15.02.2008. / 10:18

Autor: Katarina Zorić, Igor Ćutuk

KOSOVSKA KRIZA

U Kosovskoj Mitrovici eksplozija, Srbija kreće u masovne prosvjede

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić namjeru vlasti da na Kosovu idućih dana proglase neovisnost predstavio je kao "katastrofu nepojmljivih razmjera" i "brutalno kršenje" Rezolucije 1244., kojom je Kosovo 1999. stavljeno pod UN-ovu upravu

Snažna eksplozija odjeknula je sinoć u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u blizini zgrade u kojoj je smještena privremena misija Europske unije. Nije bilo ozlijeđenih, a očevici tvrde da se nakon eksplozije vidio plamen, potvrdio je glasnogovornik kosovske policije, a prenosi Radio B92.

Kosovski Albanci privode kraju pripreme za proglašenje neovisnosti, no građani Srbije pripremaju se na prosvjede. I vlast i oporba ujedinili su se u obrani izgubljenog teritorija, a neki političari već su pozvali građane na masovne prosvjede protiv neovisnosti.

Iz Ankare pak stiže vijest kako će Turska priznati neovisnost Kosova u roku od 48 sati nakon što bude proglašena, ali ipak ne želi biti prva koja će je priznati, objavio je danas turski list Zaman, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju je prilikom svog prošlotjednog posjeta Ankari dobio takva obećanja od vodećih ljudi turske politike.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je saslušalo novi poziv Srbije da joj pomogne sačuvati teritorijalnu cjelovitost i spriječiti najavljeno proglašenje neovisnosti Kosova. Rasprava na sinoćnjoj zatvorenoj sjednici ponovno je potvrdila podijeljenost Vijeća i nemogućnost da se u njemu postigne sporazum o Kosovu. Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Vijeće da osudi i spriječi proglašenje neovisnosti Kosova. Rusija je najavila odgovor dan nakon proglašenja kosovske neovisnosti, a diplomatski predstavnici SAD-a i Velike Britanije ističu kako je vrijeme da se priča oko Kosova završi.

Veleposlanik Paname Ricardo Alberto Arias, predsjedatelj Vijeća, ocijenio je da će daljnji koraci u procesu ovisiti o svakoj zemlji te o Europskoj uniji jer je "Kosovo prije svega europsko pitanje". Naglasio je kako ne vidi da je Vijeće sigurnosti UN-a sposobno postići neki daljni sporazum oko tog pitanja. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso izrazio je nadu da će sve članice Europske unije biti što je više moguće ujedinjene u odgovoru o proglašenju kosovske neovisnosti. Kao predsjedateljica Unije Slovenija je priopćila je kako neće biti među prvima koji će priznati Kosovo, a Francuska da se s ostalim članicama Unije dogovara o priznanju. Kako je i najavljeno Sjedinjene Države spremne su prve priznati Kosovo.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić namjeru vlasti da na Kosovu idućih dana proglase neovisnost predstavio je kao "katastrofu nepojmljivih razmjera" i "brutalno kršenje" Rezolucije 1244., kojom je Kosovo 1999. stavljeno pod UN-ovu upravu. Naglasio je spremnost Srbije za daljnje pregovore i traženje kompromisnog rješenje oko Kosova, rekavši kako nema primjera da je neki međunarodni problem proglašen nerješivim nakon samo 15 mjeseci pregovora, nudeći za usporedbu probleme na Bliskom istoku, Africi i drugdje. "Srbija neće uporabiti silu kako bi spriječila secesiju Kosova, ali će zato primjeniti sve političke, diplomatske i ekonomske mjere, i to dugoročno, kako bi poništila nelegitimnu secesiju", istaknuo je Jeremić.

O Kosovu bi se ponovno trebalo raspravljati u nedjelju navečer kada bi se, kako najavljuju diplomatski krugovi, trebala održati sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Očekuje se kako će kosovski Albanci u nedjelju, 17. ovoga mjeseca, proglasiti neovisnost koju bi vrlo brzo priznale Sjedinjene Države i velika većina zemalja članica Europske unije.

Srbijanska je Vlada jučer "unaprijed" poništila buduću odluku o jednostranoj neovisnosti Kosova i ništavnim proglasila sve odluke Europske unije o slanju misije na Kosovo. Premijer Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare koju je izravno prenosila državna Radiotelevizija, rekao je da "ta Vladina odluka ima povijesno značenje", te da se ipak ne razmišlja o uvođenju izvanrednog stanja.

Mesić: Priznat ćemo Kosovo ako to učini EU većina"Stajalište Hrvatske o priznavanju neovisnosti Kosova bit će usklađeno sa stajalištem Europske unije", izjavio je za Media servis predsjednik Stjepan Mesić ističući da Hrvatska, kao zemlja koja želi biti članicom europske obitelji mora poštovati pravila koja unutar nje vrijede.

"Kad dođe do proglašenja neovisnosti Kosova u sastavu misije EU na Kosovu naći će se i hrvatske snage", istaknuo je Mesić naglasivši da "Hrvatska želi ući u klub koji se zove Europska unija, a s obzirom na to da taj klub ima svoja pravila mi želimo ta pravila i standarde prihvatiti i ako većina tih zemalja prizna Kosovo, onda će to učiniti i Hrvatska".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika