15.02.2008. / 19:37

Autor: Martina Čizmić, Igor Ćutuk

KOSOVSKA KRIZA

Kosovo sutra neovisno, odluka na snazi od ožujka

Glasnogovornik kosovskog premijera priopćio je kako će Kosovo proglasiti neovisnost sutra u 17 sati. S terena stižu vijesti o prvim izgredima, a Srbija najavljuje masovne prosvjede

Kosovski će parlament proglasiti neovisnost te pokrajine od Srbije sutra, 17. veljače, potvrdio je medijima glasnogovornik kosovskog premijera Hashima Thaqija.

Iako je prvotno bilo najavljeno kako će Thaqi osobno novinarima priopćiti datum proglašenja neovisnosti, to se nije dogodilo, nego je o datumu proglašenja govorio njegov glasnogovornik. Neovisnost će, kako javlja beogradski radio B92, biti proglašena na svečanosti koja počinje sutra u 17 sati.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, odluka o proglašenju neovisnosti kosova stupila bi na snagu tek u ožujku. Nakon što Thaqi sutra u 11 sati sazove izvanrednu sjednicu parlamenta, oko 13 sati u parlamentu bi trebao početi postupak proglašenja. Od 15 do 17 sati predviđeno je plenarno zasjedanje na kojem bi zastupnici trebali proglasiti neovisnost, a zatim će premijer Thaqi i predsjednik Sejdiu na konferenciji za novinare objaviti neovisnost.

Kosovski parlament najaviti će da će odluka o neovisnosti stupiti na snagu tek u ožujku jer je u međuvremenu potrebno donijeti ustav i 26 zakona, najviše o zaštiti srpske nacionalne manjine, sukladno Ahtisaarijevom planu.

Ministri vanjskih poslova Europske unije poručili su kako će primiti na znanje odluku kosovskih vlasti o neovisnosti, a odluka o njegovu priznavanju bit će prepuštena svakoj državi članici pojedinačno. Kosovo će biti glavna tema sastanka Vijeća Europske unije u Bruxellesu u ponedjeljak.

I dok kosovski Albanci privode kraju pripreme za proglašenje neovisnosti, građani Srbije istodobno se pripremaju za masovne prosvjede. I vlast i oporba u Srbiji ujedinili su se u najavi obrane izgubljenog teritorija, a neki političari već su pozvali građane na masovne prosvjede protiv neovisnosti.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom današnjeg polaganja prisege na svečanoj sjednici Skupštine Srbije izjavio je da nikada neće odustati od borbe za Kosovo, ali i da će se svom snagom boriti da Srbija bude u Europskoj uniji.

S terena stižu vijesti o prvim izgredima. Snažna eksplozija odjeknula je sinoć u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u blizini zgrade u kojoj je smještena privremena misija Europske unije. Nije bilo ozlijeđenih, a očevici tvrde da se nakon eksplozije vidio plamen, potvrdio je glasnogovornik kosovske policije, a prenosi Radio B92.

Dio europskih država, poput Španjolske ili Cipra, koje su desetljećima u vlastitome dvorištu suočene s težnjama za odcjepljenje, strahuje da bi proglašenje neovisnosti Kosova moglo izazvati tzv. domino efekt i najavljuje da neće priznati novu državu na Balkanu.

Iz Ankare je pak stigla vijest kako će Turska priznati neovisnost Kosova u roku od 48 sati nakon što bude proglašena, ali ipak ne želi biti prva koja će je priznati, objavio je danas turski list Zaman, pozivajući se na neimenovane izvore u vladi. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju je prilikom svog prošlotjednog posjeta Ankari dobio takva obećanja od vodećih ljudi turske politike.

U međuvremenu, Svjetska banka i Europska unija planiraju održati međunarodnu donatorsku konferenciju za Kosovo. Ona bi se najvjerojatnije održala u lipnju, istaknula je glasnogovornica Europske komisije Kristzina Nagy.

Zbog protivljenja Rusije i Srbije, Kosovo neće biti primljeno u Ujedinjene narode, a suočeno je s velikim razvojnim potrebama kako bi smanjilo veliku nezaposlenost i opstalo kao država.

Mesić: Priznat ćemo Kosovo ako to učini europska većina"Stajalište Hrvatske o priznavanju neovisnosti Kosova bit će usklađeno sa stajalištem Europske unije", izjavio je za Media servis predsjednik Stjepan Mesić ističući da Hrvatska, kao zemlja koja želi biti članicom europske obitelji mora poštovati pravila koja unutar nje vrijede.

"Kad dođe do proglašenja neovisnosti Kosova u sastavu misije EU na Kosovu naći će se i hrvatske snage", istaknuo je Mesić naglasivši da "Hrvatska želi ući u klub koji se zove Europska unija, a s obzirom na to da taj klub ima svoja pravila mi želimo ta pravila i standarde prihvatiti i ako većina tih zemalja prizna Kosovo, onda će to učiniti i Hrvatska".

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika