema alternativu". Srpska radikalna stranka pozdravlja dogovor, ali i ocjenjuje da kriza u vladajućoj koaliciji u Srbiji nije otklonjena i da će se problem morati riješiti održavanjem izvanrednih parlamentarnih izbora.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika